logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensatory do wymiany? Nie ma dźwięku, czarny ekran, wiatraki chodzą.

Bart-06 10 Lut 2007 18:30 6560 13
REKLAMA
  • #1 3553287
    Bart-06
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Mój kolega ma taki problem z komputerem gdy go włączy to nie słychać głośniczka , jest czarny ekran , chodzą wiatraki, ale się nie włącza Windows .
    Dopiero po 2 razie jak go wyłączy i włączy to idzie normalnie . Są wybrzuszone kondensatory i tak jakby coś się z nich wylało aż (z 4 przynajmniej nie wiem dokładnie ile) .
    Jak je wymienić kto to może zrobić jakiś elektryk zrobiłby ?
    Jaki koszt był by tej naprawy , jak nic nie robić jest możliwość że rozwali płytę główną czy coś innego ?
    Kondensatory do wymiany? Nie ma dźwięku, czarny ekran, wiatraki chodzą.
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

:arrow: Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki przed wysłaniem !
    Ostatni raz zrobiłem to za Ciebie!
    :idea:
  • REKLAMA
  • #3 3553363
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Przede wszystkim po co tyle wykrzykników w temacie :?: i dlaczego nie zdjąłeś prowizji za zdjęcie :?:.
    Wymienić to możesz np. w serwisie rtv. Sam lepiej tego nie rób, bo ja nie masz wprawy to uszkodzisz płytę. Zostawianie uszkodzonych kondensatorów może tylko pogorszyć sytuację.

Podaj od razu firmę i model zasilacza, bo też prawdopodobnie trzeba go szybko zmienić.
  • REKLAMA
  • #4 3553380
    Bart-06
    Poziom 18  
    Zasilacz to Mode Com 400W niedawno wymieniany jakiś czas nie było z nim tego problemu, a stary zasilacz to jakiś 300 W nie wiem jaki.
  • REKLAMA
  • #5 3553399
    Lukasz
    Poziom 27  
    Jeśli posiadasz miernik zmierz napięcia wychodzące z zasilacza. Czy przypadkiem po wymianie zasilacza kondensatory nie były spuchnięte :?:
  • #6 3553417
    Bart-06
    Poziom 18  
    Nie mam miernika, a kondensatory chyba były spuchnięte bo był też ten problem na starym zasilaczu.
    To nie jest mój komputer to nie wiem co i jak .
  • #7 3553441
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    sprawdz napiecia zasilacza . poza tym najlepiej rozkrec go i sprawdz czy w nim tez nie ma wybrzuszonych kondensatorów . kondensatory na płycie ewidentnie do wymiany. koszt robocizny zaleznosci od serwisu to okolo 50 zł plus kondensatory okolo 1,5zł za sztuke wymienic nalezy wszystkie w lini. i zdejm punkty za zdjecie . prosisz o pomoc i jeszcze za to punktów zadasz
  • #9 3553620
    Lukasz
    Poziom 27  
    Zawsze płytę można oddać jakiemuś znajomemu elektronikowi, który ma dobrą lutownicę i wie jakie kondensatory kupić.
  • #10 3553671
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Ludzie co Wy z tymi zasilaczami !
    Bart-06 napisał:
    Zasilacz to mode com 400 w niedawno wymieniany

oleq_30 napisał:
    sprawdz napiecia zasilacza . poza tym najlepiej rozkrec go i sprawdz czy w nim tez nie ma wybrzuszonych kondensatorów .

Wszyscy wiemy jaki mają wpływ na pracę płyty głównej te elektrony płynące z zasilacza, ale Panowie bez przesady, co wiecie o konfiguracji komputera ? Poza tym że ma zasilacz 400 W ?
    Kolega oleq_30 oczywiście przewidział że zasilacz może być na gwarancji polecając go rozkręcić ?
    A ten tekst jest najlepszy:
    Marcinzabrze napisał:
    moim zdaniem to nie oplaca sie dawac do serwisu bo to troche kosztuje. lepiej zainwestowac w nowa plyte główna.

A skąd drogi Kolega wiesz czy autor postu nie ma przypadkiem płyty serwerowej za 1500 PLN ? Wróżka ?
  • #11 3553718
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    artur00 napisał:
    Witam
    Ludzie co Wy z tymi zasilaczami !
    Bart-06 napisał:
    Zasilacz to mode com 400 w niedawno wymieniany

oleq_30 napisał:
    sprawdz napiecia zasilacza . poza tym najlepiej rozkrec go i sprawdz czy w nim tez nie ma wybrzuszonych kondensatorów .

Wszyscy wiemy jaki mają wpływ na pracę płyty głównej te elektrony płynące z zasilacza, ale Panowie bez przesady, co wiecie o konfiguracji komputera ? Poza tym że ma zasilacz 400 W ?
    Kolega oleq_30 oczywiście przewidział że zasilacz może być na gwarancji

Artur00 pracuje na serwisie juz dlugi okres czasu i uwierz mi widziałem juz zasilacze nawet ostatnio mialem taki na biurku ktorym po 4 miesiacach pracy w srodku spuchły kondensatory . Był to akurat modecom , w drugim bylo to samo po 11 miesiacach ale nie podam ci marki . Oba pochodzily z zakupu z hiper marketu a klientowi ( ten sam, oba pracuja w sklepie jeden jako serwer pod program drugi jako klilent do obslugi sprzedazy) było prosciej oddac go nam na serwis niz wieść 80 km do marketu gdzie je zakupił.
    Jeśli nie wykluczy sie tego typu rzeczy na poczatku diagnostyki sprzetu to se mozesz pozniej szukac i szukac przyczyny . Nawet jak usuniesz skutki awarii a przyczyne olejesz to komp ci wroci z reklamacja . Te kondensatory spuchły i tu przyczyna w bardzo duzym stopniu bedzie leżec po stronie zasilacza .
  • REKLAMA
  • #12 3553778
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Dobrze piszesz, chociaż niezbyt po polsku - główne przyczyny "puchnięcia" kondensatorów to marne "zasilaczopodobne" konstrukcje typu Codegen, L&C, Tracer itp.
    W mojej firmie średnio jedna płyta miesięcznie idzie do zaprzyjaźnionego serwisu na wymianę kondensatorów. A po tym obowiązkowa wymiana zasilacza na coś w miarę przyzwoitego, żeby się nie powtarzały takie przypadki ! Koszt wymiany wszystkich kondensatorów na płycie to 40-50 zł.
    Pozdrawiam :D
  • #13 3553817
    Bart-06
    Poziom 18  
    Ale jak zasilacz napewno jest dobry (chyba). Jak na starym zasilaczu to samo było że komputer się nie włączał tylko był czarny ekran i tyle . To raczej te kondensatory .
  • #14 3553828
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Nowy zasilacz może i jest lepszy, ale stary wykończył kondensatory i należy je wymienić. :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera, który po włączeniu nie wyświetla obrazu, nie słychać sygnału z głośniczka, a wiatraki działają, lecz system Windows się nie uruchamia. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu komputer działa poprawnie. Na płycie głównej widoczne są wybrzuszone i wyciekające kondensatory (około 4 sztuki), co wskazuje na ich uszkodzenie. Wymiana kondensatorów jest zalecana, gdyż pozostawienie uszkodzonych elementów może prowadzić do dalszych problemów, choć niekoniecznie do natychmiastowego uszkodzenia płyty głównej. Koszt wymiany kondensatorów w serwisie to około 50 zł za robociznę plus koszt kondensatorów (około 1,5 zł za sztukę), a wymienia się wszystkie kondensatory w danej linii. Wymiana nie jest bardzo trudna i może być wykonana samodzielnie przez osobę z podstawową umiejętnością lutowania, jednak brak doświadczenia może skutkować uszkodzeniem płyty. Zaleca się również sprawdzenie i ewentualną wymianę zasilacza, gdyż uszkodzone kondensatory często są skutkiem złej jakości lub wadliwego zasilacza. W dyskusji podkreślono, że zasilacze marek takich jak Mode Com mogą powodować puchnięcie kondensatorów nawet po kilku miesiącach użytkowania. W przypadku problemów z zasilaczem i kondensatorami, lepszym rozwiązaniem może być wymiana całej płyty głównej lub skorzystanie z pomocy doświadczonego elektronika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA