logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić PCB dwustronne z lampą OSRAM 150W i kliszami z HP 720C?

roobert 29 Paź 2002 23:07 12698 13
REKLAMA
  • #1 59324
    roobert
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Bo ja tak.
    Mam do tego zrobione "urządzenie" tj. dwie płytki z plexy #4mm a w rogach cztery otwory .W jednej z płytek w otwory wkleiłem "bolce" o średnicy takiej jak otwory.Teraz obie płytki można złożyć i nie przesuwają się względem siebie.
    Następnie do wew. powierzchni jednej z płytek przyklejam taśmą jedną kliszę a do drugiej drugą tak aby były idealnie "zgrane".Teraz już tylko wystarczy włożyć w środek płytkę z positivem i naświetlić najpierw jedną a potem drugą stronę.
    Jako żródła światła używam lampy rtęciowo-żarowej OSRAM 150 W z odległości 30cm wystarczy 8min.Plusem tej lampy jest to że nie potrzebuje dławika ( zastępuje go żarnik ) ma zwykły gwint kosztuje ok 20zł i nie ma efektu "rozgrzewania".Trzeba niestety po jednym naświetleniu zrobić ok 2min. przerwy bo nie zajarzy.
    Co do klisz to najlepsze wychodzą z atramentówki ( mam HP 720C ) złożone podwójnie ( czli w sumie cztery wydruki na płytkę dwustronną.Kontrast lepszy niż negatyw cz.b. foto.
    A i jeszcze POSITIV nakładam i od razu suszę suszarką do włosów z odległości ok. 4cm tak aby przy okazji mocno nagrzać płytkę.Zostawiam na 5 min. do wystygnięcia i naświetlam. Zauważyłem że to "wygrzewanie " jest ważne ( bardzo łatwo ropuszcza się wtedy naświetlona emulsja w wodorotlenku.
  • REKLAMA
  • #2 60189
    Andrzej Ratyński
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Robię tak samo. co do tego suszenia suszarką to czy nie rozpływa ci się ta emulsja jak suszarka dmucha z odległości 4 cm?
  • REKLAMA
  • #3 60723
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    A ja niestety (a moze na szczescie:)) nie musze robic plytek 2 stronnych...
  • #4 66572
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam.
    Ja też naświetlam tylko, że kwarcówką a klisze robie na HP 6P.
    Plytki wychodzą piękne .Brakuje im maski ale w pokoju raczej nie zmieścił by się piec...

Tak na koniec mała sugestia:
    Czy nie można by było zrobić drukarki do której wkładało by się laminat i na nim drukowało?
    Powodzenia w drukowaniu płytek.
  • REKLAMA
  • #5 69557
    tadzioor
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jarema napisał:
    Tak na koniec mała sugestia:
    Czy nie można by było zrobić drukarki do której wkładało by się laminat i na nim drukowało?
    Powodzenia w drukowaniu płytek.

Są takie specjalne frezarki, wkłada się laminat, a frez usuwa niepotrzebną miedź. Tylko niestety są "trochę" droższe od drukarek :(
    ------------------------
    A jak robicie później połączenia między warstwami? Są dostępne jakieś amatorskie metody metalizacji czy sprawę załatwia lutowanie z dwóch stron?

Posty scalono<Acula>
  • #6 69615
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Najczęściej za metalizację robią wyprowadzenia elementów lecz tam gdzie ich nie ma czasem -i tu cytat z Radioelektronika-"stosuje się cieniutkie druciki".W warunkach domowych metalizowanie techniczne jak i złocenie jest "raczej" nieopłacalne.
  • #7 71615
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    też tak robie to chyba najlepszy sposób.
    Pozdrawiam i miłej pracy rodacy :lol:
  • #8 72669
    nico45
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja robie wydruki laserem Panasonic KX-P6300 na kalce technicznej [folie do ksero nie nadają sie ponieważ niektóre podd wpływem temp. ulegają deformacji - wprawdzie niewielkiej ale przy płytkach dwustronnych czasami są problemy].
    Naswietlanie wykonuję podobnie jak >roobert< tyle że pomiedzy dwoma [oprawionymi we frezowane z textolitu ramki]szybami ze szkła kwarcowego 3mm [lepiej przepuszczają UV niż zwykłe szkło sodowe]. Naświetlane są obydwie strony na raz przy pomocy żarników z lamp kwarcowych PHILIPS [lub świetlówek UV świeża konstrukcja małej gabarytowo naswietlarki dwustronnej w trakcie testow rozm. laminatu max. 270x200mm].
    Suszenie Positivu w piecu własnej konstrukcji w temp 60 stopni C z wymuszonym obiegiem wewnątrz.
    Odnośnie przelotek sa dostępne specjalne nity rurkowe wraz z narzedziami np. w Elfie ale do celow amatorskich w zupełności wystarczają połączenia poprzez wyprowadzenia elementow lub wykonane kynarem.
  • REKLAMA
  • #9 228707
    darkwap
    Poziom 11  
    a ja lubie hard core i rysuje płytki recznie tak jak jednostronne ale to tylko dlatego ze nie robie ich zbyt wiele:):)
  • #10 229545
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja się staram robić połączenia między warstwami w miejscu dziury na nóżkę elementu i lutuje z dwóch stron. Przy scalakach w podstawkach niestety jest większy problem, ale też się da przy odrobinie wprawy i cienkim grocie. :)
  • #11 232336
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Blizej sedna.
    Drukuje normalnie na papierze dwie strony plytki. Dodatkowo stawiam w projekcie po rogach punkty odniesienia.
    Potem wierce dokladnie otwory w plytce przez te punkty odniesienia.
    Wkladam wiertla w te otwory i nadziewam papier (ze zrobionymi juz otworami odniesienia) na wiertla. Przyklejam potem Butaprenem i z drugiej strony to samo.

Najczesciej uzyskuje przesuniecia mniejsze od wielkosci otworu.
  • #12 240190
    wojtek999
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ja trawię najpierw jedną stronę potem wiercę otwory(przynajmniej kilka znacznie oddalonych od siebie) , a następnie dopasowuje folię ze ścieżkami po drugiej stronia i jadę żelazkiem. Płytki wychodzą zadowalające :)
  • #13 242620
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    ja drukuje na folii na drukarce panasonic kx6500 no i niestety - zwykle dostaje folia deformacji - albo drukarka po prostu nie trzyma pionu (wydruki na kartkach potrafia tez byc krzywe)
    robie na 2 etapy - jedna strona, naswietlanie, wywolanie, trawienie (druga strona zaklejona tasma), wiercenie, rozpraszanie bledow (tak zeby wszystkie dziurki mniej wiecej sie pokryly) i znowu naswietlanie i trawienie - zygac sie chce...
    sproboje z kalka :) - czy uzywasz do tego preparatu transparent, czy wystarcza przezroczystosc kalki?
    o metalizacji otworow bez wiertarki cyfrowej mozna zapomiec - no chyba ze ktos chce metalizowac plytke sciezka po sciezce...
  • #14 242683
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Ponieważ w łazience (robi za ciemnie) mam gołe rury od gorącej wody susze płytke na nich. Dwustronne wykonuje następująco:
    obie folie na atramentówce u kolegi (bo ma lepszą),
    ale projekty przygotowane tak, że w 4 rogach około 3 cm od krawedzi płytki punkty do kalibracji położenia folii względem siebie,
    wkładam wysuszoną płytkę między folie,
    nakładam punkty na siebie i blokuje klamerkami,
    następnie kontroluje położenie laminatu i... też klamerki
    ostatnie kontrole położenia obu folii i płytki (ewentualne korekty)
    później naświetlanie starą NRD-owską lampą do opalania i gotowe

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody wykonywania dwustronnych płytek PCB z użyciem lampy rtęciowo-żarowej OSRAM 150W jako źródła światła do naświetlania emulsji pozytywowej (Positiv) oraz klisz drukowanych atramentówką HP 720C. Autor opisuje konstrukcję urządzenia do precyzyjnego ustawiania dwóch stron płytki za pomocą dwóch plexi z bolcami w otworach, co zapobiega przesunięciom. Naświetlanie odbywa się z odległości około 30 cm przez 8 minut, z przerwami na ponowne zapalenie lampy. Klisze wykonuje się przez podwójne złożenie wydruków atramentowych, co daje lepszy kontrast niż negatywy fotograficzne. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące suszenia emulsji (np. suszarka, piec z wymuszonym obiegiem powietrza), stosowania szkła kwarcowego do lepszego przepuszczania UV, oraz metod łączenia warstw PCB – najczęściej przez lutowanie dwustronne lub użycie cienkich drucików. Wspomniane są także specjalne nity rurkowe do przelotek oraz frezarki do usuwania miedzi z laminatu jako alternatywa dla naświetlania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z drukarkami laserowymi Panasonic KX-P6300 i KX-6500 oraz kalek technicznych jako nośników wzoru. Metody precyzyjnego dopasowania obu stron obejmują wiercenie otworów odniesienia i mechaniczne blokowanie folii. Całość wskazuje na amatorskie, ale skuteczne techniki produkcji dwustronnych PCB z wykorzystaniem dostępnych narzędzi i materiałów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA