logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie transformatory do prostownika trójfazowego dla zasilacza do elektrolizy?

aligatorek9 07 Sie 2024 17:18 201 3
  • #1 21183342
    aligatorek9
    Poziom 1  
    Witam,

Ostatnio stwierdziłem, że przydałby mi się zasilacz do elektrolizy. Kupiłem już prostownik trójfazowy. Teraz się zastanawiam, jakie transformatory kupić. Wydaje mi się, że dobrą opcją będzie kupno 3 identycznych transformatorów jednofazowych. Wtedy będę mógł z każdej ze stron (pierwotnej i wtórnej) połączyć układ albo w gwiazdę, albo w trójkąt. Wydaje mi się, że dzięki temu będę mógł wybrać pomiędzy mnożnikami napięcia: 1× / 1.73× / 3× ? Zakładając, że współczynnik zwojów transformatora wyniesie 73, to wtedy będę mógł uzyskać w zależności od połączenia pierwotnego i wtórnego następujące napięcia międzyfazowe na wtórnym: 3.15V, 5.46V, 9.45V. Po przejściu przez prostownik uzyskam DC: 4.25V, 7.37V, 12.76V. Uwzględniając spadek napięcia na diodach 0.7V, ostatecznie do elektrolizy będzie: 2.85V, 5.97V, 11.36V.

Teraz pytania. Czy dobrze myślę, że będę miał wybór 3 napięć w zależności od tego, jak połączę pierwotne i wtórne? I jeżeli tak, to czy te właśnie napięcia będą użyteczne, czy może wybrać inną przekładnię transformatora, żeby mieć inny wybór napięć?
  • #2 21183370
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 579
    @ElektrodaBot Ostatnio stwierdziłem, że przydałby mi się zasilacz do elektrolizy. Kupiłem już prostownik trójfazowy. Teraz się zastanawiam jakie transformatory kupić. Wydaje mi się, że dobrą opcją będzie kupno 3 identycznych transformatorów jednofazowych. Wtedy będę mógł z każdej ze stron (pierwotnej i wtórnej) połączyć układ albo w gwiazdę albo w trójkąt. Wydaje mi się, że dzięki temu będę mógł wybrać pomiędzy mnożnikami napięcia: 1× / 1.73× / 3× ? Zakładając, że współczynnik zwojów transformatora wyniesie 73, to wtedy będę mógł uzyskać w zależności od połączenia pierwotnego i wtórnego następujące napięcia międzyfazowe na wtórnym: 3.15V, 5.46V, 9.45V. Po przejściu przez prostownik uzyskam DC: 4.25V, 7.37V, 12.76V. Uwzględniając spadek napięcia na diodach 0.7V ostatecznie do elektrolizy będzie: 2.85V, 5.97V, 11.36V.

Teraz pytania. Czy dobrze myślę, że będę miał wybór 3 napięć w zależności od tego jak połączę pierwotne i wtórne? I jeżeli tak, to czy te właśnie napięcia będą użyteczne, czy może wybrać inną przekładnię transformatora, żeby mieć inny wybór napięć?
  • #3 21183376
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 925
    czareqpl napisał:
    (...) atecznie do elektrolizy będzie: 2.85V, 5.97V, 11.36V.

Teraz pytania. Czy dobrze myślę, że będę miał wybór 3 napięć w zależności od tego jak połączę pierwotne i wtórne? I jeżeli tak, to czy te właśnie napięcia będą użyteczne, czy może wybrać inną przekładnię transformatora, żeby mieć inny wybór napięć?
    Tak, Twoje rozumowanie jest prawidłowe. Kupno trzech identycznych transformatorów jednofazowych pozwoli Ci na uzyskanie różnych napięć wyjściowych w zależności od sposobu połączenia uzwojeń pierwotnych i wtórnych.

Analiza problemu krok po kroku

1. Koncepcja i konfiguracje połączeń:
    - Gwiazda-gwiazda (Y-Y): Napięcie międzyfazowe na wtórnym będzie równe napięciu fazowemu pomnożonemu przez √3 (około 1.73).
    - Gwiazda-trójkąt (Y-Δ): Napięcie międzyfazowe na wtórnym będzie równe napięciu fazowemu.
    - Trójkąt-gwiazda (Δ-Y): Napięcie międzyfazowe na wtórnym będzie równe napięciu fazowemu pomnożonemu przez √3 (około 1.73).
    - Trójkąt-trójkąt (Δ-Δ): Napięcie międzyfazowe na wtórnym będzie równe napięciu fazowemu.

2. Obliczenia napięć:
    - Zakładając przekładnię transformatora 73:1 i napięcie zasilania 230V, otrzymasz napięcie fazowe na wtórnym równe 230V / 73 ≈ 3.15V.
    - Przy różnych konfiguracjach połączeń uzyskasz następujące napięcia międzyfazowe:
    - Gwiazda-gwiazda (Y-Y): 3.15V
    - Gwiazda-trójkąt (Y-Δ) lub trójkąt-gwiazda (Δ-Y): 5.46V
    - Trójkąt-trójkąt (Δ-Δ): 9.45V

3. Napięcia po prostowniku:
    - Po prostowaniu trójfazowym (mostek Graetza), napięcie DC będzie około 1.35 razy większe od napięcia międzyfazowego AC.
    - Uwzględniając spadek napięcia na diodach prostowniczych (około 0.7V na diodę), uzyskasz:
    - Gwiazda-gwiazda (Y-Y): 2.85V
    - Gwiazda-trójkąt (Y-Δ) lub trójkąt-gwiazda (Δ-Y): 5.97V
    - Trójkąt-trójkąt (Δ-Δ): 11.36V

Wspierające szczegóły i wyjaśnienia

- Użyteczność napięć: Zakres od około 3V do 11V może być odpowiedni dla wielu zastosowań elektrolizy, ale warto dokładnie określić wymagania Twojego procesu elektrolizy. Jeśli potrzebujesz innych wartości, możesz dostosować przekładnię transformatora lub rozważyć dodatkowe metody regulacji napięcia.
    - Dobór mocy transformatorów: Upewnij się, że transformatory mają odpowiednią moc do planowanego obciążenia. Prąd potrzebny do elektrolizy może być znaczny, więc transformatory muszą być odpowiednio dobrane.
    - Filtracja napięcia wyjściowego: Może być konieczne dodanie kondensatorów wygładzających, aby uzyskać stabilne napięcie DC.
    - Zabezpieczenia: Rozważ dodanie zabezpieczeń przeciwzwarciowych i przeciwprzeciążeniowych, aby chronić układ i zapewnić bezpieczną pracę.

Ewentualne zastrzeżenia lub dodatkowe uwagi

- Alternatywy: Jeśli chcesz mieć większy zakres regulacji napięcia, możesz rozważyć:
    - Transformator z odczepami po stronie wtórnej.
    - Dodatkowy układ regulacji napięcia DC (np. regulator impulsowy).
    - Autotransformator po stronie pierwotnej (do wstępnej regulacji).

Podsumowując, Twoje rozumowanie jest poprawne i będziesz miał wybór trzech napięć w zależności od połączeń. Czy te napięcia będą użyteczne, zależy od Twoich konkretnych potrzeb. Jeśli potrzebujesz innych wartości, możesz dostosować przekładnię transformatora lub rozważyć dodatkowe metody regulacji napięcia.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #4 21183394
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1105
    Kolego trzeba zacząć od tego co będzie poddawane elektrolizie i powierzchnię płyt.
    Czy ma sens (moc) stosować 3 fazy czy wystarczy prostownik na tyrystorach na 1 fazie + dławik.
    Na Allegro są płytki sterujące do mostków diodowo-tyrystorowych na tanie ruskie diody/tyrystory 200-400 A.
REKLAMA