logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz metali na CS209A – gdzie kupić układ, jak zrobić cewkę 100uH, co to BZ1

Adzyo 19 Sty 2009 21:24 5370 3
REKLAMA
  • #1 6024559
    Adzyo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam znalazłem schemat prostego wykrywacza metali z zasięgiem na kilka cm. Jednak nie mogę rozkminić kilku rzeczy:

układ CS209A nie mogę go znaleźć na stronie z elektroniką ktoś wie gdzie go dostanę ewentualnie zamiennik

100uH to jest jakaś cewka? nie wiem jaki to dokładnie rodzaj, trzeba kupić czy można ją zrobić samemu?

BZ1 (niebieskie półkole) kumpel twierdzi ze to coś w rodzaju buzera/głośniczka

Proszę o pomoc bo jestem w kropce a trzeba na czymś się uczyć :D
    Załączniki:
    • Wykrywacz metali na CS209A – gdzie kupić układ, jak zrobić cewkę 100uH, co to BZ1 mw.gif (7.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6024673
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6024751
    Adzyo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Jakiś przepis na taką cewkę ? jestem pewien że z obliczeń wyjdzie jaka średnica rdzenia , grubość drutu , ilość zwojów (ale ja nie znam wzorów). Kształt tej cewki jest dowolny? czy to musi być nawinięte na pręt z jakiegoś materiału (jakiego) zwoje mogą na siebie nachodzić czy muszą być równolegle do siebie?

Gdzie mam szukać zamiennika jedyne informacje jakie znalazłem to na angielskiej stronie a żadnych oznaczeń zamiennika nie widziałem więc może jakaś stronka?
  • #4 6111848
    snajper7.92
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Poszukaj programu do obliczania cewek i popróbuj ze średnicami , ilością zwojów i średnicą drutu aż wyjdzie ci mniejwięcej te 100uH średnica drutu zazwyczaj od 0.3mm do 0.5mm (bez emalii) jak chcesz możesz zmierzyć suwmiarką ale najpierw musisz pozbyć się emalii np.opalając ją z mierzonego kawałka.
    Na pręcie też możesz próbować ale najpierw lepiej uruchomić układ z jakąś prostą spełniającą wymagania cewką a później eksperymentować.Zwoje raczej mogą zachodzi na siebie a później jak zwiążesz to może wyjść ci okrąg.Proponowałbym na razie cewkę około 10-15cm średnicy no chyba że ten wykrywacz jest przeznaczony tylko do cewki na rdzeniu.Na rdzeniu też mogą zachodzić na siebie nawijasz np. jedną warstwę a na niej kolejną.
    Jak coś to daj znac jak działa lub jakie masz problemy.
REKLAMA