logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować LEDowy wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej w samochodzie?

jatromb 19 Sty 2009 21:35 2811 6
REKLAMA
  • #1 6024664
    jatromb
    Poziom 10  
    chcialbym stworzyc miernik temperatury cieczy chlodzacej oparty na diodach led ze skala np co 10 stopni, a zeby 1 dioda zapalila sie np przy 30 stopniach... jako czujnik temperatu chce wykorzystac ten zamontowany w samochodzie(o ile sie da)...

jak i co wykonac co potrzebne itd...
  • REKLAMA
  • #2 6026357
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 40
    tu masz schemat przykładowego termometru :

Zobacz.
  • REKLAMA
  • #3 6027326
    jatromb
    Poziom 10  
    mi chodzi bardziej o wskaznik, w ktorym np przy 10 stopniach pali sie 1 dioda, przy 20 stopniach 2 diody itd... a jako czujnik temperatury wykorzystac ten zamontowany w samochodzie, podajacy wartosc w ohmach...

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić posty. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #4 6031284
    mcgyver26
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    jak chcesz to tu masz taki na 16-tu ledach:
    łatwo jest go ustawić do swoich potrzeb jeśli chodzi o skale.
    Tu masz na 20-tu ledach:
    to jak widać są termometry,ale b.łatwo oba ustawić jeśli chodzi o skale.
    Niewiem czy dobrze cie zrozumiałem,że chcesz podłączyć (zrobić sobie)''skale led'' do wskaźnika temperatury cieczy(na tablicy rozdzielczej).Jeśli tak to wg.mnie te wskaźniki działają jak voltomierze,więc mógłbyś sobie podłączyć do takiego wskaźnika (na tablicy rozdz.)wskaźnik zrobiony z ledów(taki tuning :spoko:).Jak chcesz to możesz zrobić sobie jeszcze wskaźnik na 32-uch ledach na takim samym układziku UAA170.Tu masz jego aplikacje i jest tam jak połączyć oba se sobą.
    Załączniki:
    • ULY1970 = UAA170.pdf (136.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 6031407
    psiata
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 40
    sory za moj poprzedni post,ale coś mi sie spieprzyłoi dałem nie ten link
  • #6 6033674
    jatromb
    Poziom 10  
    czy moglbys mi jeszcze napisac spis elementow do tego 1 ukladu(tak zebym dal babce w elektronicznym) i ewentualnie moze masz wzor plytki?!
  • REKLAMA
  • #7 6034481
    mcgyver26
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    jatromb napisał:
    czy moglbys mi jeszcze napisac spis elementow do tego 1 ukladu(tak zebym dal babce w elektronicznym) i ewentualnie moze masz wzor plytki?!

a co tu mówić!?,przyjrzyj sie to zobaczysz dane elementów są podane,ale jak chcesz to masz:

układy scalone: UL1111
    UAA170 lub UL 1970(to to samo)
    diody: 16xLED(kolory i średnica wg.własnego uznania)
    rezystory: 30k;1k;10k
    termistor: 10k
    potencjometry: 2x10k(montażowe)

Co to płytek to niemam bo układ jest tak banalnie prosty że robiłem go na ''płytce uniwersalnej''którą możesz se kupić w sklepie,mo chyba że chcesz sie bawić w robienie płytki?,ale szkada wg.mnie zachodu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej w samochodzie opartego na diodach LED, gdzie każda dioda zapala się przy określonej temperaturze (np. co 10 stopni). Jako czujnik temperatury planowane jest wykorzystanie fabrycznego czujnika samochodowego, który podaje wartość rezystancji w omach. Proponowane rozwiązania obejmują układy scalone UAA170 (lub UL1970) oraz UL1111, które umożliwiają sterowanie szeregiem diod LED (np. 16 lub 32 diody) tworzącymi wskaźnik poziomu temperatury. Elementy potrzebne do budowy to m.in. diody LED, rezystory (30k, 10k, 1k), termistor 10k, potencjometry 2x10k do regulacji oraz uniwersalna płytka drukowana. Układ jest stosunkowo prosty i można go zmontować na płytce uniwersalnej bez konieczności projektowania dedykowanej PCB. Wskazano również przykładowe schematy i zdjęcia termometrów LED dostępne w sieci, które można dostosować do własnych potrzeb i skali pomiarowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA