logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 432 - brak mocy, dźwięk gra przy minimalnej głośności

kusmier222 28 Sty 2009 21:59 1527 9
REKLAMA
  • #1 6069010
    kusmier222
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z tym zwmacniaczem. Podłączyłem dźwięk z komputera. Gdy potencjometr glosnosci jest całkiem przyciszony wzmacniacz i tak gra. Jak podglosnie, nawet na max to nie ma mocy (podłączony glosnik 5W). Diody pokazujace moc wyjściową nawet nie drgną. Jaka może być tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 6069242
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Na jakie wejście podałeś sygnał, jak podłączyłeś głośnik, było w nim coś grzebane, zwory są?

Na temat tego wzmacniacza dużo napisano, więc na pewno znajdziesz rozwiązanie Twojego problemu.
  • REKLAMA
  • #3 6069447
    kusmier222
    Poziom 12  
    sygnał podłączyłem pod wejście tunera, zwory są, głośniki normalnie do zacisków z tyłu. Jedyne co grzebane to zmieniłem potencjometr regulacji głośności, więcej nic. jak wzmacniacz chodzi na max to tranzystory sie w ogole nie grzeją te na radiatorach.
  • REKLAMA
  • #4 6069605
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Źle przylutowany nowy potencjometr, zamieniłeś prawdopodobnie wejście z wyjściem, masa też pewnie jest w złe miejsce przylutowana
  • #5 6070775
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    Sprawdź co będzie się działo gdy sygnał podasz od razu na końcówkę mocy.
  • #6 6073267
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Bezpiecznik T400mA sprawny?
  • REKLAMA
  • #7 6087042
    kusmier222
    Poziom 12  
    bezpiecznik sprawny, potencjometr też dobrze (sprawdzałem ze schematem, a przed odlutowaniem zrobiłem zdjęcie jak to było przylutowane) jak dałem dźwięk prosto na końcowke mocy to gra mocniej
  • #8 6089214
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    sprawdź jeszcze raz ten potencjometr, bo miałem ten sam problem po wstawieniu nowego potencjometru. Gdy był na min. to mimo to było słychać dźwięk i gdy był na maks to nie grał za głośno. Spróbuj zamienić na potencjometrze sygnał wejściowy z wyjściowym i zobacz jakie beda efekty. wcześniej na wszelki wypadek wycisz głośność w komputerze i stopniowo pogłaszaj.
  • #9 6089566
    kusmier222
    Poziom 12  
    wsadziłem spowrotem stary potencjometr i jest ok. Może ten nowy (w sensie nowo założony, bo nówka to nie była) jest jakiś uszkodzony? kupie nowy i wtedy zobacze co sie bedzie działo
  • #10 6097456
    kusmier222
    Poziom 12  
    problemem było to, że ten potnecjometr który wsadziłem był innego typu (MN) teraz zalozylem taki jak moa byc i jest ok :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza Unitra WS 432, który grał dźwięk nawet przy minimalnej regulacji głośności, ale nie osiągał pełnej mocy przy maksymalnym ustawieniu. Sygnał był podłączony do wejścia tunera, a głośnik 5W do zacisków wyjściowych. Wzmacniacz nie wykazywał wzrostu mocy ani nagrzewania tranzystorów końcowych. Przyczyną okazał się niewłaściwy potencjometr regulacji głośności – nowy element był innego typu (MN) i prawdopodobnie źle przylutowany lub podłączony, co powodowało nieprawidłowe działanie. Po powrocie do oryginalnego potencjometru problem ustąpił, a po zamontowaniu właściwego typu potencjometru wzmacniacz działał poprawnie. Dodatkowo sprawdzono bezpiecznik T400mA, który był sprawny, oraz testowano podanie sygnału bezpośrednio na końcówkę mocy, co potwierdziło, że problem leżał w układzie regulacji głośności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA