logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simson S51 - Stukot silnika przy średnich obrotach, co może być przyczyną?

karolius1 28 Gru 2008 17:08 8525 12
REKLAMA
  • #1 5914045
    karolius1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam motorower marki simson i mam problem przy średnich obrotach stuka silnik.
  • REKLAMA
  • #2 5914136
    niuniu36

Poziom 27  
    Ocena: 446
    witam stukać to tam może wiele,zobacz luz na wale,pierśćienie ale to by dzwoniło,a jak z mocą silnika,jak w porzadku to wymienic sworzeń i łożysko igiełkowe na tłoku,sprawdzić podkładki na sworzniu jak podtarte zamontować nowe,sprawdzic luz łozyska korbowodu powodzenia

a swoja droga jak miałem simsona to po moim remoncie chodził jak zegarek a te silniki to znam dobrze jak co to pytaj
    Konto firmowe:
    Diesel Serwis Robson
    Straszęcin 196, Straszęcin, 39-218 | Tel.: 790XXXXXX (Pokaż)
  • #3 5959042
    przemoo22
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam mój kumpel też tak miał i wymienił pierścienie na tłoku i chodził.
  • REKLAMA
  • #4 5966734
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Dzisiaj niestety co byś nie założył to ciężko o cichą pracę silnika simsona. Dobra epoka skończyła się wraz z zapasami części produkcji DDR bo tak naprawdę tylko na oryginalnych niemieckich częściach te motorki chodzą idealnie.
  • REKLAMA
  • #5 5996500
    marcing27
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Same pierścienie to na pewno nie,jeżeli pierścienie są zużyte to dzwonią a nie stukają.w twoim wypadku to luzy na wale,sworzeń lub łożyska na wale.Zrób remont generalny silnika i motorek ci będzie śmigał kilka lat.
  • REKLAMA
  • #6 5997133
    zmianowy
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Pierścienie mogą być powodem stuków jeśli np. są "zapieczone".
    Wtedy tłok nie ma właściwego "prowadzenia" i zaczyna stukać o ścianki cylindra. Ale wtedy silnikowi znacznie spada moc.
    Wszystko to i tak prowadzi w najmniejszym stopniu do demontażu cylindra i przynajmniej sprawdzeniu na "macanego" luzów całego układu tłokowo-korbowego i możliwa taka robota jaką opisał marcing27.
    Mozliwe jest też zerwanie zamka któregoś z pierścienia i przesunięcie go w taki sposób, że jest na przeciw któregoś "okna" w cylindrze.
    Tak czy tak cylinder koniecznie trzeba ściągnąć aby uniknąć dalszych "zniszczeń".
  • #7 5997396
    plaster180
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    witam jak zrobisz remont na nie oryginalnych częściach to tylko szkoda czasu i pieniędzy polskie nowe części nie nadają się nawet na złom:(....
  • #8 5997468
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    No ale są też części produkowane na niemieckiej licencji. Zajmuje się tym firma MZA. Jeśli chcesz tanio kupić części dobrej jakości odezwij się na PW- doradzę ci kogoś. Pozdrawiam
  • #9 5997840
    marcing27
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Dobrze ci radzą,tylko jeszcze dołożę że jest kilku producentów części i żebyś w żadnym wypadku nie kupował z różnych firm te części di Simsona tylko z jednej,,Niemieckiej''.
  • #10 6017858
    karolius1
    Poziom 2  
    Cześć
    gdy jechałem to mi pierścień spadł i się zrobiły rysy na tłoku i cylindrze :|
    i wymieniłem tłok,zrobiłem szlif na cylindrze,wymieniłem łożysko,zabezpieczenia no i stuka nie wiem dlaczego i mam dobry wał bo niema luzów i co trzeba zrobić może to zapłon jak myślicie pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
  • #11 6017892
    niuniu36

Poziom 27  
    Ocena: 446
    A sworzeń tłoka wymieniony ,i co to za tłok oby nie jakieś polsko-węgierskie badziewie,i łożysko swożnia to chyba nie takie za 5zł ,ściąg głowice i zobacz czy na denku tłoka nie ma odbić może dotyka do głowicy
    Konto firmowe:
    Diesel Serwis Robson
    Straszęcin 196, Straszęcin, 39-218 | Tel.: 790XXXXXX (Pokaż)
  • #12 6023876
    karolius1
    Poziom 2  
    cześć!ja się domyślam że to mi chyba pierścień pękł a to stukanie to rozkręcone sprzęgło ale piście jeszcze i dzięki :D
  • #13 6454566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej stukotu silnika przy średnich obrotach w motorowerze Simson S51 wskazano kilka potencjalnych przyczyn. Najczęściej wymieniane są luzy na wale korbowym, zużyte lub uszkodzone pierścienie tłokowe, sworzeń tłoka oraz łożyska igiełkowe. Stukanie może wynikać z niewłaściwego prowadzenia tłoka, np. przy zapieczeniu pierścieni lub ich pęknięciu, co powoduje kontakt tłoka z cylindrem i spadek mocy silnika. Zalecane jest wykonanie generalnego remontu silnika, w tym demontaż cylindra i kontrola luzów układu tłokowo-korbowego. Podkreślono znaczenie stosowania oryginalnych lub wysokiej jakości części produkowanych na niemieckiej licencji, np. przez firmę MZA, gdyż części polskie często nie spełniają wymagań i mogą pogorszyć stan silnika. W przypadku wymiany tłoka i szlifu cylindra, mimo braku luzów na wale, stukot może nadal występować, co sugeruje konieczność sprawdzenia innych elementów, takich jak zapłon czy sprzęgło. Kontrola łożysk na wale powinna być dokładna, gdyż nawet minimalne luzy mogą powodować stukot.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA