logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle – niedopasowanie otworów przy wydruku dwustronnej płytki PCB, jak ustawić?

wzmak123 29 Gru 2008 21:55 1900 13
REKLAMA
  • #1 5920930
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    witam
    mam mały problem i już nie wiem,
    mam płytkie dwustronna, ładnie wydrukuje obraz ścieżek 1 warstwy, drukuje lustrzane odbicie 2 warstwy, i niestety otwory sie nie nachodzą...
    już nie wiem co mam robić,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5922525
    adam-k
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Nigdy nie spotkałem sie z takim problemem a drukowałem na wielu drukarkach. Jak sadzę w programie to tylko wydruk obu płaszczyzn w różnej skali ale zakładam że to byś zauważył. Pozostaje więc Twoja drukarka lub jej sterowniki.
    Spróbuj drukować do PDF np. za pomocą PDFCreatora. A dopiero pliki PDF na drukarkę.
    Z drugiej strony Eagle ma niewielkie możliwości formatowania wydruku - np. precyzyjnego umieszczenia na stronie dlatego zwykle drukuję do PDF i obrabiam przed wydrukiem.
  • REKLAMA
  • #3 5928618
    wzmak123
    Poziom 18  
    No to chyba drukarka jest trafiona, zmieniałem sterowniki konwertowałem do pdf i wtedy odbicie lustrzane za pomocą Photoshopa, i nadal to samo
    szkoda bo drukarka nie była tania,
    drukarka to samsung ml2570
    ale dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 5939845
    Andreus30
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Proponuje probe..... Wydrukuj obydwie czesci plytki umieszczajac je w tym samym miejscu na kartce. Na przyklad na samym jej srodku. Ja zauwazylem ze ten sam rysunek skopiowany na xero nie pokrywa sie.
    Powodzenia
  • #5 5952056
    roobert
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Może wydziwiam ale wydrukuj na folii dwa razy ten sam rysunek może to różna wilgotność papieru?
  • REKLAMA
  • #6 5952318
    adam-k
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    "konwertowałem do pdf i wtedy odbicie lustrzane za pomocą Photoshopa"
    trochę mnie to zaniepokoiło - to jak drukowałeś pierwotnie - też robiłeś odbicie lustrzane w innym programie.
    Wystarczy przecież zaznaczyć "mirror" podczas wydruku z Eagle'a.
    Może ta konwersja to przyczyna zmiany rozmiarów. Jak pisałem nigdy nie miałem takiego problemu.
  • #7 5954304
    wzmak123
    Poziom 18  
    robiłem odbicie lustrzane w eagle, i niestety nic nie dało , a gdy wydrukuje warstwę bez odbicia lustrzanego to się pokrywają, tylko niestety to mi nic niedaje... chyba wiadomo dlaczego.
    dziś zmieniłem system operacyjny na viste, i muszę powiedzieć że eagle działa dużo szybciej, mam nadzieje że warstwy będą się pokrywać .
  • #8 5958538
    skynet_2
    Poziom 26  
    Ocena: 9
    wzmak123 napisał:
    robiłem odbicie lustrzane w eagle, i niestety nic nie dało , a gdy wydrukuje warstwę bez odbicia lustrzanego to się pokrywają

Bo jak się robi płytkę 2 stronną kolego, to "porównując" czy otworki pasują, składa się kartki drukiem do siebie[tak samo jak przykładasz do płytki], tylko poco skoro zawsze pasują ?

a kolega pewnie nałożył jedną kartkę na drugą i myśli dlaczego to nie pasuje hmm...

powiem tak myślenie nie boli, poważnie.
  • #9 5959505
    wzmak123
    Poziom 18  
    jak mają nanieść się otwory gdy wielkość dolnej mozaiki płytki nie zgadza z górną, górna jest minimalnie większą gdy drukuje ją w odbiciu lustrzanym

jak twierdzisz że jesteś taki mądry to lepiej napisz co może być nie tak,
    bo wymądrzać się to potrafi nawet dziecko...
  • #10 5959652
    skynet_2
    Poziom 26  
    a możesz porównać czy dwa pliki PDF[warstwy] pasują?

Po 2 w oknie drukowania[w eaglu] Calibrate powinno być x=1, y=1 i Scale factor=1.

Po 3 powiedz jak duża jest różnica ?

I czy możesz podesłać plik brd.

przepraszam że trochę za ostro napisałem ale ktoś mnie dzisiaj mocno wk*****.
  • #11 5960954
    wzmak123
    Poziom 18  
    1. jak prze konwertuje z eagle do pdf i robie odbicie lustrzane w photoshop, to otwory też się nie nachodzą.
    2.w eaglu mam dobrze ustawione

na 12cm różnica wynosi około 2 mm

w załączniku wzór płytki i schemat
    Załączniki:
    • dac.rar (87.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 5960961
    wzmak123
    Poziom 18  
    aha sterowniki też zmieniałem i poprawy nie było
    czyżby drukarka trafiona ?
  • Pomocny post
    #13 5961153
    skynet_2
    Poziom 26  
    wzmak123 napisał:
    1. jak prze konwertuje z eagle do pdf i robie odbicie lustrzane w photoshop, to otwory też się nie nachodzą.
    2.w eaglu mam dobrze ustawione

przekonwertowałem do pdf i odbiłem inkscape'm i otwory pasują idealnie[niezgodności=0,000mm]

jaką wersje eagla posiadasz, napewno nie ostatnią bo już widze 16 warstw :D

edit: zgaduje że 4.16r1, zainstaluj 5.3.0 i po problemie.
  • #14 5962152
    wzmak123
    Poziom 18  
    witam
    problem rozwiązany
    zainstalowałem wersie 5.2, ale problem leżał po stronie drukarki, i leży nadal ale znalazłem mały sposób
    drukuje mozaikę wzdłuż kartki, o dziwo jak konwertowałem do pdf i drukowałem wzdłuż kartki to nie nachodziły się , tylko że wtedy miałem xp.

ale problem rozwiązany
    i bardzo dziękuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył niedopasowania otworów przy wydruku dwustronnej płytki PCB w programie Eagle, gdzie warstwa dolna w odbiciu lustrzanym była minimalnie większa, co powodowało przesunięcia otworów. Próby rozwiązania problemu obejmowały drukowanie do PDF z użyciem PDFCreatora, odbicie lustrzane w Photoshopie oraz zmianę sterowników drukarki Samsung ML-2570, jednak problem pozostał. Użytkownik zauważył, że w Eagle można zaznaczyć opcję "mirror" podczas drukowania, co powinno wystarczyć, a dodatkowa konwersja i edycja w innych programach mogła powodować skalowanie i przesunięcia. Rekomendowano kalibrację wydruku w Eagle (skalowanie 1:1) oraz porównanie plików PDF obu warstw. Ostatecznie problem częściowo wynikał z drukarki i jej sterowników, a także z wersji Eagle (starsza 4.16r1). Po aktualizacji do wersji 5.2 i zmianie sposobu drukowania (układ mozaiki wzdłuż kartki) problem z niedopasowaniem otworów został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA