logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć webasto do klimatronika w VW Golf IV 1.9 TDI?

martinezz123 01 Sty 2009 21:25 40908 68
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć Webasto do climatronika w VW Golf IV, żeby uruchamiało nawiew?

W Golfie IV z climatronikiem Webasto podpina się do wejścia sterującego panelu i do obwodu dmuchawy, a nie ustawia ręcznie konkretnego biegu. W jednym z opisów przewód z przekaźnika Webasto (pin 86) wpina się w pin 1 największej 16-pinowej kostki climatronika, a zasilanie dmuchawy bierze z bezpiecznika 25 [#5972065] Drugi opis podaje też wariant z sygnałem na pin 20, który uruchamia funkcję HE, oraz z wpięciem pinu 87a za F22 i pinu 30 do dmuchawy [#6167175] Najbardziej konkretnie dla samej dmuchawy: przeciąć czarno-niebieski przewód za bezpiecznikiem 25 od nagrzewnicy i podłączyć czerwony przewód z przekaźnika Webasto od strony bezpiecznika, a czarny od strony wentylatora [#11554649] Po takim podaniu sygnału climatronic sam przechodzi w tryb HE i włącza nawiew po czasie; użytkownicy piszą, że nie da się z zewnątrz wymusić dokładnie 2. biegu, bo prędkość ustala climatronic [#13088949]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 5934584
    martinezz123
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    zamontowałem sobie webasto do mojego golfa no i tu mam jeden problem została mi jedna wtyczka do podłączenia , dokładnie chodzi o włączenie się do systemu nadmuchu , mam klimatronic , chciałbym żeby nadmuch działał mi na dwójce . potrzebował bym jakiegoś schematu jak to wpiąć . Z góry dzięki .
  • REKLAMA
  • #2 5939605
    martinezz123
    Poziom 10  
    Ponawiam koledzy na jutro zaplanowałem to podłączenie , a nie chcę iść po omacku .
    Może wystarczy się wpiąć po prostu do wentylatora ale skąd pewność że będzie chodził na niskim biegu
  • REKLAMA
  • #3 5939730
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    Tos się wepnij pod dwójkę na pokrętle a nie pod wentylator, to chyba nie jest wielka filozofia.

Dodano po 28 [sekundy]:

Tos się wepnij pod dwójkę na pokrętle a nie pod wentylator, to chyba nie jest wielka filozofia.
  • #4 5939988
    martinezz123
    Poziom 10  
    Tak bym zrobił ale mam klimatronic i nie mam pokręteł tylko przyciski więc skąd mam wiedzieć który pin , właśnie dlatego proszę szanowne grono o pomoc , najlepiej jakiś schemat !!!!!
  • #5 5940168
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 653
    W mojej Mazdzie po włączeniu Webasto klimatronic rusza z takimi ustawieniami jakie miał podczas normalnej pracy i chyba nic tu nie wskórasz (chociaż wszystko jest możliwe).
    W postojowym ogrzewaniu chodzi o to aby nagrzała się kabina i myślę że szybkość dmuchawy ma tu małe znaczenie.
  • #6 5940619
    martinezz123
    Poziom 10  
    Może jest tak jak mówisz ale po pierwsze ja nie mam pojęcia gdzie sie wpiąć , po drugie wydaje mi się że jak przez 30 minut wentylator będzie chodził na najwyższych obrotach to rozładuje akumulator i może braknąć mocy na odpalenie diesla
  • #7 5945801
    DzikiEryk
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Klimatronik ma specjalny (jeden) przewód do którego podłącza się impuls pracy webasta,Klimatronik ma osobny (funkcję) program obsługi ogrzewania postojowego.Musisz poszukać po schemacie instalacji elektrycznej Twojego Golfa.Niestety w każdym samochodzie jest inny kolor przewodu.
  • Pomocny post
    #8 5972065
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Jesli jeszcze nie znalazles to:

Jak masz klimatronik to cala operacja jest bardzo prosta - podpinasz dodatkowy przewod do przekaznika wiazki webasto numerek chyba 86. Wpinasz ten przewud do pinu pierwszego najwiekszej kostki przy klimatroniku (16pin).
    Nie zapominajac o wpieciu sie w kabel idacy do dmuchawy - bezpiecznika numerek 25. Jak co to podesle Ci instrukcje napisz na PW.
  • #9 5981900
    martinezz123
    Poziom 10  
    z góry dzięki za info będę czekał na jakieś materiały od ciebie .
  • REKLAMA
  • #10 6135553
    wiesiek-02
    Poziom 1  
    Mam podobny problem tylko w Audi A 6 też klimatronik , poradziłem sobie juz co prawda z uruchomieniem klimatronika , ale nie wiem jak uruchomić dmuchawę .
  • #11 6137406
    martinezz123
    Poziom 10  
    witam ja rozwiązałem problem , pomógł mi WISNIA_82 jak by co to spróbujemy pomóc tylko napisz więcej o aucie , i o webaście . na mejla wysłałem ci numer telefonu jak by co to zadzwoń
  • #12 6137998
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Co do tej A6 to podesłałem Ci z drugiego konta instrukcję montażową. W niej znajdziesz schemat jak to ma być podpięte. U nas w GOLF-ach trzeba było podpiąć się pod bezpiecznik 25 (widziałem na schemacie do A6, że jest podobnie ale sprawdź jeszcze przed rozcięciem kabla).

Pozdrawiam

Wiesiek-02 podaj inny adres e-mail na PW bo z tamtego z którego pisałeś odbija mi załączniki.
  • #13 6141818
    bodzior
    Poziom 17  
    Ocena: 79
    A gdzie podpiąć w sharanie klimatronik 97r. ?
    Pin 20 w czerwonej kostce włącza na wyświetlaczu tylko napis
    HE a nie wiem jak wystartować jeszcze wentylator?
  • #14 6142850
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Niestety do Sharana nie mam instrukcji. Ale idąc za ciosem może będzie to wyglądać tak samo jak w Audi i Golf-ach czyli podpinasz się pod bezpiecznik dmuchawy. Standardowo jest to bezpiecznik 25 dochodzą do niego duży kabel czarno-żółty i cieńszy czarno-niebieski - w ten właśnie trzeba się wpiąć. Jak co to mogę podesłać instrukcję do kilku aut - A3, A6, Passat, Golf i może coś się jeszcze znajdzie. A tak nawiasem 1300184C.pdf to nazwa dokumentu, który Cię interesuje - mi link nie działa.
  • #15 6145317
    bodzior
    Poziom 17  
    Ja to zawsze mam pecha. Jak możesz to podeślij te co masz
    głównie tą do passata i golfa.
    A ten pdf co podałeś to skąd taki można ściągnąć?
    bodzioklima(_at_)op.pl
  • #16 6150929
    bodzior
    Poziom 17  
    Chyba już załapałem o co chodzi z tych shematów
    Musze podłączyć pin 20 i pin 3 z czerwonej kostki bo z niego idzie zasilanie na przekaźnik dmuchawy (+)
    A pin 20 włącza funkcje webasto i jednocześnie kieruje nawiew na szybę i włancza średni bieg wentylatora.
    Tak ma to działać?
  • #17 6167175
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Mam tą instrukcję - podsyłam Ci na maila.

Co do działania: to webasto po załączeniu odpala dmuchawę i climatronic z ustawieniami pozostawionymi przez użytkownika.
    Podłączenie: z kostki przekaźnika pin 86 sterujesz climatronic podpinasz się pod pin 20 (tak jak pisałeś) powoduje to załączenie HE. Pin 87a podpinasz za bezpiecznikiem F22 (tak jest w instrukcji) a pin 30 do dmuchawy takie podłączenie spowoduje włączenie dmuchawy gdy webasto jest włączone. Patrz str 21-22 instrukcja 1300184c.
    Tyle jestem w stanie pomoc.
  • #18 6204876
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Posiadam następujące instrukcję montażu WEBASTO (w języku niemieckim):

VW:
    Beetle
    Bora
    Caddy
    Golf IV
    Golf V
    Lupo
    Passat
    Polo
    Sharan
    Touareg
    Touran
    T4
    T5

AUDI:
    A2
    A3
    A4
    A6

Jeśli ktoś coś potrzebuje to proszę pisac :D
  • #19 6207375
    martinezz123
    Poziom 10  
    witam fajnie by było mieć wszystkie te instrukcje na przyszłość , a ile one mają pojemności w MBajtach

Dodano po 8 [minuty]:

[quote="wisnia_82"]Mam tą instrukcję - podsyłam Ci na maila.

Co do działania: to webasto po załączeniu odpala dmuchawę i climatronic z ustawieniami pozostawionymi przez użytkownika.

z tym załączaniem na ustawieniach pozostawionych przez użytkownika to nie zawsze , myślę że to jest zależne od oprogramowania w klimatroniku . U mnie po załączeniu się webasta klimatronik odpalany jest na 4 biegu , aczkolwiek dmucha powoli i dochodzi wraz z temperaturą wody .
  • #20 6208951
    bodzior
    Poziom 17  
    Ja miałem podłączone tak że webasto załączało klimatronik z ustawieniami pozostawionymi przez urzytkownika ale to była lipa bo akku siada szybko przez to że tylna nagrzewnica dawała na max, teraz mam tak że jak webasto nagrzeje wode to dopiero od 40 stopni włącza się klimatronik w ustawieniach obsługi webasta (wtedy dmucha na szyby, temp. ma max, i 4 bieg tylko przedniego nawiewu) I oczywiście przedni nawiew w tej opcji jest zasilany z drugiego akku pod siedzeniem
  • REKLAMA
  • #21 6209604
    martinezz123
    Poziom 10  
    a to kolego pochwal się jak tego dokonałeś , co trzeba zrobić żeby odpalał się klimatronik po nagrzaniu . jeżeli oczywiście masz klimatronik .
  • #22 6209715
    bodzior
    Poziom 17  
    Wstawiłem termostat od pralki NA 40 stopni i przykręciłem go do chłodnicy oleju i podłączyłem go w szeregu z pinem 20 w klimatroniku, to dobre bo nie ciągnie z aku jak woda jeszcze zimna. Do tego jeszcze mam wyłącznik przy zegarku webasta jak nie chce grzać kabiny.
  • #23 6210025
    martinezz123
    Poziom 10  
    a jaki masz samochód i czy masz klimatronik ??
  • #24 6211751
    bodzior
    Poziom 17  
    Sharan klimatronik jednostrefowy.
  • #25 6214384
    wisnia_82
    Poziom 12  
    Instrukcje o których pisałem to około 100MB :)
  • #26 6960475
    trend
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a wie może ktoś jak się wpiąć w klimatronik w volvo v70 1998r
    silnik benzyna 2,5 b5252fs ?
  • #27 7155939
    michal_1236
    Poziom 1  
    a wie może jak to wyglada w oplu omedze 1999 climatronik. wszystko podlaczylem oprócz owego wentylatora bo nie chce czegos uszkodzic.
  • #28 7273080
    neo292
    Poziom 10  
    Witam. Potrzebował bym instrukcję montażu WEBASTO do Audi A2 1.4 tdi Jeżeli by ktoś takowe posiadał to proszę o przesłanie mi na PW z góry dziekuję. Pozdrawiam
  • #29 7357740
    Dr Sim
    Poziom 2  
    Witam potrzebuje schematu podlączenia webasto w VW Touareg z 2005 r 2.5 TDI.
    Jeśli ktoś ma to prosze na maila auto(_at_)expertgsm.pl.
    Pozdrawiam
  • #30 7371042
    bikenew
    Poziom 1  
    Witam
    mam wielką prośbę o pomoc.

Niedawno kupiłem cały zestaw Webasta Top c analogowy i mam podobny problem jak podpiąć się do dmuchawy żeby działała do samochodu mercedes Viano z klimatyzacją termomatik ale ona idzie po Can tak jak klimatyzacja klimatronik.

Jak ktoś wie o serwisie który by mi zamontował cały ten zestawik region małopolski śląski to proszę o podanie telefonu lub adresu będę bardzo wdzięczny.
    pozdrawiam wszystkich Tomek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia ogrzewania postojowego Webasto do systemu klimatyzacji Climatronic w Volkswagenie Golf IV 1.9 TDI. Problemem jest właściwe podłączenie sygnału sterującego nawiewem, tak aby dmuchawa działała na drugim biegu, co jest trudne ze względu na brak tradycyjnych pokręteł w Climatroniku i różne kolory przewodów w instalacji. Zalecane jest podłączenie sygnału sterującego do pinu 20 w dużej kostce Climatronika (16-pinowej) oraz do bezpiecznika nr 25 odpowiedzialnego za dmuchawę. Webasto steruje Climatronikiem poprzez impuls na pin 20, co powoduje wyświetlenie na panelu symbolu "HE" i uruchomienie dmuchawy z ustawieniami pozostawionymi przez użytkownika lub według programu obsługi ogrzewania postojowego. W celu ochrony akumulatora stosuje się dodatkowe rozwiązania, takie jak termostat (np. na 40°C) podłączony szeregowo z pinem 20, który opóźnia załączenie dmuchawy do momentu nagrzania wody. Podłączenie dmuchawy wymaga przecięcia przewodu czarno-niebieskiego za bezpiecznikiem 25 i wpięcia przewodów z przekaźnika Webasto. W niektórych modelach konieczna jest ingerencja w panel Climatronika, np. przylutowanie przewodu do pinu sterującego. Wymieniono także podobne schematy i instrukcje montażu dla innych modeli VW oraz Audi, a także informacje o dostępności dokumentacji montażowej Webasto w różnych wersjach i językach. Dyskusja podkreśla, że szybkość nawiewu jest ustalana przez Climatronik i nie zawsze można ją regulować, a prawidłowe podłączenie wymaga znajomości schematów elektrycznych konkretnego modelu samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA