logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1.6 - Nierówna praca silnika na LPG KME, gaśnięcie na wolnych obrotach

radeek3 10 Sty 2009 19:47 9248 30
REKLAMA
  • #1 5979260
    radeek3
    Poziom 10  
    witam mam problem z instalacją kme (sekwencja) polega on na tym że silnik pracuje nierówno i gaśnie na wolych obrotach.
    samochód to skoda octavia 1.6 - 75 KM listwa wtryskowa valtek.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5979351
    art567
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jeżeli nierówno pracuje tylko na gazie to masz zanieczyszczona listwe wtryskową valtka(czyszczenie lub wymiana tłoczków i obowiązkowo kalibracja listwy po czyszczeniu, samo mycie bez kalibracji nic nie da
  • #3 5979840
    radeek3
    Poziom 10  
    Witam ponowenie .
    mam kabel do kompa i program tylko nie wiem jak poustawiać poszczegolne parametry. W piątek byłem na regulacji i gość powiedział że powinno być dobrze ale się mylił. Dzisiaj rozkręciłem listwe wszystko czyste, wydaje mi się że sprężynki od tłoczków są siadnięte.

Pozdrawiam.
  • #4 5980722
    art567
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Jeżeli nierówno pracuje,a do tego rozbierałeś listwe to na pewno powinna byc skalibrowana ,a jak jest coś nie tak z tłoczkami czy sprężynkami to na pewno wymiana i kalibracja listwy.Dopiero pózniej kalibracja instalacji
  • #5 5982574
    kot11
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Najpierw sprawdź świece, przewody. I wywal valteki i wstaw magic jety.
  • #6 6013935
    radeek3
    Poziom 10  
    Witam jaki wpływ na ustawienia mają parametry :

nachylenie i przesunięcie i jak powinny być ustawione.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6025610
    kamazoon
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Napisz może jakie masz te wlateki 1 czy 3 omowe? i jaki sterownik masz założony? bo: "instalacja kme sekwencja i valtek" to nic niemów...

parametr przesunięcie jest z góry ustalany dla poszczególnych wtryskiwaczy i tak dla valteka 1ohm wynosi 1 a dla valteka 3ohm wynosi 2. Oczywiście po regulacji może okazać się że trzeba skorygować troche te wartości aby auto pracowało poprawnie na wolnych obrotach
    nachylenie wyjdzie ci po kalibracji systemu i powinno mieścić się w przedziale od -10 do +15 procent

tak jak mówili koledzy wcześniej jeżeli rozkręciłeś tą listwe to możesz odrazu udać się na jej kalibracje , a dokładnie ustawienie wydajności poszczególnych sekcji bo z doświadczenia wiem że wartość skoku to jedno w wydatek to drugie i choć skok może być ustawiony tak samo na wszystkich sekcjach to wydajności mogą się różnić pomiędzy sobą.
  • REKLAMA
  • #8 6028389
    radeek3
    Poziom 10  
    valteki są 3 omy a sterownik z tych pierwszych wersja oprogramowania

Driver 1.3.2.6-v1.3

pozdrawiam
  • #9 6042906
    radeek3
    Poziom 10  
    Witam co to znaczy skalibrować listwe? czy autokalibracja to właśnie to?

Pozdrawiam
  • #10 6044848
    kot11
    Poziom 14  
    radeek3 napisał:
    Witam co to znaczy skalibrować listwe? czy autokalibracja to właśnie to?

Pozdrawiam

NIE. To znaczy ustawić za pomocą klucza i specjalnego przyrządu skok tłoczka.
  • #11 6067837
    radeek3
    Poziom 10  
    jakie powinno być ustawione ciśnienie na reduktorze.
  • REKLAMA
  • #13 6071798
    kamazoon
    Poziom 13  
    Przy kalibracji wtryskiwaczy na skok tłoczka może często zdarza się taka sytuacja że wielkości skoku są te same a wydajności sekcji różnią się między sobą. Tak więc ja proponuje testować wtryskiwacze na wydajność a nie na skok...

Przyczyną pływania na wolnych obrotach oprócz zabrudzonych bądź nie skalibrowanych wtryskiwaczach może być również nieprawidłowa regulacja biegu jałowego na gazie. Jeżeli masz interfejs to zaobserwuj jakie są czasy wtrysku na wolnych obrotach podczas pracy na benzynie i co się dzieje z tym czasem wtrysku po przejściu na gaz.
    Jak sprawdzisz to napisz jaki jest rezultat to powiem co dalej robić.
  • #14 6071834
    kot11
    Poziom 14  
    kamazoon napisał:
    Przy kalibracji wtryskiwaczy na skok tłoczka może często zdarza się taka sytuacja że wielkości skoku są te same a wydajności sekcji różnią się między sobą. Tak więc ja proponuje testować wtryskiwacze na wydajność a nie na skok...

Możesz to jakoś udowodnić?
  • #15 6071952
    kamazoon
    Poziom 13  
    :) musiał bym wyjąc cześć moich wspomnień z głowy i wysłać... żartuje.

Udowodniono mi to na własne oczy, najpierw wkręciliśmy zwykły kalibrator w miejsce dyszy ustawiliśmy skok na każdym cylindrze a następnie wtryskiwacz ten został poddany próbie wydajności (chodziło o to ile cieczy będzie w stanie wyprzeć poszczególna sekcja wtryskiwacza z menzurki przez określony taki sam dla każdej sekcji cykl wtrysku) i niestety ale różnice między wynikami były spore, największe różnica jaka zaobserwowaliśmy wynosiła 10%. Test ten powtórzyliśmy dla kilkunastu wtryskiwaczy, niestety w mało którym przypadku wydajność zgadzała się ze skokiem.

Może i dlatego od tamtej pory najczęściej zakładam Matrixy...
  • #16 6072726
    kot11
    Poziom 14  
    Hmmmm... To w takim wypadku wydajność zależy także od jakości wykonania wtrysków. Niestety żaden gazownik nie wykona testu wydajności, dobrze jest jak ustawią skok (u siebie miałem różnicę między wtryskami nawet do 1mm, założę się że jest to znaczna różnica w wydajności).
  • #17 6073156
    dariusz105
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    dokladnosc produkcji jest jaka jest i kilku procentowy rozrzut w wymiarach elementow daje kilku procentowy blad w wydajnosci mimo identycznego skoku.najlepsze wtryski maja podany 3% roznicy a w praktyce jest gozej.co bardziej swiadomi problemow kalibruja wtryski na wydajnosc od kilku lat
  • #18 6073907
    radeek3
    Poziom 10  
    witam
    mam pytanko kiedy samochód mniej pali gdy parametr nachylania jest większy czy mniejszy.
  • #19 6074136
    kot11
    Poziom 14  
    radeek3 napisał:
    witam
    mam pytanko kiedy samochód mniej pali gdy parametr nachylania jest większy czy mniejszy.

Najczęściej kiedy jeździsz oszczędnie i wolno. Wszystko powinieneś ustawić by jeździć na bogatej mieszance.
  • #20 6074222
    candy81
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Dokladnie, jezdzenie na ubogiej jest pseudooszczedzaniem i szkodliwe dla silnika oczywiscie
  • #21 6077867
    dariusz105
    Poziom 26  
    candy81 napisał:
    Dokladnie, jezdzenie na ubogiej jest pseudooszczedzaniem i szkodliwe dla silnika oczywiscie
    w tej kwesti kilka tysiecy inzynierow od lat projektujacych silniki dla toyoty na uboga mieszanke oraz silniki jak FSI,JTS,GDI nie zgodzi sie z twoja wypowiedzia i beda mieli oczywiscie racje.
  • #22 6078489
    kot11
    Poziom 14  
    A nie są to silniki z bezpośrednim wtryskiem. Chyba nie każdy silnik jest przystosowany do jazdy na ubogiej.
  • #23 6078780
    dariusz105
    Poziom 26  
    chodzi o zasade oczywiscie odpowiedni AFR przy malym i srednim obciazeniu
  • #24 6085552
    radeek3
    Poziom 10  
    Witam zobaczcie na te ustawienia czy trzeba coś zmienić.

Skoda Octavia 1.6 - Nierówna praca silnika na LPG KME, gaśnięcie na wolnych obrotach

• #25 6085847
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    jeśli przy takich ustawieniach masz nierówną pracę na wolnych obrotach to masz rozkalibrowane wtryskiwacze : dawkuja one wtedy różne ilości gazu i silnikiem rzuca. Wystarczy jeden. Poproś gazownika o kalibrację listwy, choćby tylko w zakresie skoku grzybka. Żadne manipulacje nastawami niczego tu nie zmienią . Czasy wtryski ok 4 ms na jałowym to wystarczająco długi czas dla stabilnej pracy czerwonych valteków. Oczywiście wszystko przy założeniu że na benzynie jest wszystko OK :D
  • #26 6085923
    radeek3
    Poziom 10  
    Silnik pracuje powiedzmy równo ale samochód pali o 2 litry więcej .Gość od gazu ostatnio coś pozmieniał już tam nie jade dlatego kupiłem kabel.Co przestawić żeby palił mniej.

Pozdrawiam
  • #27 6093177
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    co znaczy "powiedzmy równo" ? Jeśłi nadal nie chodzi równiuyeńko to daj w końcu listwę do kalibracji , większe spalanie i jednocześnie mniejsza moc to jeden z dodatkowych objawów rozkalibrowania. Uważasz że gazownik jest idiotą ? A ktoś Ci poda cudowne nastawy nie widząc silnika?
    Zacznij od uważnej lektury instrukcji. Nikt Ci nic więcej nie powie.
  • #28 6093885
    radeek3
    Poziom 10  
    z tego co piszesz wynika że jesteś cienki jak gazownik (nie uważam że jest idiotą)
  • #29 6654618
    radeek3
    Poziom 10  
    Witam mam pytanko mechanik ustawił parametr przesunięcia
    1.5 ms (valteki 3 omy) nachylenie 14 segmenty C i D -11 % czasy wtrysku będzyny to 3,80 a gazu 5,20(oczywiście na nowej listwie) to dobrze czy źle ?

Pozdrawiam
  • #30 6769435
    splonki
    Poziom 12  
    Chciałbym coś dorzucić do tematu. Mam podobną sytuację do kolegi. Posiadam Opla Calibrę 97 z silnikiem X20XEV instalację sekwencyjną KME z "pseudo" wtryskiwaczami VALTEC. Problem jaki u mnie występuje to początkowo spadek mocy na gazie, gaśnięcie silnika po przełączeniu na lpg w zimie. Po ponownym uruchomieniu silnika prawidłowo pracował na LPG.
    Po przeszło 3 miesiącach zabawy gazowników z ustawieniami auto zaczynało spalać coraz więcej gazu i być coraz słabsze. Usłyszałem wiele teori na temat zabrudzeń w osprzęcie. W końcu zaczeło szarpać i jazda stała się niemożliwa. Po kolejnym odłączaniu wtrysków, okazało się że po odłączeniu wtrysku na cylindrze 1 reakcja praktycznie żadna. Odłączenie innych wtrysków powodowało znaczne szarpanie. Wskazywało to na usterkę zasilania gazem na ten cylinder lub brakiem iskry. Iskra jest prawidłowa świece nowe NGK dwuelektrodowe natomiast przewody BERU cewka (DIS) sprawna. Zamiana sąsiednich wtryskiwaczy w niczym nie pomogła. W końcu sam zacząłem gruntowną kontrole instalacji gazowej. Zacząłem od sprawdzenia przewodu gazowego czy nie został wgięty, puźniej skontrolowałem filtr gazu okazało się że jest rozszczelniony więc wymieniłem. Rozebrałem reduktor KME SILVERA liczyłem że będzie w nim jakieś uszkodzenie lub zabrudzenie. Niestety czyściutki i sprawny membrany całe i miękkie. W dalszej kolejności rozebrałem Valteki wymyłem chociaż nie było z czego. Poskładałem. Jeszcze wtedy nie wiedziałem o żadnej kalibracji. Niestety nie pomogło. Wykonanie autoadaptacji w sterowniku w niczym nie pomogło. W końcu przyszedł czas na sprawdzenie silnika dodam że na benzynie jeździ prawidłowo, po przełączeniu na gaz lekko poszarpuje a po naciśnięciu pedału gazu wkręca się na obroty z poszarpywaniem. Po sprawdzeniu ciśnień sprężania wyniki to :
    1-cylinder 13
    2-cylinder 14
    3-cylinder 14
    4-cylinder 14
    Czy przy 13 barach w 16v byłby już problem z zapłonem gazu w cylindrze?
    Praktycznie przy jeździe na LPG ruszenie i rozpędzenie jest niemożliwe, natomiast po przełączeniu na gaz auto jedzie ze stałą prędkością po wciśnięciu gazu praktycznie wcale nie przyśpiesza.
    Mapy w sterowniku są porozjeżdzane. Sam silnik ma sprawny osprzęt brak jest jakichkolwiek błędów ECU. Co tu można z tym zrobić?
    Jak jadę do innego gazownika to albo zwymyśla robotę poprzedniego, albo nie ma czasu na zabawę serwisową bo klienci do montażu czekają. Co do samej regulacji Valteców jestem sceptyczny czy jest to wogóle możliwe. W samym sklepie gdzie sprzedaja te wtryski mogą je kalibrować ale też uważają że nic to nie daje i raczej jest nieodczuwalne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nierównej pracy silnika Skoda Octavia 1.6 (75 KM) z instalacją LPG KME sekwencyjną oraz listwą wtryskową Valtek 3 omy, objawiającej się gaśnięciem na wolnych obrotach. Przyczyną najczęściej jest zabrudzenie lub zużycie tłoczków i sprężyn w listwie wtryskowej, co wymaga jej demontażu, czyszczenia, wymiany elementów i obowiązkowej kalibracji przyrządem do ustawiania skoku tłoczka. Kalibracja powinna uwzględniać wydajność poszczególnych sekcji, gdyż identyczny skok tłoczka nie gwarantuje jednakowej dawki gazu. Parametry takie jak przesunięcie i nachylenie wtrysku mają znaczenie dla stabilności pracy i zużycia paliwa; przesunięcie dla Valtek 3 omy wynosi około 1,5 ms, a nachylenie mieści się w zakresie od -10 do +15%. Zaleca się także sprawdzenie i regulację biegu jałowego na gazie oraz kontrolę ciśnienia na reduktorze (około 1 bar). W przypadku poważniejszych problemów z wtryskiwaczami Valtek, rozważana jest wymiana na wtryskiwacze Magic Jet, które cechują się lepszą powtarzalnością wydajności. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia układu zapłonowego (świece NGK, przewody BERU, cewka DIS) oraz prawidłowego napięcia i rezystancji wtryskiwaczy. Wzrost zużycia gazu i spadek mocy mogą być skutkiem rozkalibrowania listwy wtryskowej. Autokalibracja systemu LPG nie zastępuje mechanicznej kalibracji skoku tłoczka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA