logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siena dymi na bialo po wymianie uszczelki pod glowica

RallyCross 12 Sty 2009 12:37 25082 7
REKLAMA
  • #1 5987161
    RallyCross
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mialem problem z dymieniem na bialo, wymienilem uszczelke pod glowica ale jak dymil tak dymi. Wziolem go na trase 160 km, nie zauwazylem ubytku wody ale widac bylo dym z lusterku wstecznym podczas gdy zadne inne auto na trasie nie dymilo. Glowica byla planowana, co jeszcze moze byc powodem dymienia oprocz uszczelki? Jest go wiecej niz w porownaniu do innych samochodow, nie sa to wprawdzie kleby dymu ale jest bialy. Prosze o pomoc. Na trasie spalanie wyszlo 6.3l/100 w miesice ok 16l

EDIT: wlasnie worcilem z krotkiej trasy 20 km, depnolem mocniej na gaz, nie oszczedzalem go dojechalem i o dziwo dym zniknol. Jak go odpale za jakis czas to znowu zacznie dymic, dziwne ze na tej dluzszej trasie nie przestal dymic. Odkrecilem korek wlewu zbiorniczka zwiekszylem obroty i zaczolem obserowowac plyn, na poczatku bylo ok ale pozniej zaczol sie delikatnie pienic a poziom wody zaczol sie zwiekszac az w koncu wode zaczdelo wywalac ze zbiorniczka. Taki sam objaw byl przed wymiana uszczelki i mechanicy wtedy powiedzieli ze jest to objaw walnietej uszczelki
  • REKLAMA
  • #2 5987655
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5987762
    Andreus30
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie jestem fachowcem ale z tego co wiem jak dymi na bialo to znaczy ze olej silnikowy sie spala. Jak silnik sie nagrzeje to moze mniej dymic bo rozpreza sie material i przymyka sczeline ktora olej sie wydostaje ( np na uszczelce glowicy ).
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 5987913
    URWIS1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeżeli planowanie głowicy robione było w jakimś niepewnym zakładzie to mogli zrobić Cię w balona, mi się tak raz zdarzyło, zaprowadziłem samochód do mechanika i nie dość że nie spłanowal mi głowicy, to jeszcze dosypał mi do płynu chłodniczegn jakiegoś proszku uszczelniającego, więc jeśli robił to jakiś niepewny fachowiec to proponuje odwiedzić inny warsztat, jeśli napewno robota była dobrze wykonana to warto sprawdzić blok silnika. Radzę sprawdzić też pierścienie oraz wtryskiwacze, bo być może leja zamiast rozpylać...
  • #5 5988007
    RallyCross
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    rbiesiada napisał:
    Czy w przy silniku było cos jeszcze robione np wymiana pierścieni? Czy po zdemontowaniu głowicy był sprawdzany luz na prowadnicach zaworów, czy uszczelniacze zaworowe były wymieniane?

Nic nie bylo robione jesli chodzi o silnik, zawory ustawione, uszczelniacze nie byly wymieniane.

rbiesiada napisał:
    Czy zauważyłeś że silnik papa olej? jeśli tak to mniej więcej ile litrów na ile km?

Mam auto od niedawna ale jak sprawdzalem olej bylo sporo ponizej min wic mozliwe ze bierze olej, nalalem nowy wiec musze poobserwowac.

rbiesiada napisał:
    kopcenie silnika może być spowodowane też zbyt dużą mieszanką paliwa ale z twojego opisu wynika że spalanie w normie.
    Jaki to silnik ?

Silnik 1.4 jednopunktowy wtrysk. Na trasie spalanie w normie ale w miescie 16 l a robie odcinki srednio po ok 8 km. Gdyby bral olej dym bylby chyba niebieski, martwi mnie to lekkie pienienie sie plynu w zbiorniczku i to ze podnosil sie poziom plynu az go wywalilo
  • #6 5988452
    arek197910
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    poziom płynu podnosi sie bo wzrasta cisnienie w układzie chłodzenia,moja sienka tez dymi na biało,ale mam gaz wiec pewnie dlatego,jedz to mechanika niech podłacza auto pod komputer,duze spalanie moze byc spowodowane uszkodzona sonda lambda,miałem tak w uno 1.4 (ten sam silnik)
  • #7 5988851
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Jeśli dymi teraz, to dziwne nie jest-tym bardziej, jeśli płynu nie ubywa...Poczekaj, aż będzie cieplej, wtedy zobaczysz.
  • REKLAMA
  • #8 5988926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Fiat Siena z silnikiem 1.4 jednopunktowym wtryskiem, który po wymianie uszczelki pod głowicą nadal dymi na biało. Dymienie jest widoczne szczególnie podczas jazdy, mimo braku wyraźnej utraty płynu chłodniczego na trasie. Po mocniejszym przyspieszeniu dymienie zanika, jednak po postoju pojawia się ponownie. Obserwowane jest także pienienie się płynu chłodniczego w zbiorniczku wyrównawczym oraz wzrost jego poziomu, aż do wycieku, co sugeruje przedmuch pod uszczelką głowicy. Głowica była planowana, ale nie wymieniano uszczelniaczy zaworowych ani nie sprawdzano luzów na prowadnicach zaworów. Silnik może brać olej, co potwierdza poziom oleju poniżej minimum. Możliwe przyczyny to nieszczelność uszczelki pod głowicą, niewłaściwe planowanie głowicy, uszkodzenie pierścieni tłokowych lub problemy z układem chłodzenia. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia sprężania w cylindrach, kontrola stanu tulei cylindrów, uszczelniaczy zaworowych oraz diagnostyka komputerowa pod kątem sondy lambda i wtryskiwaczy. Pienienie się płynu chłodniczego i jego wyciek wskazują na przedmuch do układu chłodzenia, co wymaga ponownej kontroli uszczelki i ewentualnej naprawy głowicy lub bloku silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA