Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane Classic 1,6 97r- nie działa elektryka

ifa 18 Jan 2009 09:19 4620 17
Altium Designer Computer Controls
    ifa
    Level 11  
    Witam. Powstał duży problem z Laguną. Wieczorem było wszystko normalnie. Natomiast rano nie otwierają się zamki centralne na pilota,brak wycieraczek,nie działa podnoszenie lewej szyby,brak stopu,brak kierunkowskazów.
    Przy próbie otwierania lub zamykania pilotem sygnalizacja jest prawidłowa(sygnał+kierunki) a zamki się nie otwierają.Jeśli któryś z kolegów spotkał się z taką sytuacją lub wie co się stało prosił bym o szybką odpowiedz.Wszelkie sugestie i rady mile widziane.Jeśli ktoś posiada schemat lub wie gdzie go znaleść prosił bym przysłanie lub linka.
  • Altium Designer Computer Controls
    konik83
    Level 16  
    Nie ma czegos takiego jak LAGUNA CLASSIC. 1.6 W lagunie bylo dopiero od 98r. Sprecyzuj co to za auto

A co do awarii to zacznij od sprawdzenia bezpiecznikow
    Auto odpala? Ladowanie jest?
    Chyba czeka cie przeglad instalacji w poszukiwaniu przerwy/zwarcia.
  • Altium Designer Computer Controls
    ifa
    Level 11  
    konik83 wrote:
    Nie ma czegos takiego jak LAGUNA CLASSIC. 1.6 W lagunie bylo dopiero od 98r. Sprecyzuj co to za auto

Pomyłka z mojej strony - auto to MEGANE, nie Laguna...

Quote:
    A co do awarii to zacznij od sprawdzenia bezpiecznikow

Bezpieczniki, rzecz jasna, sprawdzone - wszystko OK.

Quote:
    Auto odpala? Ladowanie jest?
    Chyba czeka cie przeglad instalacji w poszukiwaniu przerwy/zwarcia.

Auto odpala, Ładowanie jest. Działa wszystko oprócz wymienionych wcześniej.

Bardzo proszę o pomoc.
    tomrom1985
    Level 30  
    zdejmij kleme na 5 minut i zaloz spowrotem, jesli dalej jest to samo to sprawdz ponownie bezpieczniki. Gdy to nie pomoze trzeba sprawdzic napiecie na kostce od silownika zamka centralnego. Aha jesli pilot jest a raczej jest IR(na podczerwien) to klopot moga powodowac zimne luty przy laczeniu diody z plytka w pilocie (ewentualnie najpierw wymien w nim baterie)
    ifa
    Level 11  
    Klema była zdejmowana.Piloty są dwa zachowanie takie same.Na kostce nie sprawdzałem.Proszę mi podpowiedzieć na jakich przewodach szukać napięcia.Nie mam schematu i dlatego nie wiem gdzie i czego szukać.Dla mnie jest to bardzo dziwne zjawisko żeby centralny zabrał także kierunki, stop, wycieraczki.Bezpieczniki dobre i na bezpiecznikach od kierunków, wycieraczek jest napięcie.Przyciskając pilota sygnalizacja syreną oraz kierunkowskazami jest prawidłowa a zamków nie otwiera.
    tomrom1985
    Level 30  
    rozumiem, ze piloty sa IR? Czy alarm i centralny zamek jest fabryczny? Sprawdz czy uklad odbiornika fal IR umieszczony w podsufitce nad lusterkiem wstecznym nie jest zasniedzialy. Moze woda przeciekala na niego pod uszczelka anteny radia samochodowego. Co do spawdzenia napiecia na kostce to najlepiej wedlug mnie jest zdjac tapicerkie drzwi przednich(10minut robory), potem odlaczyc kostke z 2 kablami, ktora jest podlaczona do silownika centralnego zamka. Kable miernika wpinasz w kostke. Bez znaczenia jest dgzie + a gdzie -. Miernik na 12 wolt, potem skieruj pilota na odpiornik i wcisnij. Wynik pomiaru to po jednym wcicnieciu okolo 12V i po ponownym -12V (moze byc 10,45V i jest ok). Jesli jest napiecie wtedy oznacza to, ze trzeba rozebrac silownik(troche ciezko rozdzielic jego obudowe), z silniczka wypiac 2 miedziane listewki i w to miejsce wpsikac wd40, nie zaszkodzi tez w inny otwor silniczka.Zlozony silownik popdlacz pod kostke i nacisnij pilot. Czy dziala? Jesli tak to trzeba to samo zrobic we wszystkich a jak nie to moze plytka odbiornika.PS. czy dziala przycisk otwierania drzwi umieszony na desce rozdzielczej????
    ifa
    Level 11  
    Przycisk na desce rozdzielczej też nie działa.Odbiornik w podsufitce nie jest zaśniedziały.Jutro pomierzę w kostce napięcia.Tylko dlaczego na pilota kierunki migają a z wyłącznika przy kierownicy nie.A może ktoś ma schemat tego autka.bardzo bym prosił o podesłanie.Jeszcze miałbym pytanie:jak można wyciągnąć panel z bezpiecznikami.
    tomrom1985
    Level 30  
    panel z bezpiecznikami jest albo przykrecany,albo na zatrzaski. Nie da sie go calkowiciw wyjac lecz tylko trche wysunac. Gdzies za 2 godzine wrzuce cala ksiezke w pdf.Skoro tak to pewnie bedzie to jakis przerwany kabelek.Moze to glupie,ale pod szyba przednia od silnika jest skrzynka z chyba 5 bezpiecznikami- czy one sa ok?Moze trzeba przeczyscic. Cze zegarek samochodowy dziala i radio?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wymień wreszcie przepalony bezpiecznik lub napraw zaśniedziałe gniazdo i po kłopocie, może jeszcze być wina kostki stacyjki. Trzeba w pierwszej kolejności zająć się nie działającymi kierunkowskazami. Odczepcie się od pilotów itd , auto by nie odpalało.
    tomrom1985
    Level 30  
    Pawel wawa wrote:
    Odczepcie się od pilotów itd , auto by nie odpalało.

U mnie odlaczalo immo nie otwierajac drzwi- winna byla dioda w pilocie.
    ifa
    Level 11  
    Pawel wawa napisał:
    Wymień wreszcie przepalony bezpiecznik lub napraw zaśniedziałe gniazdo i po kłopocie, może jeszcze być wina kostki stacyjki.

Jak pisałem,w poprzednich postach:bezpieczniki sprawdzone,auto odpala.światła drogowe pozycyjne działają,sygnał jest,spryskiwacz działa, prawa szyba podnosi się i opuszcza, lewa nie.Prawdo podobnie uszkodzony jest ten panel sterujący z bezpiecznikami.Panel daje się wyjmować(pomoc pana z serwisu) jutro będę go rozbierał i sprawdzał.Największym problemem jest brak schematu.Jeśli ktoś może podesłać to bardzo proszę.
    ifa
    Level 11  
    tomekromanik dzięki za instrukcje i schemaciki.
    Będą bardzo pomocne.Po rozebraniu panela z przekaznikami i bezpiecznikami(co nie było wcale proste)okazało się że jest podpalony jeden układzik scalony na płytce drukowanej.Z pytanych fachowców elektroników nikt się nie podejmuje naprawy. Zobaczę co z tym można będzie zrobić dzięki schemacikom.Prawdopodobnie pójdę na skróty.
    Co dalej to napiszę.
    tomrom1985
    Level 30  
    Polecam sie na przyszlosc . Moze prostym rozwiazaniem i taniem bedzie wypad na szrot(pare groszy i po problemie). No chyba, ze uda Ci sie cos polutowac itd. Nie moge wyobrazic sobie co i jak sie nadpalilo wiec nie mam pomyslu :-) Dobrze, ze usterka zlokalizowana. Powodzenia
    ifa
    Level 11  
    Witam. Trochę długo to trwało ale skończyło się na wymianie całego panela.
    Koszt z wymianą 1000zł. Po wymianie popracował dwa dni i powtórnie to samo uszkodzenie.Praktycznie bez powodu.Panel na gwarancji pójdzie do wymiany.jak się przygoda skończy jeszcze napiszę.
    bambus4
    Level 1  
    mam ten sam problem co powyżej - nie działają kierunkowskazy, wycieraczki, centralny zamek, awaryjne. Udało się to jakoś rozwiązać? Pzdr
    artis666
    Level 26  
    bambus4 wrote:
    mam ten sam problem co powyżej - nie działają kierunkowskazy, wycieraczki, centralny zamek, awaryjne. Udało się to jakoś rozwiązać? Pzdr

Proponuję koledze przeczytać ze zrozumieniem to co zostało napisane wyżej. Post raportowałem