logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant atmoMAX plus VU/VUW 200/2-5 "stuki w instalacj

mr2 15 Sty 2009 19:20 6887 9
REKLAMA
  • #1 6003712
    mr2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam .
    Usterka występuje tylko wtedy , gdy kocioł pracuje w trybie ogrzewania , gdy część grzejników jest zakręcona tj. 4 z 7 lub więcej i w tym czasie pobiera się ciepłą wodę (ale tylko w momencie odkręcania zaworu )
    Stuknięcie jest tylko jedno , najbardziej słyszalne w grzejnikach .
    Zawór trzydrogowy wyczyszczony i nasmarowany , wymiennik płytowy też, ale usterka dalej jest.
    Ciśnienie w instalacji 1,5 bar.
    Czy może mieć wpływ na tę usterkę ciśnienie w naczynku wyrównawczym i jaka powinna być jego wartość.
    Z góry dziękuję za wszystkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 6018545
    adboss
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam.Problem mało spotykany.Pierwsza sprawa-ciśnienie w naczyniu przeponowym 0,7-0,75bar.Sprawdzić np.ciśnieniomierzem samochod.tylko przy zamkniętych zaworach pod kotłem i spuszczeniu wody do 0 bara.Można dobić pompką samochod.lub azotem.Przy dobijaniu zawór spusu wody z kotła otwarty.Proponował bym sprawdzić czy nie blokuje się zawór różnicowy kotła-element z tyłu kotła po lewej stronie za wymiennikiem-należy go wymontować i sprawdzić/przesmarować.Nie wiadomo czy któryś z zaworów grzejnikowych nie ma drgań-Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #3 6019470
    mr2
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedż.
    Z dopompowaniem powietrza nie będzie problemu.
    Ale nie bardzo wiem za którym wymiennikiem jest ten zawór.
    Za płytowym nie widzę nic podobnego do zaworu.
  • #4 6029705
    adboss
    Poziom 12  
    Witam.Zawór znajduje się dokładnie po lewej stronie wymiennika,patrząc na zdjęcie to prawie dotyka spodu zawotu tdrg.dokładnie jest po lewej stronie kotła za zaworem jest zabezpieczony zapinką +nakrętka.Oczywiście ingerujesz w układ co/ciśnienie/więc zakręć zawory pod kotłem i usuń wodę z kotła.Przy okazji upuszczenia wody odkręć silniczek z zaworu tdrg.i zobacz czy trzpień przesuwający ,który wystaje z silniczka nie wykręcił się-można go dokręcić rękami.należy go poprawnie założyć w gniazdo na iglicę/w rowek/. Należało by przy okazji sprawdzić,czy kula w zaworze przesuwa się bez oporu-sprawdz albo cienkimi obcążkami lub pociągając delikatnie całym silniczkiem-nie wyrwij trzpienia z silniczka-na razie pozdrawiam!!
  • #5 6032758
    mr2
    Poziom 10  
    Dzięki ponownie za informację.
    Czy strzałka na obrazku wskazuje właśnie ten zawór?
    Przepraszam za namolność , ale wynika to z mojej niewiedzy a chcę sam zrobić niektóre rzeczy.
    Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
    Jak zrobię ten przegląd to się odezwę.
  • #6 6034378
    adboss
    Poziom 12  
    Ponownie witam.Jest to dokładnie ten zawór.Proszę pamiętać o sugestiach kontroli stanu głównego zaworu trójdrogowego/widoczny nad strzałką z ostatniej fotki/ Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #7 6097264
    mr2
    Poziom 10  
    Witam.
    Niestety stuka dalej.
    Zawory wyczyszczone , powietrze w naczyniu przeponowym w normie 0,8 bar , w instalacji 1,5 bar.
    Sam zawór trzydrogowy (gumowa kula z trzpieniem )przesuwa się lekko bez żadnych oporów , ale już po zmontowaniu (połączeniu z silniczkiem krokowym ) i uruchomieniu stuki powracają.
    Mam wrażenie jakby zawór (właśnie ta gumowa kula) za mocno był dociskany do przylgni , gdyż w końcowej fazie przechodzenia z trybu przygotowania ciepłej wody w tryb ogrzewania słychać jakby "trzeszczenie" a podczas przełączania cały zawór wpada w drgania.
    I myślę właśnie , że wina leży nie tyle po stronie samego zaworu co po stronie silniczka krokowego.Nie wiem jak jest on sterowany-czy wyłącza się po napotkaniu oporu przez zawór , czy ma wpisaną jakąś konkretną liczbę obrotów między skrajnymi położeniami zaworu.
    Takie są moje przemyślenia , nie wiem czy słuszne.
  • #8 6099452
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    masz stary model zaworu 3 drogowego (ma takie małe otworki wentylacyjne) Wymień go na nowy i po problemie (komplet z silniczkiem 396 netto)
  • #9 6101959
    mr2
    Poziom 10  
    Rozumiem że jest to cena w serwisie i bez montażu.
    Jak odróżnię stary typ zaworu od nowego , bo nie chcę aby sprzedali mi to co już mam.
  • REKLAMA
  • #10 6103872
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    nowy typ ma te otworki o wiele większe. tak, to jest cena katalogowa netto kompletnego zaworu, którego raczej nigdzie poza serwisem nie kupisz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem stukania w instalacji grzewczej kotła Vaillant atmoMAX plus VU/VUW 200/2-5 pojawia się podczas pracy w trybie ogrzewania, gdy część grzejników jest zakręcona, a jednocześnie pobierana jest ciepła woda. Stukanie jest słyszalne głównie w grzejnikach i występuje przy odkręcaniu zaworu ciepłej wody. Ciśnienie w instalacji wynosi 1,5 bar, a ciśnienie w naczyniu przeponowym powinno mieścić się w zakresie 0,7-0,8 bar. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne doładowanie powietrza w naczyniu przeponowym przy zamkniętych zaworach i spuszczonej wodzie. Wskazano na konieczność kontroli zaworu różnicowego (trójdrogowego) umieszczonego po lewej stronie kotła za wymiennikiem płytowym, w tym demontaż silniczka i sprawdzenie stanu gumowej kuli oraz trzpienia. Stukanie może wynikać z nadmiernego docisku gumowej kuli zaworu trójdrogowego do przylgni oraz drgań silniczka krokowego, który steruje zaworem. Rozwiązaniem jest wymiana starego typu zaworu trójdrogowego (charakteryzującego się małymi otworkami wentylacyjnymi) na nowy model z większymi otworkami, dostępny w serwisie w komplecie z silniczkiem za około 396 zł netto. Nowy zawór eliminuje problem stukania i drgań podczas przełączania trybów pracy kotła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA