Mam pytanie jeśli silnik jest z eleganta ma być włożony do zwykłego Fiata 126p to jakieś przeróbki instalacji trzeba robić i jak go ewentualnie podłączyć.
witam cewki i moduł zapłonowy i trzeba to wszystko zasilic po stacyjce, a jak to jest silnik ze zaslepionym otworem na aparat zapłonowy to lepiej sprawdzic czy na wałku jest koło do napedu aparatu,jak nie to trzeba inny wałek ,zamontowac do tego aparat zapłon ustawić zapłon i smigac
Troche nie rozumiem bo to nie u mnie chce zrobic i nie mam fiata 126p.
Mam zastosowac jednoczesnie cewke i moduł zapłonowy.
Tam jest instalacja od zwykłego fiata 126p i mam tam jeszcze zastosować gdzies moduł.
Nie można po prostu podpiąc kabli na cewki z rozdzielacza ze starej instalacji.
Prosze o dokładne wytłumaczenie jak to popodłączać.
Dodano po 6 [minuty]:
moduł zapłonowy tzn. aparat zapłonowy
Dodano po 17 [minuty]:
Już rozumiem moduł zapłonowy elektroniczny i cewke podłączyc z eleganta a reszte zgodnie do modułu tzn zasilanie , czujnik położenia wału, mase itd. A ten wałek do aparatu zapłonowego w eleganci jest wykorzystywany czy go w ogóle nie ma.
Witam. Wydaje mi się z tego co pamiętam to elegant od zwykłego fiata 126p różnił się zapłonem. W elegancie nie było aparatu zapłonowego z platynami tylko jakiś moduł zamontowany przy kole na na wale i nie było tam wcale platyn.Poza tym trochę inna była skrzynka bezpiecznikowa były tam przekaźniki do świateł, ale to nie powinno być problemem. według mnie wystarczy podłączyć ten moduł do cewki zapłonowej od eleganta i powinno działać. W elegancie miejsce po aparacie zapłonowym jest zaślepione (brak otworu)
Wszystko fajnie tylko w module zapłonowym są wejścia od czujnika położenia wału i obciążenia silnika, a w zwykłym 126p tego nie widzę przynajmniej na schemacie i nie wiem czy bez tego moduł bedzie działa.
Raczej nie. Tutaj jest cały problem.
Tak, musisz to wszystko zrobić tak jak w elegancie, tj. założyć moduł ( centralkę ) założyć czujnik zapłonu, ale jeśli wymieniasz silnik to czujnik jest tam na pewno przykręcony, także jest koło pasowe z trzema występami (inne niż w zwykłym maluchu), musisz też założyć przełącznik podciśnieniowy który reguluje zapłonem (przyspiesz lub opóźnia w zależności od obciążenia silnika) który jest podłączony do centralki i przewodem gumowym pod gaźnik.Najwięcej informacji uzyskasz na forum Fiata http://fiat.auto.com.pl/forum/index.php
Podłączyłem silnik od eleganta w fiat 126p.
Zasilanie na moduł i cewkę z przewodu +12V po kluczyku, czujnik zapłonu, czujnik położenia wału tak jak w elegancie. Wszystko działa poprawnie.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W przypadku montażu silnika z Fiata 126p Elegant do zwykłego Fiata 126p konieczne są przeróbki instalacji elektrycznej związane głównie z układem zapłonowym. Silnik z Eleganta posiada elektroniczny moduł zapłonowy zamiast klasycznego aparatu zapłonowego z platynami, a miejsce po aparacie w bloku jest zaślepione. Należy zastosować moduł zapłonowy (centralkę), cewkę zapłonową oraz czujnik położenia wału, który jest zamontowany na kole pasowym z trzema występami, różnym od tego w zwykłym 126p. Dodatkowo konieczne jest podłączenie przełącznika podciśnieniowego regulującego zapłon w zależności od obciążenia silnika, który łączy się z modułem i gaźnikiem przewodem gumowym. Zasilanie modułu i cewki powinno pochodzić z przewodu +12V po stacyjce. Wymiana wałka aparatu zapłonowego może być konieczna, jeśli silnik z Eleganta nie posiada koła do napędu aparatu. Po wykonaniu tych przeróbek instalacja działa poprawnie, co potwierdzają testy podłączenia silnika z Eleganta do zwykłego Fiata 126p. Wygenerowane przez model językowy.