logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prądnica 8kW wojskowa w ciągniku - brak napięcia, zmiana kierunku obrotów?

marek-m303 19 Sty 2009 20:11 5133 15
REKLAMA
  • #1 6023987
    marek-m303
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam użytkowników. pierwszy raz korzystam z forum szukam pomocy prądnice 8kw (wojskowa) po zastosowaniu przekładni zebatych dostosowałem do ciągnika rolniczego obroty są ok tylko ich kierunek zmienił się po założeniu przekładni skrzynka sterownicza kompletna całość chodzi super- tylko nie daje prądu, wzbudzenie nic nie zmienia. czy kierunek obrotów ma wpływ na wzbudzenie (czy trzeba zmienić bieguny wzbudzenia) pozdrawiam marek
    Prądnica 8kW wojskowa w ciągniku - brak napięcia, zmiana kierunku obrotów?
  • REKLAMA
  • #2 6024334
    ug40
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Tak kierunek obrotów ma znaczenie ,zwłaszcza gdy uzwojenie wzbudzenia jest zasilane z podwzbudnicy prądu stałego.
  • REKLAMA
  • #3 6024350
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Może trzeba namagnesować, podłączając na krótko wzbudzenie pod źródło napięcia.
  • #4 6024469
    marek-m303
    Poziom 10  
    namagnesować?? ale nie wiem jak to zrobić i czy zmieniać te bieguny ( są podpisane +,-)przyłożyć napięcie ale jakie i na jak długo
  • #5 6024594
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    Akumulator 12V podłącz na chwilę zgodnie z oznaczeniami do zacisków wzbudzenia prądnicy. Jeśli prądnica jest sprawna to powinna od razu się wzbudzić.:idea:
  • #6 6024599
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    marek-m303 napisał:
    namagnesować?? ale nie wiem jak to zrobić i czy zmieniać te bieguny ( są podpisane +,-)przyłożyć napięcie ale jakie i na jak długo

Napięcie nie wieksze niż na tabliczce znam czyli 52V. Spokojnie wystarczy napięcie z akumulatora. Podłącz zgodnie z biegunowością, przez krótką chwilę.
    Jak to nie pomoże to sprawdź napięcie na szczotkach podczas ruchu wirnika. nie ma napięcia wzbudzenia - nie ma generacji energii.
  • REKLAMA
  • #7 6024667
    marek-m303
    Poziom 10  
    prądnica chodzi odwrotnie niż przed założeniem przekładni wzbudzanie 24v nie pomogło co robić??
  • #8 6025883
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    Teoretycznie kierunek nie ma żadnego znaczenia dla generowania U ani kierunek wirowania ani polaryzacja wzbudzenia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to usterka elektryczna Jaka trudno powiedzieć, może układ prostowniczy wzbudzenia padł! a czy podawałeś te 24V na wirujący generatorze?
    A bezpieczniki OK? No i oczywiście akumulator musi być podłączony na stałe do tego generatora bo on nie tylo służył do odpalenia silnika dizla, on także wzbudzał wstępnie generator. Jeżeli nie masz podłaczonego aku. to naciskanie przycisku wzbudzenia niewiele daje !!!!
  • #9 6026857
    marek-m303
    Poziom 10  
    napięcie 24 v przykładałem do wyjść na prądnicy -;+ iw stanie spoczynku iwczasie wirowania w ruchu czuć było lekkie obciążenie prądnicy ale żaden prąd nie powstawał akumulatora nie podłączałem( tylko do wzbudżenia)jak miałbym go podłączyć -do czego
  • #10 6027508
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    prądnica 3fazowa napewno nie ma wyjśc plus minus
    ma wyjścia RST lub L1, L2, L3.
    ALbo to telefon do reki numer tel znajdz tu <http://www.wamel.com.pl/>pewnie pomoga i schemat elektryczny podeśla bo bez tego nie znając urzadzenia ozemy jedynie sie domyślać
  • REKLAMA
  • #11 6028192
    marek-m303
    Poziom 10  
    Może żle określiłem że to wyjścia - i + Myślę ze to wejścia do wzbudzenia tam przekładałem u -24 v są to jedyne kolorowe kable spośród 7, które wychodzą z prądnicy. Pozostałe są białe O V W U i jeszcze masa.

Proszę poprawić pierwszy post i tytuł. Brak wielkich liter utrudnia odczytanie tekstu.
    Regulamin p.15 [Akrzy]
  • #12 6028723
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    Zrób fotki wnętrza tej prądnicy ( typ mi nic nie mówi ) to zobaczymy z czym to się ugryźć. Tak to możemy wróżyć z fusów.:idea:
  • #13 6029834
    ug40
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Jeśli podałeś napięcie na zaciski wzbudzenia i jesteś pewien że wymusiłeś prąd to są 2 możliwości ;
    1 . zwarcie w uzwojeniu wzbudzenia[sprawdż napięcie szczątkowe na zaciskach fazowych prądnicy ]
    2. zwarcie w uzwojeniach fazowych [sprawdz prąd wzbudzenia ]
    w 1 i 2 przypadku zwarcie może byc do obudowy [ zmierz izolację ] lub między zwojowe [zmierz rezystancję uzwojeń fazowych miliomomierzem, najlepiej mostkiem Thompsona i porównaj ze sobą]
    w przypadku uzwojenia wzbudzenia zmierz impedancję i porównaj z wyliczoną z danych znamionowych.
  • #14 6030035
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Jeżeli masz dostęp do amperomierza to sprawdź jaki płynie prąd wzbudzenia po podaniu napięcia akumulatora 24V.
  • #15 6030752
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    A czy nacisnąłeś przycisk "wzbudzenie" na tablicy rozdzielczej? Służy on do tego, że w przypadku znacznej utraty magnetyzmu szczątkowego przez prądnicę, normalnie prądnica nie da napięcia. Przycisk ten zwiera część rezystancji w obwodzie wzbudzenia, dzięki czemu nawet 30 lat nieużywana prądnica łatwo się "podnosi". Przycisk należy puścić zaraz po uzyskaniu napięcia znamionowego.
    No i posprawdzaj całą elektrykę po kolei, zgodnie ze schematem ideowym który powinien być przynitowany do tablicy rozdzielczej. Może któraś z diod jest walnięta? Albo któryś rezystor ma przerwę? Przyczyn niezwbudzenia może być ze 35, tyle co elementów w torze wzbudzenia prądnicy.
  • #16 6072775
    marek-m303
    Poziom 10  
    narazie nic nie pomogło wrescie znalazłem elektromechanika, który zgodził sie sprawdzić prądnice po ewentualnej naprawie napisze o problemie

Podsumowanie tematu

✨ Prądnica wojskowa 8 kW została zamontowana w ciągniku rolniczym z zastosowaniem przekładni zębatych, co spowodowało zmianę kierunku obrotów. Pomimo prawidłowych obrotów i kompletnej skrzynki sterowniczej, prądnica nie generuje napięcia, a podanie napięcia wzbudzenia (24 V) nie przynosi efektu. Kierunek obrotów ma znaczenie dla wzbudzenia, zwłaszcza gdy uzwojenie wzbudzenia jest zasilane z podwzbudnicy prądu stałego, co może wymagać zmiany polaryzacji biegunów wzbudzenia. Zalecane jest krótkotrwałe namagnesowanie uzwojenia wzbudzenia poprzez podłączenie akumulatora 12 V zgodnie z biegunowością. Należy sprawdzić napięcie na szczotkach podczas pracy, obecność prądu wzbudzenia oraz stan bezpieczników. Możliwe przyczyny braku generacji to uszkodzenie układu prostowniczego wzbudzenia, zwarcia w uzwojeniach fazowych lub wzbudzenia, a także brak stałego podłączenia akumulatora, który pełni rolę wstępnego wzbudzenia. Prądnica jest trójfazowa, posiada wyjścia fazowe (oznaczone jako U, V, W) oraz zaciski wzbudzenia (+, -). Zaleca się pomiar rezystancji i izolacji uzwojeń oraz sprawdzenie działania przycisku wzbudzenia na tablicy rozdzielczej, który pomaga odzyskać magnetyzm szczątkowy. W przypadku braku efektów konieczna jest diagnostyka elektromechaniczna i ewentualna naprawa prądnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA