logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - lewy kanał ciszej gra, problem z głośnikiem niskotonowym w kolumnie

Szyft 31 Sty 2009 15:36 4288 12
REKLAMA
  • #1 6081734
    Szyft
    Poziom 2  
    Mój problem polega na tym, że sygnał na wyjściu lewego kanału jest przytłumiony i kolumna gra ciszej od prawej. Poza tym głośnik niskotonowy w lewej kolumnie nie działa prawidłowo, niezależnie od tego pod który kanał we wzmacniaczu ta kolumna jest podpięta. Wymiana głośnika nic nie dała. Prawa kolumna gra dobrze, podpięcie jej pod lewy kanał powoduje tylko pojawienie się pierwszego problemu, gra poprostu inaczej. Mam więc dwa problemy, proszę o jakąkolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6081939
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Miałem przypadek zwartego kondensatora 3,3n w płytce regulacji barwy. Co do głośnika ta na czym polega to nie działanie prawidłowe?
  • REKLAMA
  • #3 6082450
    Szyft
    Poziom 2  
    Niskotonowy głośnik w lewej kolumnie poprostu "pierdzi". Nawet po podłączeniu do prawego wyjścia we wzmacniaczu.
  • #4 6082533
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Skoro "pierdzi" a wymiana nic nie dała to może jest jakaś nieszczelność między głośnikiem a obudową lub sama obudowa jest nie szczelna.
  • REKLAMA
  • #5 6082567
    Szyft
    Poziom 2  
    Możliwe, że chodzi o to, ale nie bardzo wiem w jaki sposób to sprawdzić i się upewnić. Czy taka nieszczelnośc może być zauważona gołym okiem?
  • #6 6101080
    Ziutas Gracjas
    Poziom 11  
    Może sprawdź czy głośnik jest prawidłowo dokręcony do obudowy (jeśli w ogóle możesz zajrzeć do środka i to sprawdzić).
    Natomiast ja chciałbym się dołączyć do tematu. U mnie sprawa wygląda tak. Przy podłączeniu kolumn pod wyjścia 'przód' lewa kolumna nie działa, pokrętło balans (lewo/prawo) utwierdza w przekonaniu że być może końcówka mocy jest spalona. Jednak po podłączeniu kolumn do wyjść 'tył' grają obydwie. Przy przekręcaniu pokrętła balans w prawo coraz głośniej grają obydwie kolumny,a przy przekręcaniu w lewo stopniowa sygnał w kolumnach zanika ale pod sam koniec obrotu znowu się pojawia w obydwu kolumnach. Co powinienem sprawdzić? Gdzieś już czytałem o podobnym problemie że to może być wina awarii w układzie symetrycznego zasilania. Czy to może być wina zasilania?
  • #7 6101172
    Shery
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja miałem niedawno identyczny problem, zmień bezpieczniki na końcówkach mocy, najlepiej wszystkie (4szt po dwie na jedną końcówkę) na nowe, koszt jakieś 50gr za sztukę.
  • REKLAMA
  • #8 6108107
    siwy_watt
    Poziom 14  
    A jeżeli nie pomorze wymiana bezpieczników, to proponowałbym wymienić końcówkę mocy 2N3055, Ewentualnie szukać usterki w głośniku.
    Jakich głośników używasz do tego Radmora ??

Może zostawmy jednak regiony geograficzne w spokoju...
    Regulamin p.15
    (dj-MatyAS)
  • #9 6108258
    !urban!
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Jakie masz kolumny?
  • #10 6122187
    Ziutas Gracjas
    Poziom 11  
    Dzięki Shery, strzał w dziesiątkę. Wymieniłem bezpieczniki, bo faktycznie obydwa w lewym kanale były przepalone. Niby wszystko wróciło do normy. Radio słychać w obydwu kolumnach, jednak po przęłączeniu na "wejście uniwersalne" ogólnie coś jest nie tak. Nie grają poprawnie te kolumny. Czy to może być wina przełącznika funkcyjnego? A same kolumny to ZG 15-C Tonsila (15W, 8om)
  • #11 6123096
    Shery
    Poziom 13  
    Sprawdziłbym czy na magnetofonowym gra tak samo jak na uniwersalnym, pokręciłbym przełącznikiem jeśli wydaje ci się że to jego wina,tam się czasem wyrabia ten mechanizm, ja u siebie troszkę go musiałem "poprawiać" dokręcając do obudowy.
    Może kilka słów co jest nie tak z dźwiękiem ?
    Żaden ze mnie mechanik ale może pomoże to zdiagnozować problem bardziej doświadczonym kolegom.

2N3055 nie zmieniaj jeśli grają, rozmawiałem na temat zmiany tranzystorków w końcówkach z Panem który siedzi w Radmorach sporo czasu i dowiedziałem się że można tylko pogorszyć jakość dźwięku.

Tak właściwie to ZG 15-C Tonsila, nie wiem czy to nie za mało ciut na Radmora?
  • #12 6128498
    Ziutas Gracjas
    Poziom 11  
    Z teoretycznego punktu widzenia jest to za mało, Radmor wzmacnia po 25 Wat na stronę, ale ja nie rozkręcam potencjometru wzmocnienia dalej jak do połowy. A z dolegliwości wzmacniacza odkryłem luzy przy gniazdach przyłączeniowych dla kolumn, dlatego wydawało mi się że czasami nie grał któryś kanał (wystarczyło musnięcie wtyczki). Na chwilę obecną grają poprawnie, chociaż zastanawiam się czy dźwięk nie jest zniekształcony przez mniejszą moc kolumn w stosunku do mocy wzmacniacza
  • #13 6393652
    Shery
    Poziom 13  
    25W przy 4omach -> 12-13 przy 8omach...
    Ten lewy kanał w Radmorze coś lubi wywalać, minęło 6-8 miesięcy (???) a u mnie bezpiecznik na lewym znowu do wymiany.
    Czemu zawsze lewy :D:?:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy Radmora 5102, gdzie lewy kanał jest przytłumiony, a niskotonowy głośnik w lewej kolumnie nie działa prawidłowo, niezależnie od podłączenia do wzmacniacza. Wymiana głośnika nie rozwiązała problemu. Możliwe przyczyny to zwarcie kondensatora 3,3nF w układzie regulacji barwy, nieszczelność obudowy kolumny lub luzy przy gniazdach przyłączeniowych. Wskazano również na konieczność sprawdzenia i wymiany bezpieczników końcówek mocy, które często ulegają przepaleniu w lewym kanale. W przypadku braku efektu po wymianie bezpieczników, sugerowano kontrolę tranzystorów końcówek mocy 2N3055, choć ich wymiana może pogorszyć jakość dźwięku. Kolumny ZG 15-C Tonsila (15W, 8Ω) mogą być nieoptymalne do wzmacniacza Radmor 5102 (25W na kanał), co może wpływać na jakość dźwięku. Problemy z przełącznikiem funkcyjnym również mogą powodować nieprawidłowe działanie. Zalecane jest sprawdzenie działania na różnych wejściach oraz dokładna inspekcja mechaniczna elementów i połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA