logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Optiplex GX240 - wolna instalacja XP, możliwe przyczyny i rozwiązania

Adamo8 23 Gru 2008 09:03 3074 8
REKLAMA
  • #1 5893354
    Adamo8
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Szwagier przywiózł z Norwegi blaszaka Dell Optiplex GX 240.
    Brakowało w nim tylko dysku twardego, więc włożyłem 80GB (ATA) i zacząłem instalować
    Win XP.
    Po 4 godzinach się poddałem i wymieniłem dysk na testowany MHHD 40GB.
    Po 5 godzinach komp jest na etapie instalacji urządzeń, kontrolka dysku czasem sobie zamruga i wszystko wydaje się być w porządku.
    Nic się nie zawiesza, komputer chodzi, napisy na ekranie się zmieniają, na dole te kropeczki latają cały czas.
    Po włożeniu płyty Ubuntu Live i odpaleniu systemu z płytki idzie to dość szybko i normalnie można pracować.
    Może gdzieś kabelek jest zawiązany na supeł i dane wolno przepływają, proszę o rady.
    Procesor Pentium 4 1,60 GHz (w biosie na szynie 100, i nie można zmienić)
    Pamięć 512 SDRAM (w biosie na szynie 133 i nie można zmienić)
    Chipset intel i845...
    Płyta Dell 62YVH Rev A00
    Zasilacz Dell HD-P2507f3P
  • REKLAMA
  • #2 5894054
    krzysztof-u2
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Sprawdź płytę z xp-kiem może jest walnięta
  • #3 5894112
    Adamo8
    Poziom 15  
    Parę dni temu instalowałem z niej na lapku Asus i poszło OK.
    Inna sprawa że po skopiowaniu plików (ok 1.5 godziny) dalej system instaluje się już chyba z twardziela (restart był) i płytka ma mały udział w instalacji XP. Chociaż mogę się mylić i spróbuję instalacji Linuksa.
  • REKLAMA
  • #4 5895132
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Zresetuj CMOS i spróbuj jeszcze raz.
  • #5 5895322
    Adamo8
    Poziom 15  
    Dzisiaj podłączyłem pudło i instalacja poszła dalej. Gdzieś po 1.5 godzinie zrezygnowałem i zacząłem instalować Ubuntu 8.10. Poszło bez problemu, więc pozostaje poszukać innej płytki z XP.
    CMOS resetowałem i zmieniałem też ustawienia w BIOS, choć tam za dużo ustawić się nie da.
    Czy możliwe jest że Dell potrzebuje płytki z systemem specjalnie przystosowanym do konfiguracji komputera ?
  • REKLAMA
  • #6 5895348
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    Czy możliwe jest że Dell potrzebuje płytki z systemem specjalnie przystosowanym do konfiguracji komputera ?

Mysle,ze jest to malo o i w ogole prawdopodobne. Instalowalem juz XP na kilku podobnych firmowych Dell'ach i nie bylo problemu. Mysle,ze zmiana plyty z instalka rozwiaze problem.
  • REKLAMA
  • #7 5925212
    jongpa
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Miałem to samo na Dell GX 150 7 godzin instalował mi system, kombinowałem i próbowałem dosłownie wszystkiego. Pomogło usunięcie partycji przy instalacji i zrobienie ich od nowa. Ja osobiście miałem 3 partycje ale w akcie desperacji wywaliłem wszystko i system postawił się w 30 minut na 1 partycji i tak już zostało
  • #8 5935744
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    Kiedyś miałem ten kłopotliwy komputer i najlepszym rozwiązaniem było odpięcie tej dodatkowej płyty ze slotami PCI - nie wiem czemu ale bez niej komputer działa o wiele stabilniej .
  • #9 5936012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dell Optiplex GX240 z procesorem Pentium 4 1,60 GHz i chipsetem Intel i845 ma problem z bardzo wolną instalacją systemu Windows XP na dyskach ATA 40GB i 80GB. Instalacja zatrzymuje się na etapie wykrywania urządzeń, mimo że system działa poprawnie z Ubuntu Live CD, co wskazuje na brak problemów sprzętowych z dyskiem i kablami. Próby resetu CMOS i zmiany ustawień BIOS nie przyniosły efektu. Sugerowano, że problem może wynikać z uszkodzonej płyty instalacyjnej XP lub konieczności użycia sterowników specyficznych dla kontrolera dysku Della (załadunek sterowników F6 podczas instalacji). Inne rozwiązania to usunięcie i ponowne utworzenie partycji, co w jednym przypadku skróciło czas instalacji z 7 do 0,5 godziny, oraz odłączenie dodatkowych kart PCI, które mogą powodować niestabilność. Dell i podobne markowe komputery często stosują niestandardowe kontrolery dysków, co wymaga odpowiednich sterowników do prawidłowej instalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA