logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 6800 GT AGP - artefakty w grach i na pulpicie, co robić?

Kmicir 23 Lip 2009 23:53 2757 3
REKLAMA
  • #1 6815359
    Kmicir
    Poziom 1  
    Witam! Mam dosyć denerwujący problem. Otóż mój GeForce 6800 GT AGP po prostu zaczął się sypać. Wiem, że to głupio brzmi, ale pewnego dnia usiadłem do komputera, włączyłem go, odpaliłem starego dobrego Warcrafta III i... no właśnie. Po prostu wyskoczyły mi krzaki. Tak więc w przypływie paniki zresetowałem go. W czasie ładowania zaczęły pojawiać się jakieś dziwne litery, przesuwa się ekran(część napisów zostaje na swoim miejscu a jakaś inna część przesuwa się w prawo). Gdy już pokaże się pulpit to wyskakują krzaki, które znikają np. przy włączeniu Startu lub folderu, ale zaraz pojawiają się nowe. Nie ukrywam, że mnie to denerwuje. Sprawdziłem, czy może coś nie tak ze slotem, ale inna karta działa (Radeon 9800 PRO).
    Procek->Athlon Barton 2500+ podkręcony do 3200
    Karta-> Wiadomo :)
    Płyta główna-> ABIT NF 7 S
    Zasilacz 500W

PS. Nie ukrywam, że zależy mi na tej karcie, walcie śmiało wszystkie wypowiedzi, jeśli ma nie działać, powiedzcie to odrazu ;).
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6815475
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    System operacyjny to ?
    Temperatury podzespołów ?
    Marka zasilacza ?
    Wersja sterowników ?

Na początek ustaw procesor nominalnie , wyczyść komputer , sprawdź stan wentylatorów .
    Upewnij się czy na płycie gł. jak i w zasilaczu nie ma spuchniętych lub wylanych kondensatorów .
  • REKLAMA
  • #3 6815560
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Ja proponuje odrazu sprawdzic stan samej grafiki, czyli czystosc chlodziarki, kondesatory, ew. temperature pamieci. GF 6800 szczegolnie GT byly bardzo wrazliwe na wysokie temperatury pamieci, ktore sa ukladami BGA i podatne sa na zimne luty. Niestety pamieci BGA sa na nie czule i czesta ulegaja uszkadzenia. Jesli jednak karta normalnie wstaje ze sterownikami zastosuj sie do rady kolegi DriverMSG, jesli jednak karta przestanie dzialac (po zaladowaniu systemu ze sterownikami) pozostaja 2 mozliwosci:
    1. Nowa karta na AGP co raczej jest nie oplacalne ew. uzywka,
    2. Naprawa karty w profesjonalnym serwisie.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze i to i to rozwiazanie jest malo oplacalne z przewaga tego pierwszego.
  • #4 6816119
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 931
    Witaj

Proponuję sprawdzenie pamięci karty. Sądzę że padły.
    Poniżej link do programu.

http://www.programosy.pl/program,video-memory-stress-test.html

Jeśli padła pamięć to karta do wymiany. Można ją naprawiać, ale z tego co wiem serwisanci dają na naprawę tylko 3 miesiące gwarancji. To nie wiele w porównaniu do ceny naprawy.

Proszę napisz jakie są efekty.
REKLAMA