Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GamePad Bluetooth do wszystkiego OPEN SOURCE

MasterMatan 28 Dec 2008 18:23 4557 7
    MasterMatan
    Level 21  
    Witam wszystkich.

Ostatnio po długiej rozmowie nad emulatorami na telefony komórkowe doszliśmy do wniosku że z powodu telefonicznej klawiatury praktycznie nie da się grać. W tedy wpadliśmy na pomysł aby stworzyć GamePada komunikującego się przez Bluetooth. Po dłuższych namysłach jednak doszliśmy do wniosku że GamePad może być obsługiwany przez każde urządzenie z możliwością wgrania oprogramowania sterującego tzn. telefonu komórkowego, palmtopa, laptopa itp..

Dla tego też otwieram ten projekt.

Specyfikacja
    -Bluetooth
    -Oparcie na mikrokontrolerze
    -Open Source i DIY
    -Obsługa 4 lub 2 padów jednocześnie (działanie jak w Nintendo Wii)
    -Możliwość obsługi przez różne urządzenia

Jednak mam pewien problem...
    Nie znam się na elektronice a i nie jestem tak zaawansowany programistyczne aby zacząć pisać oprogramowanie na GamePada i docelowy sprzęt.

Dla tego proszę o pomoc w razie czego mogę skonstruować kilka takich urządzeń po przygotowaniu przez jakiegoś znawcy elektroniki za własne pieniądze i przesłać je osobom zajmującym się oprogramowaniem.

Bardzo proszę o pomoc i przyłączenie się do projektu osoby z polski jak i również zagranicy (zauważyłem że dużo osób odwiedza elektrodę z poza naszych granic) ponieważ sam bym się przy tym projekcie przyuczył a i może ktoś chciałby spróbować swoich sił na tym polu.

Dodaję kilka odręcznie naszkicowanych schematów.

Bardzo proszę o wszelkie propozycje, sugestie i pytania odnośnie projektu.

Życzę również wszystkim szczęśliwego Nowego Roku!
    mkpl
    Level 37  
    Pomysł dobry ale tylko mała liczba telefonów konkretnie PPC ma HOST USB. Bez tego nie zadziała
    MasterMatan
    Level 21  
    O ile pamiętam to ta klawiatura to jest w cenie nie jednego telefonu Nokii.
    Za 350zł to bym sobie palma zakupił i go próbował przerobić na gamepada.
    USB też niby dobrze ale raczej 2 GamePadów do fona nie podłącze i nie pogram z kumplem w Mariana :D a poza tym Bluetooth jest bardziej mobilne moim zdaniem i uniwersalne co prawda USB też ale jakoś nie widzę pada połączonego z fonem kablem. No chyba że w ostateczności.

I jeszcze coś.

Na elektronice się bardzo nie znam ale grać w Google potrafię i wygrałem kilka informacji dla tego mam taki pomysł.

Moduły bluetooth są dość drogie (około 50zł). A jakby tak podłączyć adapter i w tedy komunikować się z urządzeniem docelowym w taki sposób.

Czy coś takiego by zadziałało?

Dziękuję również za odzew i zainteresowanie.

[Link do aukcji usunięto. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
    dir3ctor
    Level 27  
    MasterMatan: nie, takie cos nie zadziala. To sam modul radiowy, a wszystkie operacje do obslugi protokolu BT sa wykonywane na komputerze za pomoca sterownikow. Dziala identycznie jak niegdys soft-modemy. Poza tym jak juz ktos wspomnial niewielka czesc palmtopow i telefonow z wyzszej polki posiada wbudowany HOST USB, czyli ze nie tylko moga byc urzadzeniem podpinanym pod USB, ale mozna takze pod nie podpinac urzadzenia USB.

Wg mnie idealnym rozwiazaniem jest przenosna klawiaturka na Bluetooth. Nie wiem jak w PL, ale znajomy stargal sobie taka od germancow za kilkanascie euro. Posiada ona drivery do telefonow z symbianem i windows mobile. Wystarczy ja przerobic na cos w rodzaju joysticka, albo pada i sprawa rozwiazana. Np cos takiego: http://www.allegro.pl/item512268679_klawiatura_na_bluetooth.html
    MasterMatan
    Level 21  
    Dzięki za oświecenie co do adaptora BT.

No niby wszystkie z górnej półki ale na przeciętną to już nie podziarzga bo USBa brak. Ja mam sobie zamiar zakupić Nokię E61 (bez "i") i jakoś tego USB nie ma i sobie w związku z tym nie pogram jak cywilizowany człowiek.

A co do klawiatury to nie mam zagranicznych kontaktów żeby coś takiego sobie skołować.

A więc mam taki alternatywno-desperacki plan.
    A gdyby tak Bluetooth zamienić na IR (podczerwień)?
    Dobre by to było rozwiązanie? Jak ze stroną techniczną? Bo u mnie na kartce nawet ciekawie wygląda a i by takiego gamepada można by było dodatkowo wykorzystać w roli pilota do TV/PC :D.
    MasterMatan
    Level 21  
    Dokładnie o to mi chodzi ale jak widać trochę się spóźniłem :cry:.

A wiecie gdzie w Polsce takie cudo dorwać?