logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto użyć głośników Tonsil do 4-drożnych kolumn frontowych?

przemo.te 01 Lut 2009 15:39 4913 15
REKLAMA
  • #1 6086805
    przemo.te
    Poziom 11  
    Chciałbym zrobić sobie kolumny do domu,fronty do kina domowego, jak najlepszej jakości myślę o konstrukcji 4 lub 5 drożnej,góra to by były tubowy i kopułkowy ,średnie dwie 18-ki tonsila,a dól gdn 25.. lub gdn20.., czy z głośników Tonsila da się coś konkretnego wycisnąć w tej konfiguracji czy czy jednak trzeba będzie zainwestować w vif-y czy focala. Proszę o rady. Dodam jeszcze ze czytałem artykuł z przed około 20 lat gdzie autor wykonał 4-drożny system tyle ze na niskotonowym gdn 30.. i charakterystyka impedancyjna przy około 40 Hz osiągała 10 ohm(przy kolumnach za kilka tysięcy zdarzało się na 16 ohm).Z góry przepraszam jeśli coś źle napisałem i czekam na opinie.
  • REKLAMA
  • #2 6087452
    M.B.S.
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    przemo.te napisał:
    Chciałbym zrobić sobie kolumny do domu,fronty do kina domowego, jak najlepszej jakości myślę o konstrukcji 4 lub 5 drożnej,góra to by były tubowy i kopułkowy ,średnie dwie 18-ki tonsila,a dól gdn 25.. lub gdn20.., czy z głośników Tonsila da się coś konkretnego wycisnąć w tej konfiguracji czy czy jednak trzeba będzie zainwestować w vif-y czy focala. Proszę o rady.

Takim zestawieniem "zabiłbyś" niskie i średnie tony.
    Pod pojęciem 18-tki rozumiem ze kryją się GDM 18/80? To są 7" (7,2") i jak piszesz 18-stki to błędnie sugerujesz coś innego :)

Wystarczy spokojnie konstrukcja 3-drozna. 4-drozne to rzadkość. Przewaznie zastosowanie znajdują zestawy 2-drozne, 2 i pół drozne i 3 -drożne.
    Podstawowe 3 pytania:
    1, Jaka kwota wchodzi w grę?
    2. Jaka wielkość pomieszczenia?
    3. Czego oczekujesz po tym zestawie

Kolejna sprawa, żeby coś zagrało przyzwoicie nie trzeba przeznaczać duzej ilości pieniędzy. Dla jednego wystarczy zestaw na tonislach lub TVM -ach, dla drugiego np. vifa to minimum. Nawet najprostszy ale przemyślany zestaw, z wykonanymi pomiarami i dobrą zwrotnicą, zagra lepiej niż niejeden nieprzemyślany kilkukrotnie droższy zestaw. Tak samo tyczy się konstrukcji np 2 -drożnych - lepiej dobra konstrukcja 2 -drożna niż byle jakie 3 drogi.
    Nie liczy się ilość głośników, ale jakość. Odpowiedz najpierw na pytania, potem bedziemy radzić
  • REKLAMA
  • #3 6089119
    przemo.te
    Poziom 11  
    tak gdm 18/80 które grały by już od około 300hz do 800hz a drugi gdm od 800hz do jakichś 5-6khz gdzie dalej przejmie gdwt a samiuśką góra powyżej 12khz gdwt.Poniżej tych 300hz gdn 20, a prócz kolumn przewiduje subwoofer w systemie o średnicy min 30 cm (planowany 38).Buduje układ który po przez kartę dźwiękową komunikuje sie z komputerem i mierzy parametry TS głośnika, mierzy takze elementy RLC. Także zwrotnice chciałbym indywidualnie dopasować do głośników.W planach tez jest obudowa z płyty MDF z podwójną przednią ścianką,dóza masywna,kolce,złocone konektory. Od kolumn oczekuje aby brzmienie było wyraźne czyste,bas nie był dudniący, wokal wyraźny i jak najbardziej naturalny,soprany delikatne miłe dla ucha i podkreślające całość. A po podgłoszeniu nic się nie zmieniał tylko było poprostu głośniej. Co do budżet wiem ze powinien najlepiej nieograniczony, ale nie jest ;(, więc chciałbym to zrobić w taki sposób, że głośniki kupić używane ale za to lepszej klasy,powoli robić obudowy i tak stopniowo na "raty" je poskładać. Potrzebuje jednak rady mądrzejszych ode mnie ludzi którzy pomogą w doborze głośników i wesprą rada podczas budowy gdyby pojawił sie problem.
  • #4 6089236
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    Pierwsze wsparcie. Większej głupoty niż układ 5-way nie ma.
    Maks 3-way. Po co stwarzać problemy. Zniekształcenia w takim filtrowaniu 5-way nie sprostają twoim audiofilskim kryteriom.
    Ale jak się upierasz przy 5-way to dysponuje projektami.
    Tylko gdzie sens wprowadzać dodatkowe zniekształcenia. Idea to jak naj mnie dróg podziału, co niestety jest nie zawsze do zrealizowania.
  • #5 6128175
    JendrekMak
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    To musisz sobie najpierw poszukać parametrów tego GDNa 18/80 bo on gra od 500 Hz a ty planujesz jego pasmo od 300 Hz. Naczytałeś się za dużo i teraz kombinujesz a w akustyce liczy się prostota. Przemyśl ten projekt dokładnie i nie pytaj nikogo o jakość dźwięku skoro planujesz głośniki wysokotonowe tubowe, które z natury grają głośno a nie czysto. Jeśli się upierasz przy swojej konstrukcji to musisz się liczyć z dużą krytyką.
  • #6 6145486
    przemo.te
    Poziom 11  
    To jakie głośniczki radzili byście kupić. Bo jest sporo głośników firm vifa focal itp, ale nie wiem jakie dokładnie wybrać. Na co zwracać szczególna uwage, żeby to zagrało?
  • #8 6149104
    przemo.te
    Poziom 11  
    Kolumny nie są pierwsze, wcześniej bawiłem się trochę tonsilami (kolegom się podobało, mówili ze podoba się im w kolumnach, że wokal dobrze słychać, wyraźnie , ale dla mnie to już nie wystarcza),teraz chciałbym zbudować coś z prawdziwego zdarzenia ,żebym mógł się nimi trochę pocieszyć zanim będę chciał znów coś znów coś zmieniać. Pokój od 12 do 16 metrów kwadratowych.Studiuje na dziennych wiec z budżetem jest tak że chciałbym głośniczki kupić "na raty" tzn. nie wszystkie na raz tylko po kolei. Będzie ciężko ale audio i głośniki to moja pasja, która pochłania mnie bez reszty.
  • #9 6151143
    mczeslaw
    Poziom 36  
    A coś tam na Tonsilu działał i skąd ten pomysł na 4 - 5 way.
    Ilość torów w kolumnie nie świadczy o ich jakości.
    Jak lubisz się delektować muzą a nie hałasować to polecam nawet 2-way.
    JEdnak musisz się określić z budżetem bo jak jest skromny to i na STX można coś dobrze grającego skonstruować. Albo i na ARN -ach. A i również Tonsile dają spore możliwości.
    Jak budżet większy to może coś z akustyka.
  • REKLAMA
  • #10 6151587
    przemo.te
    Poziom 11  
    Co do tonsila to koledze pomogłem zrobić od początku altony, regeneracja głośników i zwrotnica własnej roboty(pierwsza konstrukcja,troche zwrotnica nie wyszła ale wiem jak to naprawić). Kolumny które obecnie mam to pudla ZgC-50-8-44 głośniki tonsil gdwk , gdm 10/60 i alphard z kewlarową membraną chyba DW 80-K. Ogólnie jakieś tam doświadczenie mam ale chce dalej wzbogacać swoją wiedzę w tym kierunku , a tu są na pewno ludzie którzy maja większa wiedzę i doświadczenie.
    Pomysł na 4 drogi wzioł się z artykułu Jacka Żuka z czasopisma Radioelektronik 9/1985 roku
    Budżet to w obecnej chwili to 500 zł , wiem że to za mało, ale cały czas go powiększam. Na same głośniki do tych kolumn mógłbym przeznaczyć tak około 1000zl
  • #11 6157033
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Cytat:
    Pomysł na 4 drogi wzioł się z artykułu Jacka Żuka z czasopisma Radioelektronik 9/1985 roku

Na GDN 30/60/1 i 2 razy 18/80 + GDWT uzupełniony GDWK 9/80.

Dziura e zakresie 300 - 600 Hz, tuba masakrowała kąt promieniowania tonów wysokich, faktycznie sam autor zapewne podczas odsłuchu był tubą zdegustowany i proponował jako rozwiązanie alternatywne zastosowanie dwóch GDWK 9/80.

Podaj jeszcze wielkość pomieszczenia i do czego te kolumny mają służyć.

Bo już i na STX można zrobic przyzwoity zespół trójdrożny.

Jest to właściwie monitor na STX GDN 17-140-8 SCX + GDWK 10-250-8 AK uzupełnione subwooferem na GDN 22-300-8 w obudowie 32 litrów netto dla samego głośnika niskotonowego. Częstotliwości podziału 300Hz i 3500 Hz.
  • #12 6157479
    apak
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    przemo.te napisał:
    Pokój od 12 do 16 metrów kwadratowych.

pzdr
  • REKLAMA
  • #13 6158844
    przemo.te
    Poziom 11  
    Podoba mi się tak konstrukcja, i ta częstotliwość podziału zwrotnicy. A czy nie mogłyby być to głośniki vifa? O ile by była lepsza jakość gdyby była to vifa?Jak wyrażna różnica by była?
  • #14 6159612
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Za głośnik Vify wielkości 22 cm np. PL22WR09-08 trzeba zapłącić około 500 zł. Coś ty się tak Vify uczepił. To już wysoki HIgh -End.
    Za głośniki do b.dobrej konstrukcji na peerless i vifie tylko w systemie 2 i 1/2 way np: HN2 trzeba zapłacić około 1200PLN. I to jest początek jeżeli chodzi o powyżej 2-way.
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HN2.html.

A jaki masz kolego wzmacniacz ?
  • #15 6160060
    przemo.te
    Poziom 11  
    bo na allegro można czasem kupić co prawda używane ale dość tanio takie głośniki. A co do wzmacniacza to sie jeszcze rozglądam. A własnie jaki dobry wzmacniacz polecacie? Jakie minimum?
  • #16 6161573
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Z drugiej ręki ONKYO INTEGRA serii 8..... lub 9....., jak się rozejżeć to od 300 - 350 PLN można już wyhaczyć, moce od 60 wat /8Ω e górę.
    Przy czym już 60 wat powinno wystarczyć do twojego pokoju.

JAk ktoś goni za półdarmo Vife na allegro to uwierz mi że zazwyczaj coś już nie tak z nią, ale to nie jest reguła.

Mając budżet do 1000PLN nie porywałbym się na nic innego niż Tonsil, STX, ARN-y.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy 4- lub 5-drożnych kolumn frontowych do kina domowego z wykorzystaniem głośników Tonsil, w tym modeli GDM 18/80, GDN 20, GDN 25 oraz wysokotonowych tubowych i kopułkowych. Uczestnicy zalecają raczej konstrukcje 2- lub 3-drożne ze względu na prostotę, mniejsze zniekształcenia i lepszą jakość dźwięku, podkreślając, że ilość dróg podziału nie gwarantuje lepszego brzmienia. Wskazano, że głośnik GDM 18/80 ma pasmo od około 500 Hz, co koliduje z planowanym podziałem od 300 Hz, a tubowe wysokotonowe mogą grać głośno, ale niekoniecznie czysto. Zalecane jest indywidualne dopasowanie zwrotnicy na podstawie pomiarów parametrów TS i elementów RLC. Budżet na głośniki jest ograniczony, dlatego sugerowano zakup używanych głośników lepszej klasy, np. Tonsil, STX, ARN, zamiast od razu inwestować w droższe marki jak Vifa czy Focal, które są droższe i wymagają większych nakładów finansowych. Przykładowa konstrukcja trójdrożna na głośnikach STX (GDN 17-140-8 SCX, GDWK 10-250-8 AK, subwoofer GDN 22-300-8) z podziałem przy 300 Hz i 3500 Hz została przedstawiona jako wzór. Wzmacniacz o mocy około 60 W przy 8 Ω, np. używany ONKYO INTEGRA serii 8 lub 9, jest wystarczający do pomieszczenia 12-16 m². Podkreślono, że dobrze zaprojektowana zwrotnica i pomiary są kluczowe dla uzyskania naturalnego, czystego brzmienia z wyraźnym wokalem i kontrolowanym basem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA