logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mobilne lampy LED na baterie dla fotografów i filmowców?

maskapl 25 Gru 2008 21:45 1209 5
REKLAMA
  • #1 5902766
    maskapl
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    to jest moj pierwszy post na tym ofrum.
    Chcialbym sie dowieddziec czy ktos z tu obecnych wie jak zbudowac mobilne lampy do oswietlania, dla filmowcow, fotografow zasilane bateriami, albo np http://www.s131567196.onlinehome.us/catalog/ringlite_mini.asp taka lampe.
    Jakie najlpeije diosu uzyc, jak skonstruowac uklad, jakie zasilanie, jak zrobic regulator jasnosci?
    Czy ktos ma pojecie wogle od czego zaczac?
    dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5903270
    rastabiba
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Ja robię takie oświetlacze w technologii LED zasilane z akumulatora. Taki ledowy odpowiednik "mini kino flo" ;]
    Tutaj jest wysoka specjalizacja ;] Nie wiem jaką konkretnie lampę potrzebujesz . W tym linku jest prosty doświetlacz do kamery ;]
    Ja zasadniczo robię lampy doświetlające aktorów w samochodach ;]
  • REKLAMA
  • #3 5903318
    maskapl
    Poziom 2  
    dziekuje za odpowiedz.
    nie potrzebuje konkretnej lampy, chodzi mi o cos dokladnie jak napisales, doswietlajace lampy, najlepiej jakby to moglo pociagnac z jakiejs baterii, nawet ciut wiekszej, czy akumulatora, itp
    moglbys pokazac zdjecie tych lamp ktore robisz? i jakies przyklady jak one oswietlaja, bylbym wdzieczny.
  • REKLAMA
  • #4 5903432
    rastabiba
    Poziom 22  
    Najprościej to wykorzystać gotowe paski LED ciepłe i zimne. Ja stosuje elastyczne na rzepach :)
    Do tego układ zasilający ( Akumulator i ładowarka) i regulator PWM dla ciepłej i zimnej barwy.
    Teraz kombinuję nad diodami większej mocy :
    http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=958
    Zdjęć nie mam na tym kompie.
  • REKLAMA
  • #5 5903994
    maskapl
    Poziom 2  
    szczerze mowiac to z elektronika duzo nie mialem wspolnego, to co napisales cos mi mowi ale..... jestem chyba bardziej uczniem ktory musi miec czarno na bialym, ale cos poszukam, pokombinuje.
    Co do diud duzej mocy, dosc kosztowne chyba to jest, po zakupie diud i wszystkich akcesoriow troszke duzo wyjdzie, ale pewnie warte probowania, interesujacy produkt. Daj znac jak juz cos z tego wyjdzie.
    pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
  • #6 5904034
    rastabiba
    Poziom 22  
    Ja używam elastycznych pasków LED. ( zerknij na allegro ;] )
    Dioda 30W kosztuje 90 zł :)))))
    Więc koszt nie jest wcale astronomiczny :) Jedna dioda ma jasność ponad 1000 lumenów :D
REKLAMA