logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDI A4 1.9TDI - silnik nie osiąga 90°C, wentylator ciągle działa, co sprawdzić?

schneider222 16 Sty 2009 18:30 27657 11
REKLAMA
  • #1 6008345
    schneider222
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!!!

Przez pewien czas mam problem z brakiem możliwości osiągnięcia 90 stopni nagrzania silnika. Do tego wszystkiego cały czas włączony jest wentylator chłodzący silnik. Jak wyłączę klimatyzację i wentylator to temperatura o kilka stopni wzrośnie, ale nie wiele. Po przejechaniu ok. 50 km na trasie silnik osiągnie raptem 60 stopni. Jaka może być przyczyna tego problemu. Za pomoc i sugestie bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich zmotoryzowanych.
  • REKLAMA
  • #2 6008499
    adam 660
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Ja osobiście sprawdził bym termostat i czujnik temperatury załączający ten nieszczesny wentylator.I musiał bym go szukac bo nie mam pojęcia gdzie sie znajduje ,ale myslę że znajdzie się ktoś kto się zna dobrze i podpowie dokładnie gdzie szukac.
  • #3 6008727
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    termostat do wymiany.A co do wentylatora podłącz vaga i sprawdź jaką temp pokazuje.
    PS. A w tym aucie elektryczny wentylator nie jest tylko do klimy (skraplacza) ?
  • REKLAMA
  • #4 6008729
    jankesos
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Zdecydowanie sprawdź termostat ale audi tdi w zimę słabo się grzeją mają nawet dodatkowe grzałki w obiegu wodnym
  • REKLAMA
  • #5 6008797
    michal__
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Ja stawiam na czujnik temperatury. Przecież to czujnik daje sygnał do załączenia wentylatorów, a nie termostat...
  • #6 6009613
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    michal__ napisał:
    Ja stawiam na czujnik temperatury. Przecież to czujnik daje sygnał do załączenia wentylatorów, a nie termostat...

a ja napiszę, ze nie czujnik temperatury (bo pewnie myślisz o G62/G2 tylko termowłącznik w chłodnicy daje sygnał na wentylator.
  • #8 6010659
    jakub.artur
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Według mnie to w pierwszej kolejności wymienił bym termostat .
    Termostat ma za zadanie trzymania małego obiegu w silniku aby szybko sie płyn nagrzał gdy osiągnięciu temperaturę 85C wtedy zaczyna sie otwierać na cały obieg włącznie z chłodnicą a co do pracującego non stop wentylatora może być uszkodzony czujnik w chłodnicy i ma zwarcie wtedy będzie pracować non stop wiec gdy wymienisz termostat i nic nie zmieniło sie to czujnik wentylatora do wymiany powinien być przykręcony w chłodnicy
  • REKLAMA
  • #9 6011567
    robertnov
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Porównaj sobie temperaturę na wskaźniku z temperaturą w klimatroniku,zależnie od roku produkcji kanał 49 lub 51.Jeśli będą porównywalne (mowa o temperaturze podanej w poście)to do wymiany termostat.Jeden z wentylatorów pozatym jest na sprzęgle wiskotycznym i obraca się cały czas.Obraca się wiec elektryczny czy wiskotyczny?Jeszcze jedna uwaga,przy obecnych temperaturach klimatyzacji nie ma możliwości włączenia.
  • #10 6013598
    adam 660
    Poziom 15  
    Co do uwagi kolegi robertnov -nie widze w poście że to klimatronik,a może klima manualna i można ją załączyc w każdej temperaturze.To wie kolega schneider222.
  • #11 6013926
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    adam 660 napisał:
    Co do uwagi kolegi robertnov -nie widze w poście że to klimatronik,a może klima manualna i można ją załączyc w każdej temperaturze.To wie kolega schneider222.

ani klimatronica ani klimy manualnej nie załączysz jak temperatura jest niższa niż 5*C.
  • #12 6023561
    adam 660
    Poziom 15  
    Nie wiem jak w innych ale-vw polo 98r klima manualna po naciśnięciu wyłącznika normalnie się załącza (słychac przekaźnik i silnik lekko zmniejsza obroty wg. mnie sprężarka normalnie pracuje) nie czekałem czy schłodzi bo i tak było -2 stopnie.Dodam że w lecie nie było żadnych problemów.Jeśli jest jakieś zabezpieczenie termiczne to gdzie go szukac bo tu nie działa.

Podsumowanie tematu

✨ W Audi A4 1.9 TDI problem polega na tym, że silnik nie osiąga temperatury 90°C, a wentylator chłodzenia pracuje ciągle. Sugerowane przyczyny to uszkodzony lub zacięty termostat, który nie zamyka obiegu chłodzenia, co powoduje nadmierne chłodzenie silnika i uniemożliwia osiągnięcie właściwej temperatury pracy. Inną możliwą przyczyną jest wadliwy czujnik temperatury silnika (np. G62/G2) lub termowłącznik wentylatora zamontowany w chłodnicy, który może mieć zwarcie i stale załączać wentylator. Wentylator może być elektryczny lub na sprzęgle wiskotycznym, co wpływa na jego pracę. Zaleca się podłączenie interfejsu diagnostycznego VAG w celu odczytu rzeczywistej temperatury silnika oraz porównanie wskazań z temperaturą na wskaźniku i w systemie klimatyzacji. Wymiana termostatu i ewentualnie czujnika temperatury lub termowłącznika wentylatora powinna rozwiązać problem. Dodatkowo, w Audi TDI zimą silniki mogą wolniej się nagrzewać, czasem stosowane są dodatkowe grzałki w obiegu wodnym. Wentylator elektryczny może być również aktywowany przez klimatyzację, jednak przy niskich temperaturach (poniżej 5°C) klimatyzacja i wentylator nie powinny się włączać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA