logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować piecyk do garażu: ruszt, wylot spalin, szczelne drzwiczki?

psdk 04 Lis 2012 11:14 18708 6
REKLAMA
  • #1 11486550
    psdk
    Poziom 10  
    Witam. Ostatnio postanowiłem zbudować sobie piecyk do garażu, coś w stylu kozy. Wiem że kupno trociniaka lub jakiejś kozy to tani koszt, ale wolę sam to zbudować ;)
    Jak na razie wygląda to jak na zdjęciach. Mam kilka pytań odnośnie tej konstrukcji.
    1. Z czego najlepiej zrobić ruszt i jak go zamontować bez cięcia beczki na pół
    2. Chyba zrobiłem błąd ze wyciąłem wylot spalin od góry.Czy to będzie w czymś przeszkadzało ?
    3. Jak zrobić drzwiczki żeby szczelne były
    W poniedziałek biorę sie za spawanie, czekam tylko na wasze odpowiedzi ;)
    Jak zbudować piecyk do garażu: ruszt, wylot spalin, szczelne drzwiczki? Jak zbudować piecyk do garażu: ruszt, wylot spalin, szczelne drzwiczki? Jak zbudować piecyk do garażu: ruszt, wylot spalin, szczelne drzwiczki?
  • REKLAMA
  • #2 11486732
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Widziałeś trociniak?
    To ma być zdejmowana góra, w niej rura na spaliny, a nie jakieś drzwiczki.
    Trociny ubija się wokół jakiegoś kołka, który sie potem wyjmuje aby powstał kanał, w którym się podpala od dolu te trociny i jakiś regulowany dopływ powietrza (zasówka)
    Zycze powodzenia w spawaniu tak cienkiej blachy.

http://www.google.pl/search?client=opera&rls=...rceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest
  • REKLAMA
  • #3 11486785
    pupek23
    Poziom 13  
    Ale ja chcę w tym palić drewnem, węglem itp.
  • REKLAMA
  • #4 11486833
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    pupek23 napisał:

To kup sobie rurę φ 30-40 cm i ściance 4-5 mm a nie blacha 0,15 mm..
    Wtedy możesz sobie wyspawać co chcesz.
    Ruszt się kupuje żeliwny, lub robi z pręta żebrowanego stalowego, lecz wtedy żywotność dość krótka, zwłaszcza przy paleniu węglem.
  • REKLAMA
  • #5 11487941
    Kaszpir77
    Poziom 21  
    Ocena: 150
    pupek23 napisał:

Mam taką kozę zrobioną ze starego bojlera. Blacha jakieś 3 mm, układ podobny do Twojego. Wylot w górnej części w niczym nie przeszkadza.
    O paleniu węglem w beczce zapomnij, najpierw się pognie, później przepali. Zresztą ta blaszka i drewna długo nie wytrzyma.
    Ruszt u mnie wykonany jest z pręta zbrojeniowego, żebrowanego fi12. Po 4 latach i paleniu tylko drewnem nic się z nim nie dzieje. Tyle, że ja do zamontowania rusztu ciąłem ten bojler i później zespawałem (i tak był rozsadzony przez mróz więc trzeba było wyciąć cześć ze środka).
  • #6 11489809
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3676
    pupek23 napisał:
    To w końcu kto jest autorem tematu?
  • #7 11490029
    pupek23
    Poziom 13  
    Ja ;) opera zrobiła mały myk i zalogowała mnie na nie moje konto ;) spróbuje coś z tej "beczki" zrobic jak nie wyjdzie kupie sobie jakąs koze i spokój ;D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować piecyk do garażu, podobny do kozy, i zadaje pytania dotyczące konstrukcji. Wskazówki dotyczące rusztu sugerują użycie żeliwnego lub pręta żebrowanego, z uwagą na ich trwałość przy paleniu węglem. Wylot spalin umieszczony w górnej części nie powinien przeszkadzać, ale blacha o grubości 0,15 mm może nie wytrzymać wysokich temperatur. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, podkreślając, że lepszym rozwiązaniem jest użycie grubszej blachy (3 mm) oraz cięcie i spawanie elementów dla lepszej trwałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA