logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm DSC z parametryzacją DEOL? Rezystory, sabotaż, czujki

pio_n 31 Sty 2009 15:28 9353 22
  • #1 6081716
    pio_n
    Poziom 10  
    Witam,

Chciałbym podłączyć mój alarm DSC z parametryzacją DEOL. Nie jestem pewien czy nie namieszałem w połączeniach. Czy mógłby ktoś z was rzucić okiem i powiedzieć czy są błędy? Mam wątpliwości czy:

1. Potrzebuje wpiąć rezystory przy podłączeniu obudowy do obwodu przeciw sabotażowego(jeżeli tak , to gdzie)?
    2. Klawiatura w tej chwili jest objęta ochrona przeciw sabotażową , czy musze gdzieś wpiąć rezystory (jeżeli tak , to gdzie?
    3. Potrzebuje dodatkowy rezystor w syrenie, skoro otwarta zwora pełni funkcję rezystora 5,6k (jeżeli tak , to gdzie?
    4. W czujkach muszę zewrzeć jakieś wyjścia ze sobą?

W przyszłości na parterze zamierzam wpiąć do modułu rozszerzeń, czujki dymu, temperatury i czadu, wtedy dodam do skrzynki na dole drugi akumulator. Na poddaszu dojdzie jeszcze klawiatura strefowa i moduł GSM (stad podział na dwie skrzynki na schemacie).

Proszę o komentarze, porady
  • Pomocny post
    #2 6081967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 6084756
    pio_n
    Poziom 10  
    Dzięki za komentarz.

Jezeli chodzi o podłączenie czujek, to wziąłem je z instrukcji alarmu Pyronix, Matrix 6, tam było to ładnie rozrysowane. Jeżeli jest źle, możesz powiedzieć, co należy poprawić? Mostkowanie Comow bylo pokazane na schemacie w instrukcji centrali PC 1832, więc poszedłem tym tropem. Obwód sabotażowy klawiatury, nie wiem jak powinien być rozwiązany, czy klawiatura w ogóle jest chroniona przed sabotażem? Sygnalizator powinien być OK, jest typowym dla systemu DSC, mój błąd przy rysowaniu, dwa przewody wchodzące od góry powinny wchodzić do zacisków SAB a nie obok. Linię sabotażową sam wykombinowałem ( wiem już ze źle), próbuje to złożyć, żeby było jak najprościej. Mimo że mam instrukcje do zakupionych podzespołów DSC nie mam żadnego schematu pokazującego je wszystkie razem. Uważam że DSC w porównaniu do innych producentów, słabo zrobił instrukje, prawie wcale nie ma rysunków. Stąd moje kombinacje. Naniosę poprawki do schematu.
  • Pomocny post
    #4 6085971
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 6086034
    NEOTRONIKalarm
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nanioslem drobna poprawke na twoj schemat co do podlaczenia czujki i sabotazu obudowy.
    Co do czujek tez dalem na 3 przewodach, ale proponuje rozdzielic COM lini od zasilania jezeli masz mozliwosc.
    Sciagnij sobie instrukcje instalatora do ktoregos systemu satela, bedzie mial rysunki do podlaczenia czujek. Podlaczenia wygladaja tak samo tylko ma inna parametryzacje.

• #6 6087971
    pio_n
    Poziom 10  
    Sharp, Jessus,

Dziękuję za komentarze, sięgnę jeszcze do lektury Satela i zobaczę co tam piszą. Przerysuje schemat od nowa zgodnie z waszymi poprawkami.

Dziekuję jeszcze raz
  • #7 6097695
    pio_n
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

Przerobilem schemat, nie wiem ile z tego co do mnie pisaliscie dotarlo...

Mam kilka pytan:

1. Czy syrena jest dobrze podlaczona, czy musze cos pozmieniac? SHARP nie bardzo rozumiem to co piszesz, jestem laikiem w sprawie alarmow.
    2. Czy czujki sa dobrze polaczone?
    3. Czy moglem mase czujek wlaczyc do BLK w module rozszerzen?
    4. Czy obwody sabotazowe sa poprawnie polaczone?

Jeszcze raz prosze o komentarze, co jeszcze jest zle?
    Załączniki:
    • MOJ SCHEMAT- polaczenia 4.pdf (293.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 6097917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 6099661
    NEOTRONIKalarm
    Poziom 15  
    Daj skan instrukcji, albo jakos inaczej pusc i zobacze co z tym sygnalizatorem.
    Za duzo roznych modeli podlaczam zeby pamietac jak jest w ktorym.
    Wydaje mi sie ze on jest sterowany zdieciem masy, ale to wszystko zworkami mozna ustawiac. Trzeba zmienic na wysterowanie podaniem masy.
  • #10 6102888
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 6104618
    NEOTRONIKalarm
    Poziom 15  
    Juz rozumiem, przyznaje ze nie pomyslalem o tym.
    Ja stosuje zdiecie masy wiec to zupelnie inna kwestia, ale...
    Z MOSem nigdy nie testowale, choc sadze ze zadziala analogicznie.
    W przypadku AS-500 podanie masy wyzwalania wraz z zasilaniem dziala.
    Natomiast w przypadku wyzwalania zdieciem, podanie zasilania w stanie alarmu nie zaskoczy. Trzeba najpierm podac norme, a pozniej alarm.
    Wydaje mi sie ze tu powinno byc tak samo.

Dla mnie bylaby tu kwestia szybkiego testu, ktory moze wykonac nasz instalator.
    Jezeli kabelki juz sa rozprowadzone, to obys mial zapasowa zyle (gdyby nie dzialalo jak mowie)
    A tak czy siak, podlacz do sygnalizatora akumulator zamiast zaciskow BELL wedlug schematu, napewno nic sie nie zepsuje, a zobaczymy czy wyje.
  • #12 6106231
    pio_n
    Poziom 10  
    Witam Panowie,

-Sprawdzilem i rzeczywiscie mam wersje centrali 4.2 zaprogramuje parametryzacje Z8 jako EOL (dobrze rozumuje ze rozwarta zworka w syrenie zalatwi sprawe parametryzaji lini?).

- Zdjalem zwore miedzy Aux + i RED ( zakladam ze te zaciski na plycie centrali nie sa domyslnie zwarte?)

- Zamknalem nieuzywane linie rezystorami, czy poprawnie zwarlem je z comami? Czy musze jeszcze wyprogramowac te linie, czy rezystory zalatwia sprawe?

- Czujki na parterze zasililem z modulu rozszezen z VAUX. Tu nie jestem pewien, bo wyczytalem w instrukcji , ze pobor pradu nie powinien przekroczyc 100mA a ja mam juz 5 czujek, mysle jeszcze o kontaktronie I czujkach dymu w przyszlosci. Moze pociagnac jeszcze jeden kabel zasilajacy z gory (z centrali z Aux +) zamiast obecnego zasilania? Skrzynki tak zaplanowalem, ze sa praktycznie pod soba.

Co myslicie?

Zalaczam zauktualizowany rysunek I instrukcje do syreny ( o dziwo pisza tam o MOS 10, 20, 20) a ja mam MOS 5 . Na oko wygladaja tak samo.

Pozdrawiam

Te krowiaste załączniki skasowałem. Instrukcje MOS-ów są ogólnie dostępne - nie ma sensu wstawiać ich także tu. [sharp]
    Załączniki:
    • MOJ SCHEMAT- polaczenia 4.pdf (312.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 6108196
    NEOTRONIKalarm
    Poziom 15  
    100mA wystarczy na chwile obecna, ale skoro bedziesz w przyszlosci chcial rozbudowywac wykorzystaj zasilanie z centrali juz teraz i pozniej.
    A co do schematu nie mialbym zastrzezen oprucz zworki RED <-> AUX+ na plycie gownej, tego radze sie pozbyc, wczesniej nie rzucilo mi sie w oczy.
    Reszta polaczen wlanie tak powinna wygladac wedlug mnie. (chyba ze znow cos przeoczylem)

:arrow:sharp
    Instrukcje sa na stronie AAT, owszem, ale mam jakies problemy zeby sie tam zalogowac.
    Ponoc mam dostep i wszystko powinno dzialac, a jednak...i dostepu do hronionej czesci instrukcji nie mam, dzieki czemu odwiedzam inna hurtownie, ktora coprawda nie ma instrukcji DSC, za to daje duzo lepsze rabaty na sprzet.
  • Pomocny post
    #14 6108252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 6110525
    pio_n
    Poziom 10  
    Panowie, pelen szacunek dla was. Dziekuje za cala pomoc z waszej strony. W weekend podlaczam i programuje.

Pozdrawiam
  • #16 6144791
    pio_n
    Poziom 10  
    Witam ponownie,

Mam wszystko podlaczone w mieszkaniu zgonidnie ze schematem, jestem w trakcie programowania. Pytanie mam takie: jakim typem lini powinna byc linia sabotazu syreny i obudowy? - zacisk Z8 w centraliw moim przypadku
  • #17 6145069
    pepe33
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Linia 24 głośna
  • #18 6190681
    pio_n
    Poziom 10  
    Panowie,

System podlaczony w mieszkaniu dziala, tak wiec pelen sukces :D. Tu uklony w wasza strone. Rodzinny elektryk rozciaga juz kabelki w docelowym budynku. Tu mam do was pytanie: Czy odlaczenie zasilania i akumulatora nie spowoduje utraty wszystkich ustawien? ( programowanie zajelo mi sporo czasu). Bede musisial przewiezc calosc na budowe.

Mam tez dwa drobne problemy natury kosmetycznej:

1) Format czasu jest 12 godzinny. Znalazlem pierwszy zestaw opcji klawiatury, [076] gdzie nalezy to zmienic, jednak z jakiegos powodu nie moge sie dostac do tej sekcji. Tu poprosil bym o rozpisanie procedury jak tam wejsc. Cos musze robic zle.

2) Chcialbym nadac nazwy slowne liniom dozorowym. Tez mi nie wychodzi. W instrukcji klawiatury PK55XX/RFK55XX (ja mam PK5500) napisano: *8 [kod instalatora] [*] , nastepnie wprowadzic 3 cyfrowy numer sekcji dla programowanej nazwy. I tu sie gubie, nie wiem co mam wpisac. Poprosze o podpowiedz.

Pozdrawiam
  • #19 6190896
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    odlaczenie zasilania i akumulatora spowoduje jedynie utrate zegara. wtedy musisz zaprogramowac w nanowo tylko date.

*8 kod instalatora *
    076
    włacz opcje 3

programowania nazw linii.

*8 kod instalatora *
    001 88224711133322 (wtedy linia bedzie miala nazwe "wejscie" Patrz opis nizej.)

Przy programowaniu nazw linii poszczególne litery nazw ukryte sa pod nastepujacymi przyciskami:
    [1] A, B, C, 1
    [2] D, E, F, 2
    [3] G, H, I, 3
    [4] J, K, L, 4
    [5] M, N, O, 5
    [6] P, Q, R, 6
    [7] S, T, U, 7
    [8] V, W, X, 8
    [9] Y, Z, 9, 0
    [0] [spacja]

Po zakonczeniu wpisywania liter nale#y nacisnac przycisk [*] wybrac opcje „Zachowaj”,
    nastepnie [*], aby zapisac zmiany i wyjsc z sekcji.
    • Powtarzac powy#sze czynnosci a# do zakonczenia całej procedury.
  • #20 6200267
    pio_n
    Poziom 10  
    Dziekuje za odpowiedz, niestety te procedury nie dzialaja w moim przypadku. Przy probie wpisania [076] otrzymuje dlugi sygnal bledu. To samo jest przy probie wpisania nazw lini. Po wprowadzeniu 001, system oczekuje na opcje dwucyfrowa. Osobiscie mi sie wydaje ze w tym miejscu przydzielalem opcje liniom. Nie bardzo widze tam jakies pole manewru zeby nadac im nazwy. Jezeli sie myle prosze, poprawcie mnie. Uzywajac kodu [900] sprawdzilem werjse oprogramowania swojej centrali, na ekranie wyswietlilo sie 0422. Jeszcze raz sprawdzilem swoja klawiature, mam PK5500. Odnosze wrazenie ze opcje ktorych szukam moga byc w innym miejscu niz wersja instrukcji ktora posiadam (4.2). Co myslicie?
  • Pomocny post
    #21 6200311
    konradw
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    A czy kolega na pewno wciska gwiazdkę po kodzie instalatora?? (*8[kod inst]* 076 .....itd) ??
    Gwiaddka po kodzie instalatora powoduje wejście w ustawienia klawiatury.
    Pozdrawiam...
  • Pomocny post
    #22 6200399
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    KOLEGO .

*8 kod instalatora * <--- ta gwiazdka na koncu jest bardzo wazna !!! a ty jej nie dales !!
  • #23 6205387
    pio_n
    Poziom 10  
    Teraz sam sobie odpowiem na zadane pytanie i zwracam honor s6spn6. Wszystko tak jak napisales, popelnialem caly czas jeden i ten sam blad. Nie wciskalem gwiazdki.

Wielkie dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

konradw tez mial racje :-). Jak pisalem poprzedniego posta nie odswiezylem strony od wczoraj, wiec nie widzialem waszych odpowiedzi. Meczylem i meczylem klawiature az sie udalo.

Dodano po 19 [sekundy]:

konradw tez mial racje :-). Jak pisalem poprzedniego posta nie odswiezylem strony od wczoraj, wiec nie widzialem waszych odpowiedzi. Meczylem i meczylem klawiature az sie udalo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu DSC z parametryzacją DEOL, ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego podłączenia rezystorów w obwodach sabotażowych obudowy, klawiatury oraz syreny, a także poprawnego okablowania czujek. Wskazano błędy w schemacie, takie jak niezamknięcie linii dozorowej w czujkach (brak podłączenia styku NC), nieprawidłowe mostkowanie zacisków COM oraz błędne podłączenie linii sabotażowej, która powinna być połączona szeregowo z odpowiednią parametryzacją w centrali (np. Z8 jako linia EOL w podprogramie 108 opcja 15). Syrena wymaga zastosowania rezystora 1 kΩ do obciążenia linii BELL, a w sygnalizatorze MOS zaleca się stałe podłączenie zasilania i wyzwalanie niskoprądowe przez masę. Klawiatura DSC nie posiada zewnętrznego obwodu sabotażowego, więc rezystory tam nie są potrzebne. Zasilanie czujek powinno być pobierane z wyjścia VAUX modułu rozszerzeń, aby w przypadku zwarcia nie wyłączyć całej centrali. W przypadku rozbudowy systemu zaleca się dodatkowe zasilanie z centrali. Wątpliwości dotyczą także programowania centrali DSC 4.2, zwłaszcza nadawania nazw liniom dozorowym i zmiany formatu czasu, które wymagają poprawnego wprowadzania kodów instalatora z gwiazdką na końcu. Po poprawnym podłączeniu i parametryzacji system działa stabilnie, a użytkownik uzyskał pomoc w konfiguracji i programowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA