logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 1.9TDi - trudno uruchomić rozgrany silnik.

luk-bab 25 Sty 2009 17:02 21427 10
REKLAMA
  • #1 6052744
    luk-bab
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    mam skoda octavia 1.9 tdi

nastepujacy problem gdy silnik sie zagrzeje to potem trudno zapala troszke dlugo kreci niz inne tdiki

brak jakich kolwiek bledow i co moze yc jeszcze przyczyna takij usterki

bede jeszcze sprawdzac rozrzad i kat zaplonu ale nie wiem jaki ma by wiec prosze o jakies dane i moze jakies rysunki lub schematy

dziekuje
  • REKLAMA
  • #3 6053598
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1232
    problem z trudnym odpalaniem ciepłego silnika występuje w przypadku oporów stawianych przez rozrusznik lub utraty pojemności i mocy rozruchowej akumulatora,
    kąt wtrysku nie ma tu nic do rzeczy, w takim przypadku pomaga regeneracja lub czyszczenie rozrusznika, wymiana akumulatora lub podniesienie dawki startowej za pomocą programu diagnostycznego VAG-COM lub zmiana map startowych w sterowniku silnika przez tunera.
  • REKLAMA
  • #4 6116736
    SAWEK101
    Poziom 32  
    Ocena: 318
    jeśli masz silnik 90 km to to najczęściej jest to problem ze zbyt pużnym załączaniem świec żarowych ale wtedy jest problem z zapaleniem silnika mającego temp 0 do 40 stopni ,jeśli masz przejechane 250000 i więcej może to już wyć wina pompy ale nie koniecznie ale najpierw sprawdź rozrząd koledze przeskoczył i co dziwne zimny palił a ciepły już nie dziwne ale to fakt
  • #5 6116972
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1232
    SAWEK101 napisał:
    jeśli masz silnik 90 km to to najczęściej jest to problem ze zbyt pnym załączaniem świec żarowych ale wtedy jest problem z zapaleniem silnika mającego temp 0 do 40 stopni

kolego, czytałeś temat ? Jakie zbyt późne włączanie świec żarowych na rozgrzanym silniku :shocked!:
  • REKLAMA
  • #6 6117167
    ZKepowicz
    Poziom 19  
    Ocena: 147
    najczestrza przyczyna trudnego uruchamiania cieplego silnika "d" jest zurzyta glowiczka p-py wtrysku radze nie grzebac w rozrzadzie /o ile nie byl ostatnio zmieniany/ a sprawdzic w zakladzie naprawy pomp cisnienie wtrysku paliwa ,99% ze to jest przyczyna
  • #7 6117912
    darek640
    Poziom 15  
    Ocena: 193
    Zdejmij wtyczkę czujnika temp.płynu chłodzącego i spróbuj zapalić auto.
  • #8 6117950
    erdaniel
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    temat wałkowany milion razy,coś z tobą chyba nie tak.ale coś Ci podpowiem odłącz czujnik temperatury ,zobaCZYSZ jak ładnie odpali.albo niech ci ktos przekoduje na automat ,tez bedzie super odpalał.
    z resztą Sztomel wyjasnił co i jak w paru slowach i potwierdzam ,naprawiłem kilka takich usterek.
  • #9 6118231
    pendrak
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    mam taką samą skodę, wiem jaki jest problem, bo też długo musiałem kręcić rozrusznikiem na ciepłym silniku. Jeżeli znasz kogoś, kto dobrze umie podnosić moc silnika, to on to naprawi. Należy zmienić oprogramowanie w komputerze, bo przy ciepłym silniku pompa podaje zerową dawkę paliwa.
    Stąd ten problem. Szkoda rozrusznika.
  • REKLAMA
  • #10 6119875
    luk-bab
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    spoko naprawiłem 3 oktavie
    w 1 rozrusznik wymieniłem tulejki
    w 2 mała dawka więc ja zwiększyłem i jest ok
    w 3 zmienili rozrząd i źle ustawili
    więc każdy przypadek jest inny i indywidualny trzeba dobrze wszystko posprawdzać i dokładnie się przyjzeć i wszystko jest do zrobienia
    dziękuje wszystkim za porady
    pozdrawiam Łukasz
  • #11 7856461
    iliontichy
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    w moim przypadku pomogła wymiana rozrusznika na zregenerowany - nowe podobno nie istnieją ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem trudnego uruchamiania rozgrzanego silnika w Skodzie Octavii 1.9 TDI może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazuje się na zużycie głowiczki pompy wtryskowej, co powoduje niewłaściwe ciśnienie wtrysku paliwa. Inne możliwe przyczyny to opory rozrusznika, spadek pojemności akumulatora, niewłaściwa dawka paliwa przy rozruchu ciepłego silnika lub błędne ustawienie rozrządu. Zaleca się sprawdzenie rozrządu, ciśnienia wtrysku w zakładzie naprawy pomp, a także odłączenie czujnika temperatury płynu chłodzącego w celu testu uruchomienia. W niektórych przypadkach pomocna jest regeneracja lub wymiana rozrusznika oraz modyfikacja oprogramowania sterownika silnika (np. podniesienie dawki startowej) za pomocą narzędzi diagnostycznych typu VAG-COM. Każdy przypadek wymaga indywidualnej diagnostyki i dokładnej kontroli podzespołów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA