logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować footswitch do efektów gitarowych z przełączaniem jednym impulsem?

Scubzik 01 Kwi 2004 09:43 1890 2
REKLAMA
  • #1 574460
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    POMOCY!!!!
    Mam taki problem ..chciałbym zbudować footswitch do ofektów gitarowych..W sieci są schemty różnych przesterów etc.ale nigdzie nie mogę znaleźć schematu układu załączającego "footswitch"..Myślałem żeby zrobić toto na bramkach..tzn układzie set-reset ale tam potrzebny jest ciągły impuls..a mi zależy aby za pomocą jednego impulsu przełączać linię (np: overdrive-clean)..Układ JEST MI BARDZO PTRZEBNY..Na im chciałbym również zbudować cały pedalboard do efektów....Acha ISOSTAT-y odpadają.. niestety ale trzeszczą przy przełączaniu:-(
  • REKLAMA
  • #2 574565
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    footswitche robie sie zwykle prymitywnie -na wyłącznikach, ew elektronika do tłumiania efektów drgań styków jest w efekcie lub piecu
  • #3 574572
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    O tych wyłącznikach to wiem ale interesuje mnie coś na kształt układów z efektów Kody czy Exara...A nad pedalboardem na przełącznikach to myślę ale ile to kosztuje?? Taki fajny włącznik taki jak np. w efektach Marshalla. Ale chcę też zrobić takie urządzenie jak Volume limiter czy jak to tam zwał..Chodzi o to żeby za pomocą włąśnie footswitcha przełączać dwa tory sygnału, każdy z niezależną ( od drugiego kanału ) regulacją poziomu sygnału (Volume) Zastanawiam się czy zrobić efekt pasywny ( Zmniejszanie oryginalnego sygnału ) czy zastosować jakiś przedwzmacniacz!!
REKLAMA