logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać zdjęcia z karty SD Goodram 2GB w Technika z735?

krzysieg 11 Sty 2009 21:21 1558 6
REKLAMA
  • #1 5985056
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć wyłączyłem aparat potem włączyłem
    i nagrałem kilka krótkich filmików i wyłączyłem .
    Za jakiś czas włączyłem i pokazał się napis że karta jest niesformatowana i
    czy ją sformatować :( oczywiście nie formatowałem jej .
    Jak włożę kartę do czytnika w komputerze to pokazuje się to samo .

Jest jakaś szansa żeby naprawić tą partycje ?

Aparat to :
    Technika z735

karta :SD Goodram 2GB.
  • REKLAMA
  • #2 5985249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5985287
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    krzysieg napisał:
    Jest jakaś szansa żeby naprawić tą partycje ?

Proponuję użyć programu Recuva do odzysku zdjęć i filmików z tej karty.
    Digital Image Recovery też powinien poradzić sobie z odzyskiem z tej karty.
    Wygodniejsze jest odzyskanie danych i późniejszy format tej karty w aparacie niż działania na tej karcie, które chcesz podjąć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6006240
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Na sam początek wykonaj kopie 1:1 do obrazka

Zrobiłem "sectors.ima" i zajmuje 1,90 Gb .

Screen partycji :

Jak odzyskać zdjęcia z karty SD Goodram 2GB w Technika z735?

W programie test disk 6.10 odzyskałem zdjęcia i mp3 które wcześniej były nagrane .

A program Digital Image Recovery odzyskuje zdjęcia i pliki filmików
    tylko że te filmy zmieniły rozszerzenie na *Jpg i otwierają się w programach graficznych jako zdjęcia -1 klatka .
    Po zmianie rozszerzenia na avi wogóle nie da się ich otworzyć , zajmują tak jak być powinno 50MB i więcej każdy .
  • #6 6006286
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    O ile kojarzę Technika rejestruje video w standardzie MPEG4. Więc może nie masz odpowiedniego kodeca do odtworzenia.
    Jak się bliżej przyjrzysz i obiektywnie ocenisz to stwierdzisz, że nie jest to całkowite "dziadostwo". A przynajmiej niewiele odbiega od całej palety tzw markowych wyrobów.
  • #7 6006334
    krzysieg
    Poziom 25  
    To dziadostwo nagrywa kodekiem video Mjpg , z rozszerzeniem avi w tej chwili nagrałem i odtwarza na komputerze .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą SD Goodram 2GB używaną w aparacie Technika z735, która po wykonaniu zdjęć i nagraniu filmów wyświetla komunikat o niesformatowanej karcie. Próba odczytu karty w komputerze skutkuje tym samym komunikatem. Zalecane jest wykonanie kopii 1:1 obrazu karty (plik sectors.ima o rozmiarze około 1,9 GB) przed dalszymi działaniami. Do odzysku zdjęć i filmów polecono programy Recuva oraz Digital Image Recovery. TestDisk 6.10 pozwolił na odzyskanie zdjęć i plików mp3, natomiast odzyskane filmy miały rozszerzenie *.jpg i otwierały się jako pojedyncze klatki w programach graficznych. Próba zmiany rozszerzenia na avi nie umożliwiała odtworzenia plików. Okazało się, że aparat Technika z735 nagrywa filmy w kodeku MJPG z rozszerzeniem avi, które po nagraniu i odtworzeniu na komputerze działają poprawnie. Sugerowano, że problem może wynikać z braku odpowiedniego kodeka do odtwarzania plików wideo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA