logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Zrobić footswitch? Dwa kanały Clean i Distortion.

Lukinx 11 Gru 2006 17:06 4426 4
REKLAMA
  • #1 3319767
    Lukinx
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam!

Chciałbym zrobić footswitch na dwóch przyciskach typu ON-ON z sygnalizacją
    włączenia danego kanału diodą led. Rozwiązanie tego typu widziałem np w cyfrze Line6.
    Nie chodzi mi o zrobienie zwykłego załącznika ,żeby nie wyprowadzać sygnału z preampów , bo takie rozwiązanie nie jest ciekawe. Natomiast interesuje mnie przełącznik wewnętrzny który będzie sterowany footswitchem z zewnątrz.

Mam nadzieje że ktoś już coś takiego zrobił i jest w stanie pomóc....

Ps: To Ostatni element do mojego pieca i obudowa i zaprezentuje swoje dzieło :)
  • REKLAMA
  • #2 3319869
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Zastosuj transoptory i po problemie. Na wejściu mają diodę LED a na wyjściu tranzystor, którym możesz przełączać małe przekaźniki. Niektóre z transoptorów 4N35, CNY17.
  • REKLAMA
  • #3 3321036
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Widzisz z regóły sterowanie w nożnych przyciskach jest zwieranie sygnału sterującego z masą tak jest w większości wzmacniaczach ale spotkałem się w wzmacniaczy Peavey że diody led uczestniczyły w sygnale sterującym.Jeżeli dobrze rozumiem to chcesz wykorzystać wtyczkę stereo.Czyli dwa kabelki plus masa.A jeżeli jest ci obojętnie ile kabelków będzie dochodziło do nożnego przełącznika to nie wiem w czym problem.
  • REKLAMA
  • #5 3327786
    Lukinx
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    a może macie jakiś ciekawy schemat :)
    to sobie go wykonam :)

Pozdrawiam
REKLAMA