logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel PRO/Wireless 2100 - zrywanie połączenia WLAN

cackoarek 29 Gru 2008 16:15 5138 7
REKLAMA
  • #1 5918852
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Witam
    Mam następujący problem:
    Posiadam router Pentagram Cerberus P 6331-42 (WiFi). Mam podłączony do niego kablowo komputer stacjonarny oraz laptopa (HP NC6000) poprzez WiFi. Oba systemy WinXP Pro.

Z internetem nie mam problemu. Gorzej jest przy połączeniu lokalnym.
    Komputery się widzą, jest możliwość chodzenia po dyskach drugiego komputera - jednakże gdy postanowi się skopiować jakiś plik to po kilku sekundach kopiowania jest zrywane połączenie sieciowe i zasób staje się nieosiągalny.

Zaraz po zerwaniu połączenia następuje ponowne automatyczne połączenie. Dodam że dzieje się to przy próbie kopiowania w obie strony.
    Małe pliki jeszcze można zdążyć przekopiować przed zerwaniem połączenia ale przy dużych plikach jest już to niemożliwe.

Czy może komuś działo się to samo i zna rozwiązanie problemu?
  • REKLAMA
  • #2 5919033
    hatan
    Poziom 14  
    a w tym czasie dzieje sie cos z routerem ? przygasaja lampki ? resetuje sie ?
  • REKLAMA
  • #3 5919123
    jedeus
    Poziom 17  
    Witam
    Wydaje mi sie, ze spowodowane jest to max obciarzeniem procesora w routerze. W pracy mialem podobny problem gdy kilku uzytkownikow wlaczalo sie do scigania plikow i kopiowania miedzy komputerami. Router mial switcha 4 portowego i mogl pracowac z pretkoscia 10/100 MB. Po zamianie na starego poczciwego 3com, mimo ze pracowal z predkoscia 10MB, problem zniknal.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5919837
    cackoarek
    Poziom 26  
    hatan napisał:
    a w tym czasie dzieje sie cos z routerem ? przygasaja lampki ? resetuje sie ?

Z routerem nic ciekawego się nie dzieje. Internet jest nadal na komputerze stacjonarnym w chwili rozłączenia.

Przeprowadziłem 2 testy:
    • połączyłem laptopa kablem do routera i sprawdziłem czy uda mi się przesłać plik po zwykłym LANie. Okazuje się że tak. Poszło bez problemu.
    Wynika z tego że jest coś nie tak w samej WiFi.

Drugi test:
    • Na obu komputerach odpaliłem komunikator (w moim przypadku to Tlen.pl).
    I użyłem opcji "prześlij plik". Komunikatory połączyły się i rozpoczęły przesyłanie pliku. Prędkość kopiowania (ponad 500kB/s) świadczy, że nawiązały połączenie poprzez sieć lokalną a nie przez internet. Niewtajemniczając się jak to zrobiły (widocznie mają taką możliwość) - okazuje się, że jest możliwość normalnego kopiowania plików. Rozłączenie sieci CZASEM występuje - ale po skopiowaniu ok. 110-250 MB a nie jak poprzednio ok. 3MB.
    Ujrzałem już tu pewną nadzieję. Może tu chodzi o jakieś ustawienie portów lub temu podobna historia?
    Dla wyjaśnienia: firewall'e wyłączone.

Dodam też to (może będzie w czymś pomocne):
    Strona konfiguracyjna WiFi routera wygląda następująco:

Wyłączałem WPA i nadal to samo. Te górne opcje to nie bardzo wiem jak się tym bawić więc nie zmieniałem i nie próbowałem.
  • #5 5927274
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Przede wszystkim wyłącz tryb radia b/g. Ustaw konkretnie b lub g. Spróbuj też zwiększyć Beacon interval do 1000.
  • #6 5928062
    cackoarek
    Poziom 26  
    Zacząłem intensywnie czytać angielskie fora i zauważyłem, że jest to wina karty sieciowej (żeby była jasność: Intel® PRO/Wireless 2100 Network Connection).
    Okazuje się, że sporo ludzi ma z tym problemy (choćby i na elektrodzie TU lub TU).

W każdym przypadku karta przestaje nagle wymieniać pakiety.
    Wymusiłem za pomocą wyłączenia "zerowej sieci bezprzewodowej" aby sieć się nie rozłączała - i w internecie wydaje się, że sposób działa ale w wymianie plików po LAN po prostu karta po jakimś czasie przestaje się komunikować.
    Odnoszę wrażenie, że jest to związane z ilością wymienionych danych. Przy odpowiednio dużej ilości ściągnięcia karta nagle się resetuje i nawiązuje połączenie od nowa.

Na forach zagranicznych również nie znalazłem odpowiedzi na to dziwne działanie karty.

Cytat:
    Przede wszystkim wyłącz tryb radia b/g. Ustaw konkretnie b lub g. Spróbuj też zwiększyć Beacon interval do 1000.

Wydaje się, że Twój pomysł sprawił, że pomimo że karta nadal się rozłącza to dzieje się to rzadziej (tak jakby można było więcej danych przesłać).

Dodano po 27 [minuty]:

Zauważyłem, że zmiana kanału również ma istotny wpływ na częstotliwość rozłączania (im większy tym lepiej)
    Na początku gdy pisałem pierwszego posta nie mogłem przesłać po sieci pliku większego niż 2-3MB.
    Po ustawieniu:
    - Beacon interval na 1000 - co daje zwiększenie owego transferu do 10MB
    - ustawienie kanału 10 (2457MHz) - daje mi to ok. 50MB transferu bez rozłączenia.

Będę musiał więc używać programów z możliwością wznawiania kopiowania (typu TotalCopy) i jakoś to będzie (paczki po 50MB są jeszcze do wytrzymania)
  • REKLAMA
  • #7 5928892
    soltys_w
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Może to banalne ale spróbuj zmienić sterowniki - może sąjakieś nowsze. Ostatecznie pozostaje wymiana karty wifi, jedynie co chciałbym nadmienić, to że będziesz musiał się rozejrzeć się za produkowaną albo wyjętą z HP - inne będą już na etapie POST wyrzucać "Incompatible device" :( Nawet ten sam model tylko z lapka innego producenta

Przypomniałem sobie jeszcze: w opcjach sterownika karty jest czasem opcja wyboru "Większa kompatybilność / większa wydajność" - jak to wygląda u Ciebie?
  • #8 5932603
    cackoarek
    Poziom 26  
    Wygląda to następująco:

Co do sterowników to są najnowsze - ściągnięte ze strony Intela.
    Pobawiłem się nieco ustawieniami widocznymi na zdjęciu.
    Co prawda nic mi to nie pomogło ale po powrocie do ustawień domyślnych okazało się, że mogę przesyłać jeszcze większe paczki danych (teraz osiągam 80-200MB bez rozłączenia).

Generalnie ręce mi już opadają i nie mam pomysłu.

Ale jedno wiem na pewno: ma na to wpływ ustawienie: kanału, Beacon Interval - to informacja dla potomnych którzy będą mieli ten sam problem w laptopach z tą kartą Intela. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy zrywania połączenia WLAN podczas kopiowania plików między komputerem stacjonarnym a laptopem HP NC6000 z kartą Intel PRO/Wireless 2100, podłączonymi do routera Pentagram Cerberus P 6331-42. Internet działa poprawnie, jednak lokalne przesyłanie plików przez WiFi jest przerywane po kilku sekundach, zwłaszcza przy większych plikach. Testy wykazały, że połączenie kablowe LAN działa bez problemu, a przesyłanie plików przez komunikator Tlen.pl jest stabilniejsze, co sugeruje problem z kartą WiFi. Możliwe przyczyny to przeciążenie procesora routera lub problemy z kartą Intel PRO/Wireless 2100, która po przesłaniu określonej ilości danych przestaje wymieniać pakiety i resetuje się. Zalecane jest wyłączenie trybu mieszanych standardów b/g i ustawienie konkretnego trybu (b lub g), zwiększenie wartości Beacon Interval do 1000 oraz eksperymentowanie z kanałem WiFi. Aktualizacja sterowników do najnowszych wersji ze strony Intela jest wskazana, choć nie gwarantuje rozwiązania. W opcjach sterownika karty można zmieniać ustawienia kompatybilności i wydajności, co może wpływać na stabilność połączenia. Problem jest znany na forach zagranicznych i lokalnych, lecz nie ma jednoznacznego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA