logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenia przekaźnika pracującego na napięciu sieci

Kminek 28 Gru 2007 15:40 1730 5
  • #1 4632225
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cześć!

Posiadam silnik zasilany z sieci 230V o mocy 100W, który chcę obracać raz w lewo a raz prawo. Do jego sterowania chcę wykorzystać przekaźniki firmy Finder 40.52, którego cewka załączana jest napięceiem sieci, a styki roboczę wytrzymują dość znaczne prądy.

W związku z moim pomysłem mam pytanie:

- jak zabezpieczyć przekażnik przed jego przedwczesnym uszkodzeniem? Dotyczy to zarówno cewki przekaźnika jak i styków roboczych., tak aby zlikwidować wszelkie przepięcia i iskrzenia:)

- jak zrealizować uład opuźnienia rozwarcia styków przekaźnika?
    Niestety cewka zasilana jest napięciem sieci i raczej pomysł z kondenstarorem i diodą odpadają:/

Pozdrawiam i proszę o pomoc!
  • #2 4632473
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Najlepiej będzie jak użyjesz odpowiedniego przekaznika.
    Ja proponuję R-15, ten Finder co prawda wytrzymuje teoretycznie prąd 8A/250V ale przy rozruchu silnika może być różnie.
    Odnośnie opóznienia zastosuj jakąś czasówke.

Powodzenia.......
  • #3 4632751
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Hmm.. wolałbym jednak pozostać przy obecych przekaźnikach i spróbować je w jakiś sposób zabezpieczyć.

Na styki robocze myślałem o podłączeniu warystorów lub dwójnika RC, tylko problem w tym, że nie wiem jakich parametrów elementy zastosować i jaka jest zasada w ich dobieraniu.

A jak zabezpieczyć cewkę przekaznika zasilaną z napięcia sieci? Czy podłączenie diody równolegle do cewki może w jakiś sposób pomóc?

Hobbyelektronik->
    W ostatnim zdaniu napisałeś coś o czasówcę, jagbyś mógł to napisz co dokładnie miałeś na myśli?

Pozdrawiam!
  • #4 4633830
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Traktujesz cewkę przekaźnika jak zwykły odbiornik na ~230V.
    Kupujesz standardowy warystor ~275V i tyle.

P.S.
    Jaką diodę? Przy prądzie przemiennym? :?:
  • #5 4633846
    TEDS
    Poziom 11  
    Witam.Pomimo mocy zaledwie 100 w jaką ma silnik zalecam (z własnego doświadczenia) aby zamiast przekaźnika zastosować jakikolwiek stycznik.Dlaczego?.Miedzy stykami stałymi a ruchomymi przekaźników jest bardzo mała odległość i przy pracy styków następuje iskrzenie które raczej trudno będzie wyeliminować i po krótkim okresie pracy okaże sie że styki są wypalone lub się "skleiły".Co do opuźnienia rozwarcia styków: cewkę zasilasz przez czasówkę wyzwalaną opadającym zboczem sygnału z rególowanym czasem. Polska czasówka (miałem z takimi do czynienia ale niestety nie pamiętam typu)z kilkoma programami pracy kosztuje bodajże około 130 PLN.
  • #6 4635152
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    Z tego co pamietam te 8A jest dla obciazenia typowo rezystancyjnego. Dla indukcyjnego bedzie duzo mniej.
    Proponuje jak kolega TEDS zastosowac styczniki.

Pozdrawiam.
REKLAMA