logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie i prąd z trójdiodowego prostownika jednopołówkowego 3-fazowego?

klausz45 26 Sty 2009 22:14 7604 3
REKLAMA
  • #1 6059384
    klausz45
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Chciałem się przywitać, bo jestem tu (piszę) pierwszy raz.

Mam problem i pytanie zarazem.
    Jakie jest napięcie po wyprostowaniu 3-diodowym prostownikiem jednopołówkowym?

Muszę uzyskać napięcie DC max. 325V, tj. napięcie po wyprostowaniu sieci 230v "pełnym" prostownikiem, jednak maksymalnie mogę go obciążyć tylko 25A (takie zabezpieczenie jednej fazy w domu)
    Ja potrzebuję ok. 40A DC i ok. 320V więc myślałem że wyprostowanie jednopołówkowym każdej z 3 faz (trój diodowym prostownik jednopołówkowym) da mi zamierzony efekt, tj. ok. 320V i 40A.

Czy się mylę? Proszę o pomocne wypowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6060297
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    klausz45 napisał:
    Chciałem się przywitać, bo jestem tu (piszę) pierwszy raz.

Mam problem i pytanie zarazem.
    Jakie jest napięcie po wyprostowaniu 3-diodowym prostownikiem jednopołówkowym?

Muszę uzyskać napięcie DC max. 325V, tj. napięcie po wyprostowaniu sieci 230v "pełnym" prostownikiem, jednak maksymalnie mogę go obciążyć tylko 25A (takie zabezpieczenie jednej fazy w domu)
    Ja potrzebuję ok. 40A DC i ok. 320V więc myślałem że wyprostowanie jednopołówkowym każdej z 3 faz (trój diodowym prostownik jednopołówkowym) da mi zamierzony efekt, tj. ok. 320V i 40A.

Czy się mylę? Proszę o pomocne wypowiedzi.
    teoretycznie to jest poprawne, ale w praktyce niedopuszczalne ! ! !
    Zechciej zauważyć, iż stosując w każdej fazie prostownik jednopulsowy - jeden przepływ pulsu prądu przez prostownik na okres przebiegu napięcia sieciowego - spowoduje to przepływ znacznej wartości składowej stałej prądu w przewodach po stronie zasilania.
    Przecież w dodatniej połówce sinusoidy popłynie puls prądu jednokierunkowego a w ujemnej nie popłynie wcale (albo na odwrót, jak podłączysz katody - a nie anody - diod do przewodów sieciowych).
    W ten sposób masz "szansę" zniszczenia (spalenia przez przegrzanie się rdzenia magnetowodu) trójfazowego indukcyjnego licznika energii elektrycznej.
    Natomiast trójfazowy licznik elektroniczny ten fakt sobie odnotuje w swej pamięci wewnętrznej ZOBACZ - analiza asymetrii.
    I tak źle i tak nie dobrze ...
    Rozwiązaniem do przyjęcia jest stosowny trójfazowy transformator i takiej przekładni by dawał odpowiednią wartość napięcia przy zastosowaniu trójfazowego prostownika mostkowego - 6 diod (6 pulsów).
    Nie zapominaj też przy wyborze transformatora, iż jedna strona takiego transformatora musi być skojarzona w trójkąt - zamknięcie obwodu dla trzeciej harmonicznej prądu w samym transformatorze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6060306
    K-Paxian
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Myśle, że to będzie tak: (choć mogę się mylić:))

Jezeli masz 3 fazy w sensie 3 linie 230V (220 juz nie obowiązuje zmienili jakiś czas temu) napiecie bedzie takie jak przy jednej tylko wydajność prądowa się zwiększy dokładnie 3 razy.
    Bardziej skomplikowanie to wygląda jezeli masz gniazdo 3X380V jak do maszyn, bo wtedy fazy są przesunięte o 120 stopni.
    Zaleta: po wyprostowaniu małe tętnienia
    Wada: Trudniej wyliczyć wartość skuteczną
    Jednak układ jest prosty i można spróbować i zmierzyć co wyjdzie ;)

Może to ci pomoże:
    Napięcie i prąd z trójdiodowego prostownika jednopołówkowego 3-fazowego?Napięcie i prąd z trójdiodowego prostownika jednopołówkowego 3-fazowego?
    Napięcie i prąd z trójdiodowego prostownika jednopołówkowego 3-fazowego?Napięcie i prąd z trójdiodowego prostownika jednopołówkowego 3-fazowego?
    JEDNAK POWINNA BYĆ JAKAŚ SEPARACJA GALWANICZNA CZYLI TRANSFORMATOR BO CHYBA NAWET NIE MOZNA TAKICH URZADZEN (BEZ SEPERACJI) PODLACZAC ZE WZDGLĘDOW BEZPIECZENSTWA I WPROWADZANIA ZAKLOCEN DO SIECI. MYSLE ZE POWINNY BYC 3 TRAFA NAWET 1 DO 1 NIE ZMIENIAJACE NAPIECIA.
  • #4 6060433
    klausz45
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Jak znajdę chwilkę czasu to zrobię mostki i pomierzę napięcia.

Napięcie to potrzebuję do falownika ok. 6KW który chcę zbudować.
    Tranzystory IGBT 600V i kondensatory 400V już zamówiłem i dlatego nie mogę przekroczyć napięcia DC ok. 320V, tj. napięcie po wyprostowaniu 1-Fazy. Chociażbym podłączyć kondensatory szeregowo to i tak napięcie wyprostowane 3-fazowe to ok. 560V, a to już za dużo dla tych IGBT.

Jak nic nie wymyślę to pozostaje wymiana tranzystorów na wyższe napięcie, np. 1200V.

Pozdrawiam
REKLAMA