logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór scalaka do generatora funkcyjnego: ICL 8038 czy MAX038? Schematy?

**Łukasz** 05 Kwi 2004 19:50 43063 35
REKLAMA
  • #31 4031161
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Witam.

Postanowiłem odgrzać ten stary temat.
    Muszę zbudować prosty generator sinusa i trójkąta (ok. 1kHz), niestety oba poruszane tutaj układy MAX038 i ICL8038 nie są już produkowane. Czy możecie mi polecić jeszcze coś innego?
    Wiem, że jest jeszcze XR2206, ale to dość przestarzały układ (wymaga strojenia potencjometrem w celu zniwelowania harmonicznych).
    W poszukiwaniach wykluczamy także mostki Wiena oraz układy syntezy DDS.
  • REKLAMA
  • #32 4722565
    GreeeG 20
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    oj to moge ci poszukac tych układów ale ja mam gorszy problem... ;/ zrobiłem generator na maxie 038 z max442 i te dwa dziady 2x MAX 442 sie grzeja nawet bez obciarzenia... wszystko zgodnie ze schematem... i sie głowie co jest nie tak...

Schemat:
    Wybór scalaka do generatora funkcyjnego: ICL 8038 czy MAX038? Schematy?
  • REKLAMA
  • #33 6677526
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #35 6677917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #36 6678622
    Matizz
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Cześć!

Najtaniej ICL8038 dostaniesz teraz w nikompie - 9.5zł.

Ale IMO powinieneś się zainteresować bardziej układem XR2206.
    Jest lepszym niż ICL, ale to i tak nic w porównaniu do MAX038.
    Dobrą aplikację masz opisaną w AVT.

Wiem, bo przerabiałem wszystkie te układy.

Max038 nie ma bezpośrednich zamienników, a jego ceny są wysokie, jeszcze pół roku temu można było go dostać na allego do 40zł.

Pozdrawiam
    Matizz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru układu scalonego do generatora funkcyjnego z regulacją częstotliwości, porównując ICL8038 i MAX038. MAX038 jest uznawany za nowocześniejszy i lepszy pod względem zakresu częstotliwości wyjściowej (do 20 MHz) oraz mniejszych zniekształceń sygnału w całym zakresie pracy, jednak jest znacznie droższy i trudniej dostępny. ICL8038 jest tańszy, prostszy w użyciu i pozwala na szeroki zakres regulacji (np. 20 Hz do 20 kHz bez przełączania zakresów), ale ma ograniczenia w maksymalnej częstotliwości (około 1 MHz dla prostokąta, znacznie mniej dla sinusoidy i trójkąta). W dyskusji pojawiły się także alternatywy, takie jak układ 4011 do niskich częstotliwości oraz XR2206, który jest starszym, ale wciąż stosowanym rozwiązaniem. Poruszono kwestie dostępności i zamawiania próbek MAX038, z uwagą na problemy z ich otrzymaniem oraz cenę. Wskazano na konieczność zasilania symetrycznego MAX038 (+5V i -5V) oraz dostępność układu w obudowach SMD i przewlekanej. Użytkownicy dzielili się schematami i doświadczeniami z budowy generatorów na obu układach, a także problemami z układem MAX442 stosowanym do wzmacniania sygnału. W podsumowaniu zalecano wybór MAX038 ze względu na lepsze parametry, jeśli budżet i dostępność na to pozwalają, a w przeciwnym wypadku ICL8038 jako tańszą i prostszą alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA