logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty piec na drewno do ogrzewania garażu? Schematy i materiały

jahur 05 Sty 2009 19:48 30636 16
  • #1 5955115
    jahur
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam serdecznie.

Chciałbym prosić Was o poradę, jakiś schemat prostego do wykonania pieca na drewno.
    Generalnie chodzi mi o ogrzania garażu przy majsterkowaniu w autach.
    Kiedyś widziałem w pracowni stolarskiej zrobiony piec z jakiejś beczki stalowej który spełniał swoją rolę.
    Jeśli wiecie z czego i jak wykonać to bardzo proszę o najprostsze schematy.

Dzięki.
  • #2 5955316
    Narek 1
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Czas na robienie pieca poświęć na naprawę jakiegoś samochodu a za zarobione pieniądze kup kozę (do 100 zł) wyjdzie prościej i szybciej.
  • #3 5957481
    jahur
    Poziom 17  
    Nie naprawiam zarobkowo aut.Mowa jest o prywatnym garażu dla włąsnych potrzeb a to na co i jak poświęcę czas to jest moja sprawa kolego drogi:D
  • #4 5961249
    Narek 1
    Poziom 17  
    No cóż pozostaje mi tylko przeprosić Ciebie, że zareagowałem na Twój post i napisałem cokolwiek i myślę, że nie do końca było to głupie. Jak zauważyłeś narazie nikt inny nie chciał poświęcić Tobie swojego czasu na narysowanie Ci schematu pieca choć próbowałeś znaleźć naiwnego by na Twoje potrzeby "poświęcił czas" (swój).
    Zauważ, że użyłeś określenia o "majsterkowaniu w autach" więc sądziłem, że w kilku a nie w jednym, cóż też możesz mieć kilka aut. Wyciągnąłem głupi wniosek. Przecież ktoś mający więcej niż jedno auto powinien wcześniej rozwiązać sprawę ogrzewania miejsca gdzie pracuje skoro lubi to robić. Tak sobie myślałem. Jeszcze raz przepraszam, że odpowiedziałem na Twój post.
    Pozdrawiam
  • #5 5962485
    jahur
    Poziom 17  
    Witam Cię.
    No cóz niema co się kłócić bo to bez sensu. Wiele trzeba by było napisać żeby zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej. Oczywiście najprościej kupić prawda. Ale po co jak można samemu zrobić. Najprościej i najtaniej to zrobiłbym z tej beczki tylko nie pamiętam jak to wszystko było rozwiązane.
    Pozdrawiam Cię,
  • #6 5962623
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Do warsztatu obciety do połowy baniak od starego hydrofora, z naspawaną grubą blachą u góry. Boszką wycinasz z boku dziury na popielnik, wspawujesz ruszta i śmiga. U majstra u którego naprawiam auto od kilku lat taki wynalazek śmiga.
  • #7 5962654
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Witam, też widziałem podobny wynalazek o jakim pisze kol. włuczykij z tym że do boków miał przyspawane radiatory z blachy, do tego rura łącząca go z kominem biegła przez połowę warsztatu, był zrobiony ze zbiornika powietrza od Stara, grzał niesamowicie. :wink:
    Pozdr.
  • #8 5963076
    jahur
    Poziom 17  
    Dzieki serdeczne.

Rozumiem że na ruszcie jest palenisko? Ale którędy wkładamy opał i w którym miejscu komin tzn wyjście?
  • #9 5963810
    niutat
    Poziom 36  
    Ocena: 756
    Ten co widziałem miał wylot gdzieś w górnej części, zdejmowany dekiel, ale już nie pamiętam jak był ruszt skonstruowany.
  • #10 5965751
    włuczykij
    Poziom 27  
    W tym co ja opisywałem ładowany był od góry. po wrzuceniu drewna zasłaniało się kawałkiem grubej blachy i było git. Są dwa sposoby na "turbodoładowanie" takiego bajcyka. 1 to postawić na palącym się palenisku kwartę 0,25L przepalonego oleju silnikowego (jak załapał, to przez dobre 20 minut piecyk buczał jak tramwaj).

Opcja 2, to dwie dziury, przetknięta rura nad paleniskiem, do rury poprzez małą pompkę wężami podłączona zwykła chłodnica samochodowa z wiatrakiem. Zasady działania chyba tłumaczyć nie muszę:)
  • #11 5967507
    Narek 1
    Poziom 17  
    No dobra, ale zastanów się jeszcze nad wyglądem tego wszystkiego. Masz tu też przykłady piecyków z czasów komuny gdy nic nie było (piecyków też) i celem działania było "aby było". Teraz to jeszcze musi jakoś wyglądać. Narobisz się i jeszcze wyjdzie jakieś straszydło z chłodnicą gdzie rurka grzana na długości 30 cm niemal nic nie da. Długa rura dymowa to dobry pomysł.
    Beczka z cienkiej blachy nie nadaje się bo szybko się przepali. Nawet sam takiego piecyka za darmo nie zrobisz i się narobisz i nachodzisz za częściami. Rozważ to
  • #12 5967672
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Ja mam zrobiony taki z butli lpg od samochodu. Pojemnosc okolo 80 litrow, scianka chyba ze 3mm wiec za szybko sie nie przepali, koszt butli na zlomie 30zl plus troche innego zelastwa i wlasna robota. Drozej wyszedl zakup rur kominowych niz koszt zrobienia piecyka
  • #13 5976573
    włuczykij
    Poziom 27  
    Narek 1 napisał:
    No dobra, ale zastanów się jeszcze nad wyglądem tego wszystkiego. Masz tu też przykłady piecyków z czasów komuny gdy nic nie było (piecyków też) i celem działania było "aby było". Teraz to jeszcze musi jakoś wyglądać. Narobisz się i jeszcze wyjdzie jakieś straszydło z chłodnicą gdzie rurka grzana na długości 30 cm niemal nic nie da. Długa rura dymowa to dobry pomysł.
    Beczka z cienkiej blachy nie nadaje się bo szybko się przepali. Nawet sam takiego piecyka za darmo nie zrobisz i się narobisz i nachodzisz za częściami. Rozważ to

Uwierz, że rurka jest 2x dłuższa niż napisałeś, i uwierz, że to sporo daje. Myślałem, że chodzi tu o funkcjonalność, a nie pięknote. Chociaż to drugie zawsze będzie zależne od twórcy tego ustrojstwa.
  • #14 5980820
    Narek 1
    Poziom 17  
    Szacuję, że 60 cm rurki wodnej w piecu da tyle co o 20 cm dłuższa rura dymowa i zauważ jeszcze, ze rura dymowa daje ciepło promieniowania co jest korzystniejsze do ogrzewania niż ciepło konwekcji z chłodnicy. A co do funkcjonalności i "pięknoty" to zweryfikuj swoje poglądy poprzez wyjście w poplamionym lub rozdartym ubraniu. To musi iść w parze.
  • #15 5986583
    jahur
    Poziom 17  
    Witam
    Hmmm
    Niektórych kolegów tu rozumiem a niektórych nie.

Przeciez ten piec ma grzac, daać ciepło a nie promieniować swoim urokiem osobistym. Nad czym ja tu mam myslec, nad tym że jak on nie będzie piękniutki to robota zwalona?
    Za żadnymi częściami nie będe latał , wszystko można zdobyc w jednym miejscu.Wszystko na złomie.
  • #16 5996278
    Narek 1
    Poziom 17  
    No tak, ktoś tu klepie samochody w garażu a ja mu o estetyce. To tak jak ze ślepym o kolorach. Szkoooddaa gadać.
  • #17 5996600
    andrzejk26
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam, ja też dołożę swoje trzy grosze i powiem tak jak Narek 1 w drugim poście, że na złomowisku można kozę kupić za około nie 100 lecz około 50 złotych to po co robić coś co nie wiadomo jak będzie się sprawowało jak można kupić bez roboty i już sprawdzone. Było powiedziane, że butla od LPG 30 złotych ale do niej należy włożyć dużo roboty powycinać otwory zużyć tarczę do szlifierki elektrody do spawarki i tak dalej. Trzeba się zastanowić nad ekonomiką tego przdsięwzięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego pieca na drewno do ogrzewania garażu, szczególnie podczas majsterkowania przy samochodach. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie stalowej beczki lub zbiornika, np. od starego hydrofora czy butli LPG, jako korpusu pieca. Konstrukcja zwykle zawiera palenisko z rusztem, otwory na popielnik oraz komin umieszczony w górnej części pieca. Wskazano, że ładowanie opału może odbywać się od góry, a do poprawy ciągu i efektywności spalania stosuje się różne metody, takie jak dodanie przepalonego oleju silnikowego lub chłodnicy samochodowej z wentylatorem jako systemu wymuszającego przepływ powietrza. Podkreślono, że cienka blacha beczki szybko się przepala, dlatego lepsze są grubsze ścianki, np. butli LPG o grubości około 3 mm. Zwrócono uwagę na ekonomię przedsięwzięcia – samodzielna budowa wymaga sporo pracy i części, które można zdobyć na złomie, ale alternatywnie można kupić gotową kozę za około 50-100 zł. Dyskusja porusza także kwestie estetyki pieca, jednak większość uczestników skupia się na funkcjonalności i trwałości konstrukcji. Rury dymowe o odpowiedniej długości są ważne dla efektywnego rozprowadzania ciepła promieniującego, co jest korzystniejsze niż ciepło konwekcyjne z chłodnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA