logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell GX270 Optiplex - Instalacja Systemu Win XP z płytki CD zatrzymuje sie na ko

elmor368 07 Sie 2017 20:39 1263 28
REKLAMA
  • #1 16630148
    elmor368
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam , mam problem z nową instalacja systemu win XP. Po zresetowaniu komputera , pojawia się info : przyciśnięcie jakiegokolwiek przycisku spowoduje uruchomiienie programu z dysku CD, przyciskam jakikolwiek przycisk klawiatury i rozpoczyna się typowa instalacja oprogramowania, która przebiega prawidłowo do momentu formatowania dysku na którym ma odbyć się ponowna instalacja systemu. Następnie pokazuje się info: Tworzenie list plików do folderu instalacji systemu Windows i następuje kopiowanie plików kończące się za każdym razem na info: skopiowanie pliku oembios.bin nie było możliwe, aby ponowić kopiowanie kliknij ENTER i tu następuje zwiecha. Nie można nic dalej zrobić jak tylko wybrać polecenie F3 kończące procedurę instalacji. Próbowałem kilkakrotnie od początku ta instalację, ale za każdym razem kończy się komunikatem : nie można skopiować pliku : oembios.bin. Skorzystałem z innej płytki instalacyjnej, ale efekt jest ten sam, tylko kopiowanie kończy się na niemożliwości skopiowania jakiegoś pliku. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16630164
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Sprawdz dysk i ram na poczatek.

Na dysku masz jakies partycje? Jezeli tak to wszystko usun i dopiero instaluj.
  • #3 16630185
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    elmor368 napisał:
    Skorzystałem z innej płytki instalacyjnej, ale efekt jest ten sam, tylko kopiowanie kończy się na niemożliwości skopiowania jakiegoś pliku.

Najczęściej takim powodem jest uszkodzony napęd lub płyta.
  • REKLAMA
  • #4 16630192
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Ja natomiast przyjrzałbym się tej płycie, możne jest porysowana, albo niemożliwa do odczytania z innego powodu?
  • #5 16630200
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10431
    Autor napisal:
    > Skorzystałem z innej płytki instalacyjnej, ale efekt jest ten sam
  • #6 16630215
    elmor368
    Poziom 20  
    Najczęściej takim powodem jest uszkodzony napęd lub płyta.
    Uszkodzony napęd w jakim sensie? lub płyta, która CD-Rom z systemem Win XP, czy płyta główna komputera?. Uzupełnię jeszcze swój wpis, że na początku pojawiła się info o braku pliku NTLDR, ale wykorzystując konsolę odzyskiwania systemu przywróciłem ten plik. Dysk twardy mam podzielony na dwie partycje: C i D. Czy w/g porady kolego Kolobos usuniecie wszystkiego , tzn. sformatowanie obu partycji?.
  • #7 16630263
    Heinzek
    elmor368 napisał:
    Uszkodzony napęd w jakim sensie? lub płyta, która CD-Rom z systemem Win XP, czy płyta główna komputera?

Chodziło mi o płytę CD i napęd CD/DVD.

Podczas instalacji wybierasz kontynuuj bez formatowania czy wybierasz NTFS (szybkie)?

Za czasów kiedy często instalowało się XP używałem do tego programu winNTsetup.
    Do tego programu potrzebujesz sprawnego komputera do którego podłączasz swój dysk i na ten dysk tym programem kopiujesz instalator.
    Montujesz swój dysk spowrotem do komputera i instalator startuje automatycznie bez płyty w napędzie. Instalacja trwa o dobre 10 minut krócej ( razem z przekładaniem dysku).
  • #8 16630329
    elmor368
    Poziom 20  
    Wybieram formatowanie normalne ( nie szybkie) NTFS), ale próbowałem tez szybkie, bez rezultatów. Kolego udostępnił mi oryginalną instalkę Win XP, która kończyla sie podobnie jak poprzednie.
  • #9 16630343
    Heinzek
    elmor368 napisał:
    Win XP, która kończyla sie podobnie jak poprzednie.

Czyli za każdym razem jest problem z tym jednym plikiem oembios.bin ?
  • REKLAMA
  • #11 16630375
    Heinzek
    A za pomocą innej płytki też na tym samym pliku?
  • REKLAMA
  • #12 16630390
    elmor368
    Poziom 20  
    Nie , na wstępie napisałem, że na każdej innej kopiowanie zatrzymuje się na innym pliku. Na przykład instalka z dodatkiem SP2 zatrzymała sie na pro_seg5.swf. Z innej płytki na ntbackup.help.
  • #13 16630392
    Heinzek
    Więc obstawiam na "zużyty" laser w napędzie. Masz od kogoś pożyczyć napęd?
  • #14 16630410
    elmor368
    Poziom 20  
    Na to nie wpadłem, ale mam jeszcze dwa nie działające komputeryt Dell tylko GX260, przełożę napędy i podzielę sie efektami. Ale to już jutro, a póki co dziękuje wszystkim za współpracę.
  • #15 16708497
    elmor368
    Poziom 20  
    Ponieważ nie mogę dokończyć instalacji systemu Win XP na w/w komputerze, mam pytanie :
    Posiadam drugi sprawny komputer Dell z systemem Windows 7 i tu moje pytanie: czy można używając tego komputera z Win 7 podłączyć do niego za pomocą adaptora dysk twardy z Dell GX270 i używając płyty instalacyjnej do Win XP zainstalować system na tym dysku, by potem zamontować go do Dell GX270?.
  • #16 16708550
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 16708571
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Instalacja systemu na jednej platformie (na jednym komputerze) i następnie przeniesienie tego dysku na inny komputer ma małe szanse, aby system się poprawnie uruchomił, chyba że to są dokładnie takie same sprzęty i takie same wyposażenie ich.
  • #18 16708879
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    elmor368 napisał:
    Ponieważ nie mogę dokończyć instalacji systemu Win XP na w/w komputerze, mam pytanie :
    Posiadam drugi sprawny komputer Dell z systemem Windows 7 i tu moje pytanie: czy można używając tego komputera z Win 7 podłączyć do niego za pomocą adaptora dysk twardy z Dell GX270 i używając płyty instalacyjnej do Win XP zainstalować system na tym dysku, by potem zamontować go do Dell GX270?.

Witam.
    Takie rzeczy robiłem ze starymi IBM t30,40,41,42 i nie było problemu po przełożeniu dysku więc warto sprawdzić. Co do problemu to przeważnie jest to uszkodzony napęd.
  • #20 16710361
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 282
    Jeśli na innym napędzie objaw będzie taki sam, to stawiam na uszkodzoną pamięć RAM, miałem takie przypadki chyba już 3 razy.
    Test pamięci najlepiej wykonać bootowalną płytą z programem memtest86.

A w pierwszej odpowiedzi w temacie już dostałeś polecenie co sprawdzić:
    Kolobos napisał:
    Sprawdz dysk i ram na poczatek.
  • #21 16711613
    elmor368
    Poziom 20  
    Po podmianie napędu, instalacja systemu uwzględniając fakt, że w momencie kopiowania plików zatrzymała się na nie możliwości skopiowania jednego z nich. Pomijając jego kopiowanie, ruszyła dalej by w trakcie już instalacji systemu nastąpiło zawieszenie się komputera, tak że musiałem go wyłączyć z pod napięcia. Tu nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy może być powodem takiego stanu rzeczy, informacja
    o braku pliku NTLDR w momencie uruchamiania procedury instalacji z dysku CD?.
  • #22 16711971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 16712185
    elmor368
    Poziom 20  
    W celu eliminacji komunikatu o braku pliku NTLDR zastosowałem polecana metodę; Po uruchomieniu się kompa pojawia się info :Brak pliku NTLDR, naciśnij Ctrl+Alt+Del aby zresetować, komputer się resetuje i pojawia się info :przyciśniecie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z dysku CD. Tak sie uruchamia instalacja WiNXP. W fazie instalacji gdy mam wybór czy instalować świeży system ( kliknij Enter), bądź aby naprawić istniejący naciśnij R , wybieram R , w następnej fazie na pytanie konsoli naprawiania systemu , który system chcę naprawić , wpisuje 1 i enter. W następnym wierszu wpisuje copy:E\i386\ntldr c\ , pojawia się info skopiowano 1 plik, wpisuję dalej exit i komputer się resetuje i po chwili komunikat : klikniecie w dowolny klawisz uruchomi rozruch z dyski CD. Tu moja rozterka czy ten plik NTLDR jest skopiowany na dysk c trwale, bo jak wyłączę komp i ponownie załączę pojawia się znów brak pliku NTLDR. Natomiast jak uruchomię nową instalacje systemu to przebiega ona do momentu około 94% i zatrzymuje się na niemożliwości skopiowania jakiego pliku. Raz to był plik mp4sdmod.dll , po ponownym uruchomieniu instalacji ,m to był plik nigwiz.exe, czy przy kolejnej instalacji to był plik mspbde40.dll. Już tracę głowę czy możliwe jest przywrócenie tej maszyny do sprawności. Dodam , że problemy z uruchamianiem się systemu zaczęły się jak wymontowałem jedną z kości RAM. Po jej ponownym wsadzeniu, komp zaczął wydawać jakieś dźwięki a na monitorze pokazywały się różne " krzaczki". Po odstawieniu go na dłuższy czas , krzaczki ustąpiły ale system przestał się uruchamiać. Czy wobec powyższych może przydługich wyjaśnieniach ( nie jestem informatykiem) jest możliwe przywrócenia go do życia?
  • #24 16712322
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 16712398
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4849
    elmor368 napisał:
    Można tak zrobić, ale na czas instalacji odłącz pozostałe dyski twarde.
    Po skopiowaniu plików przez instalator systemu, następuje automatyczny restart komputera i to w tym momencie powinieneś odłączyć dysk, przepiąć do właściwego komputera i tam kończyć instalację.

Zanim jednak coś zaczniesz, to pokaż SMART tego dysku, co by się nie okazało, że to on jest uszkodzony.
  • #26 16712764
    elmor368
    Poziom 20  
    Odpowiedż do Christophorus. W tym kompie mam 4 kości pamięci RAM po 465 Mb i po wyłączeniu kompa wyjąłem fizycznie z gniazd te płytki , okazuje się , że każda jest innego producenta, ale po ich włożeniu w gniazda, komputer nie załącza sie prawidłowo tylko jakieś prążki i niezrozumiałe napisy w sensie ich czytelności. Natomiast ten test SMART to rozumiem , że mam go przeprowadzić na wyjętym dysku twardym z Della podpinając go kompa z systemem Win 7?Czy program, który przetestuje ten dysk twardy to HD Tune? , czy jakis inny.
  • #27 16712794
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4849
    elmor368 napisał:
    Czy program, który przetestuje ten dysk twardy to HD Tune? , czy jakis inny.
    http://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo
  • #28 16712822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 16713619
    elmor368
    Poziom 20  
    Dziękuję za informacje, faktycznie pamięć RAM to 512Mb a nie jak podałem 465. Skorzystam z Twojej porady, pozostawię tylko jeną kość RAM i spróbuje ponownie instalacji. Tylko zastanawia mnie fakt , że po wyjęciu którejkolwiek pamięci RAM, i ponownym jej włożeniu, komputer przez długi czas nie może sie uruchomić, tylko wyświetlają się jakie dziwne krzaczki, a komputer co jakiś czas generuje sygnał akustyczny.

Dodano po 8 [godziny] 32 [minuty]:

Dzięki kolego Christhoporus, zastosowałem się do Twojej ostatniej porady, wymontowałem 3 kości RAM i na pozostawionej czwartej uruchomiłem instalkę, która przebiegła prawidłowo. Po zainstalowaniu systemu, uzupełniłem pamięć RAM o pozostałe 3 szt i komputer śmiga jak nowy. Tym samym zamykam temat i oczywiście punkty na Twoje konto za skuteczna poradę. Dziękuje także wszystkim starającym się mi pomóc rozwiązać problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na komputerze Dell Optiplex GX270. Instalacja zatrzymuje się na etapie kopiowania pliku oembios.bin, co prowadzi do zawieszenia systemu. Użytkownik próbował różnych płyt instalacyjnych, ale problem się powtarzał. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie stanu dysku twardego, pamięci RAM oraz napędu CD/DVD. Po wymianie napędu i testach pamięci RAM, użytkownik zdołał zainstalować system, usuwając dodatkowe kości RAM, co rozwiązało problem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kondensatorów na płycie głównej jako potencjalnego źródła problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA