logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W zasilaczu komputerowym 4life 400W wylał się kondensator

user24 24 Lip 2008 21:25 3066 8
REKLAMA
  • #1 5375027
    user24
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam zasilacz marki 4life 400watt (z obudowa byl) wczoraj otworzylem go i zauwazylem ze jeden z kondensatorow jest nadpekniety i mala ilosc elektrolitu jest na nim.
    Komputer dziala normalnie.
    Czy trzeba już wymienic zasilacz czy poczekac az padnie?
    Czy w granicach 100 zl kupie dobry zasilacz?
  • REKLAMA
  • #2 5375053
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    A może wystarczy tylko wymienić ten elektrolit ?
  • REKLAMA
  • #3 5375064
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    user24 napisał:
    Czy trzeba już wymienic zasilacz czy poczekac az padnie?

Jeszcze kolega zasilacza nie wymienił? Na co kolega czeka?
    user24 napisał:
    Czy w granicach 100 zl kupie dobry zasilacz?

Nie wiemy, jaka moc będzie potrzebna, więc i odpowiedzieć nie można
  • #4 5375103
    user24
    Poziom 12  
    Teraz mam zasilacz 400watt i mi wystarcza nie podkrecam komputera, specyfikacja:
    Cytat:
    AMD Sempron 3000+
    GE FORCE 6600 256RAM
    HDD 80GB
    1GB RAM

A czy jezeli nie wymienie zasilacza narobi mi jakis szkód?
  • Pomocny post
    #5 5375630
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Jeśli będziesz czekał, aż padnie ten zasilacz, to wraz z nim pewnie padnie też dysk twardy i płyta główna.
    Także jak nie chcesz mieć wielkich wydatków to lepiej kup zasilacz, zanim tamten na dobre padnie.
    Wystarczy Chieftec 350W.
  • REKLAMA
  • #6 5376929
    AtomicMan
    Poziom 11  
    Witam
    proponuje wimienić elektrolity ( patrz kondensatory ) :)

I tak :
    Zasilacza nieznam ale powinno byc podobnie :
    po częsci pierwotnej ( dwa radiatory z lewej strony płytki drukowanej )
    powinienes wymienić 2 lub 3 kondensatory ( w zależności od posiadanego zasilacza )
    W tych lepszych zasilaczach temat dotyczy :
    2,2yF 50V - 2szt. oraz standbay 22yF 50V
    i po stronie wtórnej wszytskie kondensatory które mają "wybrzuszenia" lub sie z nich wylewa elektrolit :)

przeważnie mamy doczynienia z :
    1000yF 10V
    1000yF 16V

koszt niewielki a zasilacz jeszcze posłuży :)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #7 5377527
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Witam
    Pozwole sobie dolaczyc sie do tematu bo i mnie wlasnie taka przygoda spotkala. Objawem bylo to ze po odlaczeniu napiecia od zasilacza nie chcial sie on od razu wlaczyc trzeba bylo czekac pare minut i dopiero komp startowal. Znalazlem napuchniety kondensatorek 1000u/10v ktory wymienilem i zasilacz zaczol dzialac. Mam jednak pewne watpliwosci poniewaz ten spuchniety byl z napisam low esr a ja pod reka mialem tulko jakis zwykly 1000u/16v. Zasilacz to colorsit 450w. Znalazlem na elektrodzie zdjecia podobnego zasilacza colorsit 300w rozniacego sie od mojego chyba tylko napisami na obudowie i lepszymi radiatorami. https://obrazki.elektroda.pl/91_1203887704.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/68_1203864635.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/52_1203864616.jpg
    Jest to ten kondensatorek wiekszy po prawej stronie zdjecia kolo takiej duzej diody wlutowanej na zgietych nozkach. Mam pytanie czy musze go jeszcze raz wymienic na low esr i czy warto wymieniac jakies kondensatory naokolo ktore poki co nie wygladaja na spuchniete cieknace.
  • #8 5378074
    AtomicMan
    Poziom 11  
    Tak jak napisałem proponuje wymienić te dwa małe kondensatory po stronie pierwotnej.
    Colorsit to nie jest szczyt jeśli chodzi o zasilacze :) więc dla zasady lepiej wymienić.

Tak na marginesie to nawet przy naprawie Mode Coma, nawet gdy tylko kondensatory są do wymiany po stronie wtórnej to wymieniam w/w po stronie pierwotnej.
    Mały koszt, a może zaoszczędzić późniejszych kłopotów...
    Poprawiłem TONI_2003
  • #9 5378690
    user24
    Poziom 12  
    Temat do zamkniecia zakupilem nowy zasilacz tamten leci do kosza:D

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu komputerowym 4life 400W zauważono nadpęknięty kondensator elektrolityczny z wyciekającym elektrolitem, mimo że komputer działa normalnie. Pojawiły się pytania, czy należy od razu wymienić cały zasilacz, czy można poczekać na jego awarię. Zalecane jest niezwłoczne zastąpienie uszkodzonego zasilacza, aby uniknąć uszkodzenia dysku twardego i płyty głównej. Alternatywnie można wymienić uszkodzone kondensatory, szczególnie po stronie pierwotnej (np. 2,2µF 50V) oraz kondensatory z wybrzuszeniami lub wyciekami po stronie wtórnej (np. 1000µF 10V lub 16V). Koszt wymiany kondensatorów jest niewielki, co może przedłużyć żywotność zasilacza. W dyskusji pojawiły się także przykłady innych zasilaczy, takich jak Colorsit 450W, gdzie wymiana kondensatorów niskiego ESR była konieczna dla poprawnego działania. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego zasilacza, np. Chieftec 350W, dostępnego w cenie około 100 zł. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup nowego zasilacza i wyrzucenie uszkodzonego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA