logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 700 - dławi się po wymianie pompki paliwa, kopci na czarno

wojtekdomii 10 Sty 2009 21:34 2313 17
  • #1 5979676
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    mam cinqecento 700 ostatnio poszła mi membrama w pompce paliwa i dostało sie paliwo do silnika ale nie duzo. wymienilem pompke i odpalilem auto chodzilo tylko na ssaniu jak sie zagżal to nie moge utrzymac obrotow dlawi go a jak na ciska gaz to mometami kopci na czarno. Prpsze o rade!!!!!!
  • #2 5980143
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Wymieniłeś olej po tym wszystkim? I może jest zapowietrzony teraz gaźnik czy pompka.. gdzieś coś jest nie tak
  • #3 5980981
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    no oleju nie wymieniłem po tym, spróbuje jeszcze to zrobić i zobaczymy
  • #4 5981009
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Ale tu chyba problem nie jest w oleju.. olej warto wymienić bo to paliwo tam nie potrzebne ale.. Tu problem w czym innym tkwi..
  • #5 5981021
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    no ale w czym?? Masz jakis pomysł??
  • #6 5981058
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    No po wymianie pompki się tak zrobiło więc dziwne.. jedyne co mi przychodzi do głowy to zapowietrzenie..
    Sam mam cc 700 ale nie robiłem jeszcze koło tego więc na pewno nic nie wiem.. mogę jedynie gdybać.. A może źle założyłeś tą pompkę, gdzieś brak uszczelki, gdzieś coś nie dokręciłeś, coś gdzieś nie spasowało.. no nie wiem..
    Może wystarczyło wymienić samą membranę i problemu mogło nie być..
  • #7 5981081
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    najpier kupiłem zestaw naprawczy i wymieniłem ale to nic nie dało wiec kupiłem całą pompkę
  • #8 5981094
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Nic to nie dało w sensie?? Czyli po uszkodzeniu membrany już ten silnik tak stracił moc i wogóle?? i mimo zestawu naprawczego nadal tak bylo i po zmianie pompki też? czy to co teraz jest zrobiło się dopiero po zmianie pompki??
  • #9 5981120
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    po wymienie zestawu naprawczego robiło sie tak samo jak po wymiane pompki a nawet po wymianie pompki jeszce gorzej bo nie chciał odpalic wcale , wziełem go na hol i dopeiro po holowaniu kilku kilometrow odpalił ale palił jakby na jeden garb i kopcił na czarno
  • #10 5981156
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    No jednak mi to wygląda na zapowietrzenie.. Nie odpowietrzałeś??
  • #11 5981197
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    nie a w jaki sposób to zrobić???
  • #12 5981217
    tranzystor1204
    Poziom 18  
    Podam ci kilka zabiegów które wykonuj po kolei powinno pomóc:
    1.Sprawdź czy nie masz ubytku plynu chłodzącego (jeśli tak to mozliwe że uszczelka pod głowicą do wymiany
    2.Jeśli nie masz łapacza ciepłego powietrza na kolektorze zrób sobie go lub dokup
    3. Sprawdź termostat powietrza
    4. Wymień lub wyczyść filtr powietrza
    5. Sprawdź odpowietrzenie zbiornika paliwa
    6. Zmień świece
    7. Sprawdź czy Ci się woda nie zbiera w którymś wężyku
    8. Wyczyść wszystkie przewody
    9. Wymień kable WN
    10.Zatankuj na innej stacji :)
  • #13 5981221
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    ok, wielkie dzięki, jutro sie wezme za to i potem napisze co i jak
    oby pomogło
  • #14 5981990
    RESET1
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Może to być pęknięta uszczelka pod głowicą-tym bardziej,że odpalił tylko z holu i na jednym garze.Płyn może zalewać świece zapłonowe.Sprawdź czy nie masz bąbelków powietrza na bagnecie od poziomu oleju.Możesz spróbować go odpalić i odłączyć przewód górny od zbiorniczka płynu chłodzącego i skieruj go do zbiorniczka- obserwuj czy nie tryska powietrzem podczas gazowania.Sprawdź czy poziom oleju nie podniósł się od ostatniej kontroli poziomu.A najlepiej to rano wykręcić świece i będziesz widział czy są zalane czy nie.
  • #15 5982047
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 374
    Kopcenie na czarno świadczy o nie spalonym paliwie w silniku .Sprawdż pompa paliwa-przelew do zbiornika,popychacz napędu pompy-minimalne wysunięcie ponad uszczelke 1-1.5 mm,maksymalne 3.9mm ,gażnik-pływak,zaworek iglicowy ,układ zapłonowy stan świec -kolor czarny elektrod -za dużo paliwa zalewanie lub wypadanie zapłonów.Jaki gażnik?
  • #16 5982445
    wojtekdomii
    Poziom 10  
    gażnik AISAN
  • #17 5984489
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 374
    Posprawdzaj to co radzono wcześniej ,nie kręć śrubami regulacyjnymi na gażniku ,sprawdż wężyki podcisnieniowe przy gażniku.
  • #18 5986257
    gryfgryf
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja tylko zapytam od siebie czy jesteś pewien że świece masz dobre bo ja od tego bym proponował rozpocząć i przyjrzeć się przewodom zapłonowym całkiem możliwe,ze po wymianie pompki ci sie lekko zapowietrzył tak swoją drogą to przyjrzałeś się czy nie ma nadmiernego wytarcia tego pręta co popycha w pompce mechanizm.(przestrzegam żebyś z czegoś nie wstawił i nie okazał się za długi bo ci wyrwie dziurę w pompce testowałem dawno na f126p :D ) zobacz filter paliwa czy go nie zmienic

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Cinquecento 700 zgłasza problemy po wymianie pompki paliwa, gdzie silnik dławi się, nie utrzymuje obrotów i kopci na czarno. Przyczyną może być zapowietrzenie układu paliwowego po wymianie pompki lub niewłaściwy montaż (brak uszczelek, nieszczelności). Zalecane jest odpowietrzenie układu paliwowego oraz kontrola stanu oleju, świec zapłonowych, przewodów wysokiego napięcia, filtra powietrza i układu chłodzenia (możliwe uszkodzenie uszczelki pod głowicą). Kopcenie na czarno wskazuje na nadmiar niespalonego paliwa, co może wynikać z problemów z gaźnikiem AISAN (pływak, zaworek iglicowy) lub układem zapłonowym. Rekomendowane jest unikanie regulacji śrub gaźnika bez diagnozy, sprawdzenie wężyków podciśnieniowych oraz kontrola mechanizmu pompki paliwa (popychacz, pręt). Wskazane jest także tankowanie na innej stacji oraz wymiana oleju po zalaniu paliwem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA