logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LabView 6i - Czy wersja ewaluacyjna pozwala na tworzenie plików exe?

darkow24 28 Lis 2002 18:11 3741 9
REKLAMA
  • #1 59970
    darkow24
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pytanie dotyczy zrobienia aplikacji exe. Czy wersja ewaluacyjna jest zabezpieczona przed zrobieniem aplikacji instalacyjnej exe? (

Ciekawe dlaczego program LabView jest tak mało popularny w Polsce, co świadczy o nie podejmowaniu tematów na forum.

Ostatnio została wydana książka pt. Środowisko LabView Wiesława Tłaczała 2002r. Wydawnictwo www.merlin.com.pl Polecam gorąco

Szkoda że National Instrument nie udostępnia wersji trial, której jedynym ograniczeniem było by ograniczenie czasowe na uruchamianie programu.
  • REKLAMA
  • #3 678403
    wow777
    Poziom 11  
    szukam pelnej wersji LabView jakiejkolwiek.... wymienie na cokolwiek...
  • REKLAMA
  • #4 678673
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    eh, a ja pamiętam, że u mnie na uczelni ludzie używali LabView. Nawet kilka prac dyplomowych na tym kolesie robili.
  • REKLAMA
  • #5 687071
    bogdani
    Poziom 12  
    Wszelkie informacja na temat LabVIEW są do zdobycia w Polskim Centrum LabVIEW na forum. Jest tam też dział FAQ oraz baza plików i adresów do innych stron powiązanych tematycznie.

Niestety nie znadziecie tam pełnej wersji LabVIEW. Triala można bez problemu ściągnąć z ni.com.

Przepraszam za tą małą autoreklamę, ale dałem tego posta dla tych co ciągle błądzą. :-)
  • #6 700569
    wow777
    Poziom 11  
    Rozmawialem z przedstawicielem NI i programik ma naprawde spore mozliwosci jak na latwosc obslugi... szkoda ze trial nie idzie tworzyc exe-ków.
  • #7 759190
    Robin Robinowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Umnie na uczelni duzo projektów robi sie w LabView, tyle ze wszystko konczy sie na projektach.Przygoda z LabView konczy sie zwykle po skonczeniu uczelni. Oprogramowanie jest za drogie aby polskie firmy mogły z niego skorzystac a szkoda bo program ma duże możliwosci i nie jest skomplikowany w obsłudze :cry:
  • REKLAMA
  • #8 762845
    bogdani
    Poziom 12  
    Faktycznie. Większość przygód z LabVIEW kończy się na projektach z laboratoriów, ewentualnie, jak ktoś ma szczęście to zrobić w nim pracę dyplomową (ja miałem podwójne szczęście, bo robiłem dwie prace dyplomowe w LabVIEW).

Teraz póki co zająłem się prowadzeniem serwisu Polskie Centrum LabVIEW i dzięki temu nie rozstaję się z tym środowiskiem.

Mam nadzieję, iż w Polsce będzie coraz więcej użytkowników, chętnych do wymiany doświadczeń, uczestnictwa w spotkaniach, itd, itp., a przede wszystkim firm korzystających z tego jakbynie było potężnego środowiska programowania dla systemów kontrolno-pomiarowych.

Pozdrawiam
    bogdani

PS. Na świecie duży przyrost liczby użytkowników dało się zauważyć po wydaniu wersji LabVIEW 7 Express, a w Polsce jak to wygląda ??
  • #9 767820
    Robin Robinowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Używam Lab View wersji 6i. "bogdani"
    możesz mi powiedzieć co nowego pojawiło się w wersji LabVIEW 7 Express.Interesują mnie głównie nowe mozliwości zwiazane z projektowaniem systemów kontrolno-pomiarowych. A pozatym jaka jest sytuacja z przenoszeniem projektów ze starszych wersji programów ???
  • #10 779928
    bogdani
    Poziom 12  
    W nowych wersjach pojawiło się parę naprawdę dobrych usprawnień
    W wersji LabVIEW 7 Express pojawiła się nowa technologia Express, która jest zestawem narzędzi (VI) do tworzenia gotowych określonych funkcji. Jest to realizowane przez asystentów (Assistant), którzy poprowadzą za pomocą okien dialogowych do rozwiązania i wygenerują odpowiedni kod. Przepisano na nowo sterownik NI-DAQmx, który jest znacznie szybszy i ma obsługę wielu wątków na raz.
    Pojawiło się LabVIEW dla PDA.
    W wersji LabVIEW 7.1 też dodano parę ciekawych rzeczy m.in. NI-DAQmx dla LabVIEW Real-Time, nowe pliki Express VI, itd

Zresztą niesposób tu wszystkiego wymienić, bo i tak o czymś zapomnę.
    Zapraszan do Polskiego Centrum LabVIEW i zapoznania się z artykułami prezentującymi nowe możliwości LabVIEW 7 Express oraz LabVIEW 7.1.

bogdani

Podsumowanie tematu

✨ Wersja ewaluacyjna LabVIEW nie pozwala na tworzenie plików wykonywalnych (.exe), co ogranicza możliwość tworzenia instalacyjnych aplikacji. Trial LabVIEW jest dostępny do pobrania ze strony National Instruments, jednak ma ograniczenia funkcjonalne, w tym brak możliwości kompilacji projektów do exe. W Polsce LabVIEW jest mało popularny głównie ze względu na wysoką cenę oprogramowania, co ogranicza jego zastosowanie w firmach, mimo że jest często wykorzystywany na uczelniach do projektów i prac dyplomowych. Wersja LabVIEW 7 Express wprowadziła nowe funkcje, takie jak technologia Express (asystenci do tworzenia funkcji), nowy sterownik NI-DAQmx z obsługą wielowątkowości oraz wersję dla PDA. Wersja 7.1 dodała dalsze usprawnienia, w tym wsparcie NI-DAQmx dla LabVIEW Real-Time i nowe pliki Express VI. Polskiemu środowisku LabVIEW służy Polskie Centrum LabVIEW, które oferuje forum, FAQ i zasoby edukacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA