logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować bezprzewodową komunikację IR między wózkiem a zbiornikiem?

lolos 27 Sty 2009 14:24 1661 8
  • #1 6061719
    lolos
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam
    Mam do zrobienia maly forklift ktory podnosi beczke i wylewa jej zawartosc do zbiornika. Mam jeden problem gdyz musi istniec komunikacja miedzy wozkiem a zbiornikiem poniewaz:
    1. na zbiorniku musza byc trzy czujniki jeden informuje ze gorna pokrywa jest otwarta, drugi informuje ze boczne drzwiczki sa zamkniete, trzeci ze wozek jest na wlasciwej pozycji i tylko wtedy istnieje mozliwosc wylania zawartosci do zbiornika.
    Czy istnieja jakies profesjonalne urzadzenia na IR (powiedzmy nadawanie sygnalu moze sie odbyc jezeli wozek widzi zbiornik)lub inne itp ktore zapewnia mi taka komunikacje.
    2. czy jest warto uzywac jakiegos prostego PLC w tym przypadku dodatkowo beda dwa czujniki ktore zatrzymaja podnoszenie na okreslonych wysokosciach, wlaczanie sygnalow swietlnech itp.
    Wszystko ma wygladac jak na rysynku.
    Jezeli macie Panstwo inne pomysly na wykonanie sterowania prosze o informacje.
    Prosze o przyklady linki urzadzen strony web firm

[url=https://obrazki.elektroda.pl/13_1233061313.jpg]Jak zrealizować bezprzewodową komunikację IR między wózkiem a zbiornikiem?[/
    dzieki wielkie za pomoc
  • #2 6061779
    bvr
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Chyba nadajnik i odbiornik powinny być zamienione miejscami: nadajemy stan czujników na zbiorniku do wózka. W/g mnie nie byłoby to trudne do zrobienia na mikrokontrolerze, czy są profesjonalne, gotowe rozwiązania niestety nie wiem.
  • #3 6061816
    lolos
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    No wlasnie o nadajnik i odbiornik mi chodzi gdzie moge cos takiego znalezc, kto cos takiego produkuje?

Dodano po 53 [minuty]:

Znalazlem cos firma omnex robi ciekawe rzeczy ale na wireless powinno sie sprawdzic
  • #4 6066586
    escek
    Poziom 11  
    Wydaje mi się, że odpowiedni system/moduł telemetryczny powinien coś zdziałać. Zajrzyj na stronkę firmy:

http://telemetria.pl/

Oni zajmują się wykonawstwem i dystrybucją modułów telemetrycznych, może coś tam znajdziesz.

Pozdrawiam
  • #5 6067364
    andrzejek23
    Poziom 19  
    Ocena: 146
    Radiowe moduły telemetryczne. Polecam australijskie Elpro lub Satel. Osobiście wykonałem kilka aplikacji na Elpro i polecam. Wada - drogie. Osobiście wykonałbym sobie coś prostego na dwóch AVR-ach i 'radyjkach' 433MHz, przy czym zamknąłbym się w kwocie 100zł. Pozdrawiam :D
  • #7 6081017
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Komunikację radiową mają też tu:Link
  • #8 6090321
    Mariucha
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Widziałem prezentację takiego fajnego systemu: WirelessMUX.
    Podobno sprawdzony, modułowy więc daje możliwość rozbudowy lub zmiany wykorzystania. Może Ci podpasuje...
  • #9 6128818
    shadoweyes
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Są czujniki bezprzewodowe na oparte o ZieBee jak również Wifi. Zobacz na www.automatyka.com.pl czy www.automatykab2b.pl .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy realizacji bezprzewodowej komunikacji IR lub radiowej między wózkiem widłowym a zbiornikiem, gdzie na zbiorniku znajdują się trzy czujniki monitorujące stan pokrywy, drzwi bocznych oraz pozycję wózka umożliwiającą wylanie zawartości beczki. Rozważane są profesjonalne urządzenia IR do transmisji sygnału, jednak brak jest powszechnie dostępnych gotowych rozwiązań IR dedykowanych do takiej aplikacji. Proponowane są alternatywy w postaci modułów telemetrycznych radiowych, które zapewniają niezawodną komunikację bezprzewodową. Wskazano na firmy oferujące takie rozwiązania, m.in. telemetria.pl, australijskie Elpro i Satel, a także moduły radiowe SureCross DX70 firmy Banner Engineering. Sugerowane jest także wykorzystanie prostych mikrokontrolerów AVR z radiomodulami 433 MHz jako ekonomiczne rozwiązanie. Dodatkowo rozważane jest zastosowanie prostego sterownika PLC do obsługi czujników wysokości podnoszenia oraz sygnalizacji świetlnej. Wspomniano również o bezprzewodowych czujnikach opartych na technologiach ZigBee i WiFi dostępnych na rynku automatyki przemysłowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA