logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel - Internet nie dzieli się równo na komputery korzystające jednocześnie.

Haddy 01 Sie 2014 21:20 999 4
REKLAMA
  • #1 13844071
    Haddy
    Poziom 2  
    Dokładnie jak w temacie:

Mam założony Internet z firmy Internetia o szybkości 50Mb/s. Używa się w domu zasadniczo 3 laptopów:

Moj - Acer E1-571G kupiony z x-kom.pl z karta sieciową firmy Atheros
    Narzeczonej - Asus X53S jakiś drogi, proesor i7 ale karta sieciowa zintegrowana Intelowska.
    Siostry narzeczonej - bliżej niezindentyfikowana przeze mnie :)

Problem jest taki że korzystając z Internetu razem, narzeczona ma ogromne problemy. Sieć się rozłącza, traci transfer, gdy ja mam po 30-40Mb/s ona dosta 1-2 Mb/s przez co bardzo się denerwuje i krzyczy. A że krzyczy na mnie nadszedł czas zapytania kogoś mądrzejszego.

Tak więc czy jest możliwe że ta karta zintegrowana jest w pełnym sensie słabsza czy też bardziej nieudolna i nie potrafi zarezerwować sobie odpowiedni transfer ?
    Czy jest możliwe że to jakieś ustawienie sprzętowe blokuje jej transfer ?
    Czy kupienie na Allegro takiego piździurka na USB który szumnie ogłasza się karta Wi-Fi może jakoś złagodzić sprawę ?

Dodam że jej komputer nie dawno przeszedł format i nie ma możliwości "zaśmiecenia" go dziwnymi programami.

Tak więc zapraszam każdą tęgą głowe bo każdy pomysł przeniesie mnie do cichszej przyszłości :)
  • REKLAMA
  • #2 13844191
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2108
    Haddy napisał:
    Siostry narzeczonej - bliżej niezindentyfikowana przeze mnie

Jak do tego dojdzie, to co powie narzeczona na to? :D
    Trzeba sprawdzić jaka jest wydajność tej karty i czy są odpowiednie sterowniki do tej karty.
  • REKLAMA
  • #3 13844192
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15551
    Na początek wyłącz opcję oszczędzania energii dla karty sieci bezprzewodowej. Łącze z Netii masz do 50Mb jeśli już. Jesteś świadom tego że im bardziej obciążone łącze (np.pobieranie dużej ilości plików) tym wolniejszy dostępny transfer?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 13846362
    vcr
    Poziom 11  
    Jeśli narzeczona pracując sama na routerze nie ma problemów z dostępem do internetu to nie szukałbym przyczyny w karcie WiFi. Należy zakupić router z podziałem pasma. Karty WiFi same nie potrafią podzielić się pasmem. Osoba która agresywniej korzysta z internetu wysyca łacze przez co "drobniejsze" połaczenia są "spychane" i skutkuje to problemami w dostępie do internetu.
  • #5 13847356
    Haddy
    Poziom 2  
    kokapetyl napisał:
    Haddy napisał:
    Siostry narzeczonej - bliżej niezindentyfikowana przeze mnie

Jak do tego dojdzie, to co powie narzeczona na to? :D
    Trzeba sprawdzić jaka jest wydajność tej karty i czy są odpowiednie sterowniki do tej karty.

Sterowniki to oczywiście podstawa i są najnowsze :)

Cytat:
    Na początek wyłącz opcję oszczędzania energii dla karty sieci bezprzewodowej. Łącze z Netii masz do 50Mb jeśli już. Jesteś świadom tego że im bardziej obciążone łącze (np.pobieranie dużej ilości plików) tym wolniejszy dostępny transfer?

Tak oczywiście jestem tego świadom i wiem że to prędkość max. Nie jestem piratem i nie ściągam plików, lubimy za to pograć w gry sieciowe, WoW, LoL, Smite o to właśnie sprawia problem. U mnie wszystko śmiga, u jej siostry też ale u Narzeczonej to się Sodoma i Gomora robi. I właściwie dzieję się to tylko przy grach Internetowych.
REKLAMA