logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dekoder FTA z 2 slotami odbierze TVN bez doładowania? Jak podłączyć do talerza?

Bakcy 30 Gru 2008 11:10 7382 16
REKLAMA
  • #1 5922816
    Bakcy
    Poziom 9  
    Witam, chcę kupić dekoder satelitarny FTA + 2 sloty na karty, jednak zastanawia mnie czy za darmo będę mógł odbierać TVN?, z tego co mi wiadomo to TVN nie jest FTA ale skoro w ofercie Telewizji na kartę można odbierać TVN bez doładowania, to mogę odbierać TVN pierwszym lepszym tunerem FTA?
    I drugie pytanie, mogę podłączyć nowy tuner cyfrowy, do mojego talerza z "analogówki"? Czy nie przeszkadza to że w przyszłości będę chciał kupować karty: cyfrowego polsatu, TNK i C+?
    W tych tematach jestem zielony proszę o rozwianie moich wątpliwości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5922904
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Witam,kanały FTA to inaczej kanały niekodowane a TVN jest kodowany.Do odbioru np.TNK potrzebujesz dekodera z czytnikiem kart CONAX.Dekoder FTA nie posiada slotu na kartę i za jego pomocą możemy odbierać "tylko" kanały niekodowane.
    Jeżeli mas stary konwenter od analogu to należy go wymienić na nowy (fullband) czasza anteny może pozostać.
  • #4 5923405
    Bakcy
    Poziom 9  
    A czy w TNK można użyć innych kart Conax? Czy być może istnieje coś w postaci Sim -locka?

PS. Odnośnie konwertera, taki może być?
    INVERTO SINGLE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5923685
    matzg
    Poziom 35  
    Konwerter się nadaje marka INVERTO jest sprawdzona przez instalatorów sat. Twojego pierwszego pytania nie rozumiem czy możesz dokładniej określić co chcesz zrobić?CONAX to nazwa systemu kodawania
  • #6 5923770
    Bakcy
    Poziom 9  
    matzg napisał:
    ...Twojego pierwszego pytania nie rozumiem czy możesz dokładniej określić co chcesz zrobić?CONAX to nazwa systemu kodawania

Chciałbym np, zastosować inną kartę w TNK np, C+ bo z tego co wiem to Cyfrowy Polsat odpada ponieważ posługuję się systemem Nagravision (Jeśli to nie ma żadnego związku to mnie poprawcie).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5923913
    piszcza
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Możesz używać tylko kart, które nie potrzebują sparowanego z nimi tunera (np. telewizji n) i obsługują system conax.. C+ i Cyfrowy Polsat to zupełnie inny system kodowania.
    Jeżeli chcesz za darmo mieć tvn, to rzeczywiście musisz mieć tuner obsługujący conax i do tego kartę telewizji na kartę, albo tuner mający czytnik uniwersalny i do tego oczywiście kartę tnk.
  • #8 5923943
    matzg
    Poziom 35  
    Czy ja dobrze rozumiem ze chcesz zastosować inną kartę w dekoderze od TNK?Są dekodery które obsługują karty seca(c+) i conax(TNK) po wgraniu odpowiedniego oprogramowania przykładem może być np.Pionier1430 i 1530
  • #9 5923955
    Bakcy
    Poziom 9  
    matzg napisał:
    Czy ja dobrze rozumiem ze chcesz zastosować inną kartę w dekoderze od TNK?Są dekodery które obsługują karty seca(c+) i conax(TNK) po wgraniu odpowiedniego oprogramowania przykładem może być np.Pionier1430 i 1530

Czyli chcesz powiedzieć że nie da się wgrać innego oprogramowania, do dekodera TNK?
  • #10 5923999
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Bakcy napisał:
    matzg napisał:

Czyli chcesz powiedzieć że nie da się wgrać innego oprogramowania, do dekodera TNK?

Ale po co?

Co kolega chce dokładnie uzyskać?
  • #11 5924012
    Bakcy
    Poziom 9  
    Inne programy...?
  • REKLAMA
  • #12 5924013
    matzg
    Poziom 35  
    Nie znam dekoderów sprzedawanych przez TNK i nie wiem czy takie oprogramowanie istnieje.Ja osobiście nie zainwestowałbym w sprzęt w który nie jest "edukacyjny".Na alledrogo.pl są sprzedawane dekodery Globo razem z kartą TNK które mają możliwość zmiany oprogramowania i przejścia pod kartę c+
  • #13 5924028
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Bakcy napisał:
    Inne programy...?

O jakie programy chodzi?

Dekoderów z zestawów TNK nie da się "przeprogramować".
    A inne, jak wspomniał kolega, mają szerokie możliwości.

Tylko trzeba wiedzieć co się chce uzyskać.
  • #14 5924088
    Bakcy
    Poziom 9  
    matzg napisał:
    ...Ja osobiście nie zainwestowałbym w sprzęt w który nie jest "edukacyjny"...

Dokładnie to ująłeś chodziło mi o "edukacyjność" sprzętu, i to zostało wytłumaczone.
    Wszystko jasne dzięki wszystkim którzy się przyłączyli.
  • #15 7377908
    Muela
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Sorry, że odświeżam temat ale mam pytanie: czy dekoder Echostar dsb-616 będzie się nadawał do odbioru TNK tvn?
  • #16 7378258
    matzg
    Poziom 35  
    Witam, jeżeli to dekoder od CP to zdecydowanie NIE.
  • #17 7378731
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    matzg napisał:
    Witam, jeżeli to dekoder od CP to zdecydowanie NIE.

Nie jeżeli tylko na pewno.

Podsumowanie tematu

✨ TVN nie jest kanałem FTA (niekodowanym), dlatego nie można go odbierać za darmo na zwykłym dekoderze FTA z dwoma slotami na karty. Aby odbierać TVN w ramach oferty Telewizji na Kartę (TNK), potrzebny jest dekoder obsługujący system kodowania Conax oraz odpowiednia karta TNK. Dekodery FTA nie posiadają czytników kart i służą wyłącznie do odbioru kanałów niekodowanych. Stary konwerter analogowy należy wymienić na nowy typu fullband, np. INVERTO SINGLE, natomiast talerz antenowy może pozostać ten sam. Karty innych operatorów, takich jak Cyfrowy Polsat (system Nagravision) czy Canal+ (system Seca), nie są kompatybilne z kartami TNK i wymagają dedykowanych dekoderów lub oprogramowania. Niektóre dekodery, np. Pionier 1430 i 1530, umożliwiają obsługę kart Seca i Conax po wgraniu odpowiedniego oprogramowania, jednak dekodery sprzedawane przez TNK zwykle nie da się przeprogramować. W przypadku pytania o dekoder Echostar DSB-616, jeśli jest to model od Cyfrowego Polsatu, nie nadaje się do odbioru TNK i TVN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA