logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Protel99SE] Wypełnienie polugon na warstwie Internal

Mirko51 09 Sty 2009 13:51 2169 10
REKLAMA
  • #1 5972727
    Mirko51
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam.

mam pewien problem przy płytce 4-warstwowej. Nie potrafię zmusić protela, aby narysować polygon na warstwie wewnętrznej (power plane). Niestety kształt wypełnianego obszaru musi być niereguralny, więc rysowanie prostokątami odpada.
    Wie ktoś może jak ten problem rozwiązać??

PS. Modyfikacja gerberów odpada.
  • REKLAMA
  • #2 5972938
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5973003
    Mirko51
    Poziom 15  
    Tomek_FX napisał:
    A dobrze kolega zdefiniował Layer Stack Manager??
    Jak kolega zdefiniował warstwy wewnętrzne? Jako layer, czy jako plane ??

warstwy zewnętrzne: sygnałowe, wewnętrzne: jako PowerPlane / internal layer. To jest dobrze.
    Wydaje mi się, że problem tkwi w protelu. Polygon na liście warstw ma dostępne wszystkie warstwy (sygnałowe, mechaniczne, wierceń, solder) za wyjątkiem PowerPlane. Ponieważ są one rysowane w negatywie i czego innego dotyczą - inne reguły obowiązują.

Jednak ja mam problem, ponieważ pewien fragment płytki jest na wyższe napięcie i chciałbym, by ten obszar nie posiadał miedzi na wewn. warstwach. Oczywiście na tym obszarze są elementy THT, więc zupełnie nie można wyciąć tam ścieżek.
  • REKLAMA
  • #4 5973019
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5976100
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Tomek_FX napisał:
    Rysuje kolega na warstwie typu "plane" jakimś narzędziem miejsca w których ma nie być miedzi i to wszystko...
    Pod 99SE dokładnie tak się to robi, warstwy plane projektuje się jakby w negatywie.
  • REKLAMA
  • #6 5986513
    Mirko51
    Poziom 15  
    Tomek_FX napisał:
    Rysuje kolega na warstwie typu "plane" jakimś narzędziem miejsca w których ma nie być miedzi i to wszystko...

Dodano po 16 [minuty]:

Kurcze zapomniałem że to protel 99 ;) U mnie jest Solid Region. Z tego co pamiętam to niech kolega może sprawdzi w 99 place > split plane...
    Acha aby np narysować coś na kształt np "słonia" to proponuje shift+spacja ;)
    Niech kolega da znać czy działa...

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Jeżeli kolega udostępni projekt z zaznaczonym obszarem to mogę koledzę to szybko zrealizować.

Projektu nie mogę udostępniać, jak również chciałbym mieć możliwość edycji tych obszarów. Nie wiem również, czy staty protel przyjąłby takie obiekty - chyba, że DXP wykona na nich konwersję do ścieżek.

Faktycznie, w DXP jest coś takiego jak solid region. Niestety, w pracy używamy starego protela.
    Split plane jest jakby odwrotnością Polygon - tylko dotyczą one innych warstw. Split używa się na warstwach zasilających power plane (rysowanych w negatywie), natomiast polygon na wszystkich pozostałych.
    Bezpośrednie narysowanie wypełnionego wielokąta na warstwach power plane w Protelu99SE jest moim zdaniem niemożliwe. Pozostaje tylko użycie PlaceFill + track.

Kombinowałem jeszcze z metodą paste special (polygon na dowolnej warstwie skopiowany na warstwę power plane) - bez efektu - na gerberach nie działa. Jeszcze próbowałem z Keepout + track - rezultat ten sam. Co najwyżej to mogę zdefiniować nową klasę, w której znajdują się elementy zasilacza, ustawić regułę Clearence na tą klasę i parametr na 50 mil. Nie będzie to to samo, ale miedź nie będzie wylana pod wskazanymi elementami.
    Aha, można jeszcze użyć klippera, ale to jest metoda dość pracochłonna.

Tak więc narysuję to jako obszar złożony z prostokątów i ścieżek. Będę miał mozliwość późniejszych poprawek i zmian.
  • #7 5986528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5991298
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Place split plane - na całej płytce. Później w negatywie zaznaczasz miejsca bez miedzi, rysując ścieżki. Jeżeli na jednej warstwie wewnętrznej ma być kilka zasilań: np. +5V i +3V, to i tak dajesz split plane'y na całą płytkę, a później ścieżkami tniesz to na mniejsze obszary, zawierające tylko jeden rodzaj zasilania. Wynik możesz sprawdzić generując gerbery i podglądając je w innym programie (protel dxp trial ma możliwość podglądania gerberów lub wersja próbna CAM350).
  • #9 5991358
    Mirko51
    Poziom 15  
    arturt134 napisał:
    Place split plane - na całej płytce. Później w negatywie zaznaczasz miejsca bez miedzi, rysując ścieżki. Jeżeli na jednej warstwie wewnętrznej ma być kilka zasilań: np. +5V i +3V, to i tak dajesz split plane'y na całą płytkę, a później ścieżkami tniesz to na mniejsze obszary, zawierające tylko jeden rodzaj zasilania. Wynik możesz sprawdzić generując gerbery i podglądając je w innym programie (protel dxp trial ma możliwość podglądania gerberów lub wersja próbna CAM350).

Zrobiłem tak, jak piszesz ale ciągle bez efektu. Protel uparcie generuje tracki zamiast wypełnionych obszarów.
    Jeden z kolegów z grupy dyskusyjnej zasugerował takie rozwiązanie: narysować polygon na dowolnej warstwie, następnie należy go rozbić na ścieżki (tools => convert => polygon to primitives) oraz przenieść na warstwę powerplane. Zostało jedynie scalenie ścieżek do komponentu, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić.

Dołączam fragment tej nieszczęsnej płytki z położonym polygonem na warstwie TopSolder (to ten obszar, który powinien być pozbawiony miedzi na warstach PP).
    Załączniki:
    • plytka.zip (16.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 5991512
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Trochę mnie to dziwi, bo robiłem takie płytki w protelu 3.0 i w 99se. Warstwy wewnętrzne były zrobione tak jak opisałem i wszystko było w porządku. Otrzymałem płytkę z wypełnieniami na warstwach wewnętrznych. Być może producent płytek dokonał jakichś konwersji, bo ja wysyłałem pliki z protela a nie gerbery.

Dodano po 1 [minuty]:

Niestety nie mogę otworzyć załączonego pliku, bo w tej chwili mam tylko protela 3.0.
  • #11 5991806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy tworzenia nieregularnych polygonów na warstwach wewnętrznych typu PowerPlane w programie Protel99SE na płytce 4-warstwowej. Warstwy wewnętrzne są zdefiniowane jako PowerPlane, które są rysowane w negatywie i nie obsługują bezpośredniego rysowania polygonów tak jak warstwy sygnałowe. Proponowane rozwiązania obejmują użycie funkcji Split Plane, która pozwala na definiowanie obszarów bez miedzi poprzez rysowanie ścieżek w negatywie na całej płytce, a następnie dzielenie ich na mniejsze obszary z różnymi napięciami. Alternatywnie sugerowano rysowanie polygonów na warstwach sygnałowych, konwersję ich na ścieżki (Tools => Convert => Polygon to Primitives) i przeniesienie na warstwę PowerPlane, choć jest to skomplikowane i nie zawsze skuteczne. W Protel99SE brak jest funkcji Solid Region znanej z nowszych wersji DXP, co utrudnia tworzenie nieregularnych wypełnień na warstwach zasilających. Zalecane jest stosowanie Place Fill z obracaniem i łączeniem prostych kształtów, aby uzyskać pożądany nieregularny kształt. Modyfikacja plików Gerber jest wykluczona. Podsumowując, w Protel99SE bezpośrednie rysowanie nieregularnych polygonów na warstwach PowerPlane jest ograniczone i wymaga obejścia poprzez split plane, rozbijanie polygonów na ścieżki lub budowanie obszarów z mniejszych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA