Tomek_FX napisał: Rysuje kolega na warstwie typu "plane" jakimś narzędziem miejsca w których ma nie być miedzi i to wszystko...
Dodano po 16 [minuty]:
Kurcze zapomniałem że to protel 99

U mnie jest Solid Region. Z tego co pamiętam to niech kolega może sprawdzi w 99 place > split plane...
Acha aby np narysować coś na kształt np "słonia" to proponuje shift+spacja
Niech kolega da znać czy działa...
Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:
Jeżeli kolega udostępni projekt z zaznaczonym obszarem to mogę koledzę to szybko zrealizować.
Projektu nie mogę udostępniać, jak również chciałbym mieć możliwość edycji tych obszarów. Nie wiem również, czy staty protel przyjąłby takie obiekty - chyba, że DXP wykona na nich konwersję do ścieżek.
Faktycznie, w DXP jest coś takiego jak solid region. Niestety, w pracy używamy starego protela.
Split plane jest jakby odwrotnością Polygon - tylko dotyczą one innych warstw. Split używa się na warstwach zasilających power plane (rysowanych w negatywie), natomiast polygon na wszystkich pozostałych.
Bezpośrednie narysowanie wypełnionego wielokąta na warstwach power plane w Protelu99SE jest moim zdaniem niemożliwe. Pozostaje tylko użycie PlaceFill + track.
Kombinowałem jeszcze z metodą paste special (polygon na dowolnej warstwie skopiowany na warstwę power plane) - bez efektu - na gerberach nie działa. Jeszcze próbowałem z Keepout + track - rezultat ten sam. Co najwyżej to mogę zdefiniować nową klasę, w której znajdują się elementy zasilacza, ustawić regułę Clearence na tą klasę i parametr na 50 mil. Nie będzie to to samo, ale miedź nie będzie wylana pod wskazanymi elementami.
Aha, można jeszcze użyć klippera, ale to jest metoda dość pracochłonna.
Tak więc narysuję to jako obszar złożony z prostokątów i ścieżek. Będę miał mozliwość późniejszych poprawek i zmian.