logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopot z GF 6800 GT, obraz w tylko w trybie VGA jest dobry.

MRG 19 Sie 2007 14:20 1538 14
REKLAMA
  • #1 4193132
    MRG
    Poziom 11  
    Witam.
    Jestem w posiadaniu ww karty i od wczoraj karta się dziwnie zachowuje, wygląda to tak jak na załączonym obrazku.
    Obrazek zrobiony w trybie awaryjnym.
    Jedynie w trybie VGA ekran wygląda normalnie (pomijając rozdzielczość i głębię kolorów z tego trybu wynikającą).
    Jeśli ktoś się spotkał z czymś takim to proszę o podpowiedź co z tym fantem zrobić. Z góry dziękuję.
    Kłopot z GF 6800 GT, obraz w tylko w trybie VGA jest dobry.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 4193165
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Mi karta w ten sposób zachowywała się po zalaniu oraz przy nagromadzeniu dużej warstwy kurzu. Po zalaniu porobiły się plamy, które zaschły (lepkie). Powodowało to prawdopodobnie przewodzenie między ścieżkami. Po wyczyszczeniu karty pałeczkami kosmetycznymi problem ustąpił. Sprawdź czy nie jest czymś zabrudzona. Sprawdzałeś na innym monitorze? Równie dobrze może być to kabel albo monitor.
    Pozdrawiam
  • #3 4193206
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Kręciłeś tą kartę?
    Wygląda na uszkodzone pamięci.
  • #4 4193812
    kondziub
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Nie grzeje sie za bardzo? Wentylator pracuje na chipie? (jezeli jest oczywiscie)
  • #5 4195526
    MRG
    Poziom 11  
    Witam ponownie.Odpowiadając na pytania i sugestie - karta nie była podkręcana, nie grzeje się nadmiernie, wentylatorek działa poprawnie, nie była zalana, monitor wykluczyłem.
  • REKLAMA
  • #6 4195606
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Uszkodzony GPU lub/i pamięć na karcie. Można jeszcze sprawdzić tę kartę na innym komputerze. Można spróbować zainstalować raz jeszcze sterowniki.
  • #7 4195825
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Po jakim zdarzeniu karta tak wyświetla ? Podaj całą konfigurację z danymi zasilacza włącznie.Wyjmij kartę i przeczyść złącze.
  • #8 4197266
    MRG
    Poziom 11  
    Konfig komputera: AMD 4000 x2 65W, 1GB RAM, HDD Segate 320GB, Płyta Asus M2N-e SLI, Zasilacz Amacrox AX-450-PNF. Podczas przeglądania www komputer się zawiesił, po resecie zastałem opisywany stan. Zakładając uszkodzenie karty czy może ona działać normalnie w trybie VGA? Dodam, ze cały sprzęt działa na fabrycznych ustawieniach.
  • REKLAMA
  • #9 4197284
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Działac to i może , ale pozostaje pytanie "ile?". Jeśli faktycznie jest uszkodzona trzeba by ją wymienić , bo kompletnie paść może w każdym momencie
  • #10 4197678
    K!lleR
    Poziom 39  
    Niech kolega podmieni inną kartę i wtedy będzie pewność. Uszkodzeniu mogła ulec karta lub magistrala.
  • #11 4200888
    MRG
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Po odinstalowaniu sterowników karty graficznej obraz jest normalny pomijając fakt że np. nie mogę płynnie przewijać strony. Podczas uruchamiania systemu artefakty są nadal widoczne aż do momentu załadowania. Zauważyłem także, ze strasznie mi się grzeje chipset. Może te informacje kogoś nakierują na mój problem. Pozdrawiam i dziękuję za poprzednie opinie i uwagi.
  • REKLAMA
  • #12 4200999
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Nie ma co nakierowywać, diagnoza postawiona wcześniej już została i fakt, że po odinstalowaniu sterowników jest dobrze, tylko ją potwierdza.
  • #13 4201026
    MRG
    Poziom 11  
    iron64 napisał:
    Nie ma co nakierowywać, diagnoza postawiona wcześniej już została i fakt, że po odinstalowaniu sterowników jest dobrze, tylko ją potwierdza.

Karta czy magistrala?
  • #14 4201117
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli z innymi sterownikami jest tak samo to karta. Niech kolega podmieni ją na inną.
  • #15 4206813
    bezimienny2007
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Jeśli masz nowa kartę to może być uszkodzona.Zobacz laiku czy karta nie jest zakurzona,nadpalona,podkręciłeś ją, najwyżej masz wałka.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty graficznej GF 6800 GT zgłasza problem z wyświetlaniem obrazu – poprawny obraz pojawia się jedynie w trybie VGA, natomiast w normalnym trybie występują artefakty i zniekształcenia. Problem pojawił się po zawieszeniu się komputera podczas przeglądania internetu. Karta nie była podkręcana, nie przegrzewa się nadmiernie, wentylator działa poprawnie, a monitor i kabel zostały wykluczone jako źródło problemu. Po odinstalowaniu sterowników obraz poprawia się, choć nadal występują artefakty podczas uruchamiania systemu. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie GPU lub pamięci karty, ewentualne zabrudzenia lub uszkodzenie magistrali PCI-E. Zalecane działania to sprawdzenie karty na innym komputerze, ponowna instalacja sterowników, oczyszczenie złącza karty oraz ewentualna wymiana karty na nową. Wskazano, że karta może działać w trybie VGA mimo uszkodzenia, ale jest to stan niestabilny i wymaga wymiany sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA