logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielenie sygnału na 2 telewizory - splitter HDMI ?

xzeus 07 Sty 2009 19:46 11324 3
REKLAMA
  • #1 5965349
    xzeus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Pytanie własciwie w imieniu kolegi: posiada dekoder telewizji N, do tego dwa telewizory w dwóch różnych pomieszczeniach, no i na obu chciałby sobie z dekodera korzystać. Wymyślił więc całkiem słusznie splitter HDMI i nawet zakupił takowe urządzenie za około 500 zł (niestety modelu nie znam), jednakowoż nie chce ono działać, tzn. po podłączeniu na żadnym z telewizorów nic nie widać. Podłączenie bezpośrednie dekodera z dowolnym telewizorem jest ok. Czy to ten splitter jest wadliwy, a może taka konfiguracja nie ma prawa zadziałać (ale niby dlaczego) ?

Prosze o podpowiedź, może dekoder N współpracuje tylko z jakimis konkretnymi modelami splitterów ?
  • REKLAMA
  • #2 5966768
    kelektro25
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Ostatnio dzieliłem Cyfre+ za pomocą spliterów i z tego co rozmawiałem z osobami znającymi się na tym temacie to N-ki nie idzie podzielić za pomocą spliterów a jak już pójdzie to trochę pochodzi a potem czarny obraz także nic dziwnego że nie działa. Ale co chwile wchodzą jakieś nowości jesli chodzi o podział sygnałów telewizji satelitarnej także można poszukać tylko przed kupnem upewnić się czy dane urządzenie dzieli nam np. N-ke .
  • REKLAMA
  • #3 5967357
    zygus2
    Poziom 16  
    Splitter wadliwy. Taka konfiguracja powinna działać,
    kol @kelektro25 mówimy o splitterze HDMI a nie splitterze karty.
  • #4 5967935
    xzeus
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dzięki za wyjaśnienie, dokładnie tak - chodzi o splitter HDMI a nie o splitter karty do N-ki. Sądziłem że powinno to bez problemów działać.

A i jeszcze jedno - kolega twierdzi, że przy normalnym podłączeniu dekodera bezpośrednio z TV kablem HDMI czasem pojawia się komunikat, iż telewizor nie obsługuje jakiegoś tam kodowania, po czym program i tak normalnie da się oglądać - było podejrzenie, że może to jest przyczyną niedziałania splittera (tzn. to kodowanie) - niestety nie udaje mi się wydobyć od niego sesnownych szczegółów technicznych.
REKLAMA