logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik z rtęcią hgs2m - do czego się stosuje

satanistik 07 Sty 2009 12:38 2157 2
REKLAMA
  • #1 5963185
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 760
    Dzień dobry.
    Ze względu na noworoczny wzrost zapotrzebowania na rtęć wpadły mi w ręce takie przekaźniki :
    CLARE
    MADE IN BELGIUM
    HGS2M 50051
    CAR 1607B
    DANGER DO NOT OPEN

Rozebrałem jeden (w brew instrukcji ale z zachowaniem środków ostrożności) i w środku wewnątrz cewki znajdują się dwa wypełnione częściowo rtęcią kontaktrony wewnątrz cewki. Styki kontaktronów są tak jakby pokryte rtęcią. Rtęci jest bardzo mało więc postanowiłem nie rozbierać pozostałych kilku sztuk ze względu na to że w elektronice się mogą jeszcze przydać.Proszę nie pisać tu o szkodliwości rtęci gdyż mam jej świadomość. Zresztą wszystkie przekaźniki znalazłem na złomowisku gdzie raczej nikt nie zamierzał ich utylizować a prasowanie skończyło by się uwolnieniem rtęci.

Moje pytanie brzmi - do czego można wykorzystać taki przekaźnik
    ? Nie jest to typowy przekaźnik rtęciowy gdzie rtęć jest stykiem tylko normalny stykowy z dodatkiem rtęci. Jaki jest cel stosowania tego metalu ?
  • REKLAMA
  • #2 5965865
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ja spotkałem inne kontaktrony ,ale z opisu myślę ,że podczas przepływu prądu zmiennego przez cewkę rtęć się rozgrzewa i paruje a następnie przerywa obwód prądu.
    Jakieś zabezpieczenie nadprądowe lub regulator prądu zmiennego.
  • Pomocny post
    #3 6027601
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Witam
    Rtęć służy do zwilżania styków (no nie płynna tylko pary rtęci) aby zmiejszyć ich rezystancję. Przekaźniki tego typu mogą pracować tylko w określonej pozycji. Pozycja musi być taka, aby płynna rtęć nie zwarła styków na stałe.
REKLAMA