logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator laptopie asus x 50 series za glosno chodzi

lysol4 07 Sty 2009 19:53 14899 8
REKLAMA
  • #1 5965392
    lysol4
    Poziom 10  
    witam!!! mam problem z wentylatorem w laptopie asus x 50 series.Non stop chodzi i to glosno ze nie da sie ogladac telewizora:cry:Nie mam pojecia od czego to moze byc.Mam tylko nadzieje ze ktos bedzie wiedzial o co chodzi.Jak nie to bede go musial oddac do serwisu.Ale jestem w Irlandii i czasami dogadac sie z nimi to jest tragedia albo ci wkreca ze to twoja wina.Byc moze to cos blahego.Z gory dzieki :D
  • REKLAMA
  • #2 5966771
    voytalo
    Poziom 25  
    Ocena: 130
    Spróbuj rozkręcić i przeczyścić wentylator. Głośno chodzi bo pewnie mocno zakurzony.
  • REKLAMA
  • #3 5969156
    lysol4
    Poziom 10  
    dzieki za rade a byc moze jest to wada tych laptopow???tak wyczytalem na innym forum.A jezeli go rozkrece i okaze sie ze to nie pomoze to oni zauwaza ze byl rozkrecany i moga nie uznac gwarancji???????
  • REKLAMA
  • #4 5969188
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    No jasne że nie uznają. Jak masz na gwarancji to do serwisu z laptopem.
  • #5 5970427
    piekarz
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mam akurat Asusa X50 i drugiego F5RL. Ten X50 jest faktycznie ciut głośniejszy, ale wentylator słychać tylko pracując bezpośrednio przy notebooku. Z dalszej odległości (np. przy oglądaniu filmów) jest cicho.

Ta głośniejsza praca to niestety efekt szybszego procesora i wydajniejszej karty graficznej. Grzeją się, to trzeba je chłodzić i na to rady nie ma. Co za coś.
  • #6 5970627
    lysol4
    Poziom 10  
    no to znaczy ze tak juz musi byc??????wydaje mi sie ze dopiero od kilku miesiecy tak glosno chodzi.
  • #7 5970733
    piekarz
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja przesiadłem się właśnie z kilkuletniego Fujitsu-Siemensa, który po paru latach szumiał i grzał jak niegdysiejsza "Farelka". Straciłem poczucie komfortu.

Swojego X50 kupiłem kilka dni temu. Spróbuj znaleźć go jeszcze gdzieś w sklepie, poproś o włączenie i porównaj ze swoim. Innej rady nie ma, bo odczucie hałasu może być subiektywne. Tak jak napisałem u mnie szumi, ale na pewno nie na tyle, żeby przeszkadzało to w oglądaniu filmów.

Jak głośno szumi, to wysyłaj do serwisu. Sam w okresie gwarancji nic nie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #8 5973657
    Saraceni
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Zwróć uwagę czy wydmuchuje powietrze przy wylocie radiator. Spróbuj przytknąć zwilżone usta do wylotu tak łatwiej odczuć. Jeżeli wentylator pracuje a nie wydmuchuje to jest zabrudzony. Jeszcze pytanie ile używałeś tego notebooka. Jak nie był dużo używany to nie powinien być zabrudzony.
  • #9 5975777
    lysol4
    Poziom 10  
    mam wrazenie jakby sie przegrzewal bo jest goracy,ale wydmuchuje powietrze.Co do drugiej kwestii to mam go prawie rok czasu i codziennie chodzi

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośnej i ciągłej pracy wentylatora w laptopie Asus X50 series, która utrudnia komfort użytkowania, np. oglądanie telewizji. Możliwe przyczyny to zakurzenie wentylatora, co powoduje zwiększony hałas. Czyszczenie wentylatora może pomóc, jednak rozkręcanie laptopa może skutkować utratą gwarancji, dlatego w przypadku ważnej gwarancji zaleca się kontakt z serwisem. Głośniejsza praca wentylatora w modelu X50 jest częściowo spowodowana mocniejszym procesorem i wydajniejszą kartą graficzną, które generują więcej ciepła wymagającego intensywniejszego chłodzenia. Użytkownik zauważył, że laptop jest gorący, ale powietrze jest wydmuchiwane prawidłowo. Laptop jest używany codziennie od około roku. Wskazówki obejmują porównanie hałasu z innym egzemplarzem tego samego modelu oraz obserwację, czy wentylator faktycznie wydmuchuje powietrze, co może świadczyć o zabrudzeniu radiatora lub wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA