Kolego, gumisiu! Nadepnąłeś mi na mój ukochany odcisk - powróciły wspomnienia o tych- teraz już odległych czasach, kiedy nie raz oparzałałem palce przy wyrobie tych kryształków w domowych warunkach- siedząc przy piecu..A po wyrobie wykorzystując igłę należało jeszcze znaleźć punkt najlepszej czułości tego samodzielnie wykonanego kryształka detektora! Lecz ile było radości w dziecięcej duszy, potem, jak udawało się usłyszeć sygnał rozgłośni!!!
Pierwszym moim radioodbiornikiem, zrobionym własnoręcznie też był detektorowy.Na początku swoich przygód wykonalem- myślę dziesiątki takich radioodbiorników, które różniły się konstrukcją. Lecz jakie doświadczenie przy tym otrzymujesz !!!. Nie rozumiem dlaczego u autora tematu powstają problemy z cewką i dlaczego należy korzystać z cudzych wyników- dlaczego nie przeprowadzać eksperymentów samemu.
Dlaczego cewka obwodu antenowego obowiązkowo musi mieć indukcyjność 3.3mH. Częstotliwość obwodu zależy nie tylko od indukcyjności, ale i od pojemności kondensatora. Mniej induktywizm - zwiększ pojemność . W kondensatorze zmiennej pojemności można włączyć obie sekcje równolegle i pojemność minimalna i maksymalna ę wezbierze do 2 razy. Zwyczajnie, wykorzystać dla cewki drut o średnicy 0.7mm nie racjonalnie, lecz dla eksperymentów to nie przeszkoda . Wezbiorą tylko jej gabaryty. Uwzględniając, co autor tematu mieszka na odległości 160 km od Warszawy, problemów z przyjęciem PR1 nie musi powstać. Nadajnik PR1 po mocy 2 w Europie . Myślę dla jego pewnego przyjęcia dosyć anteny długością i 10m. Ważną, nawet bardzo ważną rolę, ma przy czym jakość uziemienia, które przy cewce bez ferytowego rdzenia obowiązkowo.Sluchawky o rezystancji 2k? zamienić też nie problem . Dla tego wystarczy znaleźć sieciowy transformator moc którego 3-5VA. Pierwotne uzwojenie takiego transformatora ma 4-6 i nawet więcej tysięcy zwojew, i opór do 4-6 kOm . Sluchawky włączamy do wtórnego uzwojenia transformatora. Diodę dla detektora należy wykorzystać german..., to zwiększa czułość do 2-3 razy. Dla karkasa cewki można wykorzystać plastikową rurkę o średnicy 80-100mm i długością 200mm na której rozmieścić 250 zwojew wskazanego autorem tematu drutu. Po 80 i 110zwojew zrobić odczepy dla średnich fal. Na zdjęciu detektorowy radioodbiornik z 20 lat ubiegłego stulecia z użyciem kryształu , a także detektorowy radioodbiornik Komsomolec, który dział się w ZSRR w 1947-57 latach ubiegłego stulecia.