logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus Color IIs - drukarka działa, ale nie drukuje na papierze

servzue 30 Lis 2002 13:09 3312 4
REKLAMA
  • #1 60688
    servzue
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Drukarka zachowuje się poprawnie,brak sygnalizacji błędów,ale nic nie drukuje papier wychodzi czysty chociaz pracuje jakby drukowała.
    Proszę o info w/w sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 60689
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    A nie są przypadkiem zatkane dysze w głowicy ??
  • REKLAMA
  • #3 60691
    servzue
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale nałozyłem koniec strzykawki na wlot idelikatnie dmuchnąłem ,widać że atrament wyleciał z dyszy
  • REKLAMA
  • #4 60943
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    servzue napisał:
    Nie wiem czy dobrze zrobiłem,ale nałozyłem koniec strzykawki na wlot idelikatnie dmuchnąłem ,widać że atrament wyleciał z dyszy

Ja również nie wiem, czy dobrze zrobiłeś :wink: . Ale na moje oko to mogłeś właśnie dobić drukarke :cry: . Mówię jak najbardziej poważnie. Konstrukcja Epsona jest taka, że niestety głowica jest montowana na stałe, a tusz jest doprowadzany do głowicy z "oddzielnego" pojemnika. Dlatego po tym mogło dojść do zapowietrzenia się przewodów, a co za tym idzie mogło to doprowadzić do zaschnięcia resztek atramentu. Obym się mylił, ale jeśli mam racje to ciężko będzie Ci reanimować tą drukarkę.

Jednak z drugiej strony można także wnioskować z objawów, które wcześniej opisałeś, że drukarka albo wcześniej miała zatkane dysze albo zabrakło po prostu atramentu :wink: (ale to na pewno sprawwdziłeś).

Oficjalne stanowisko epsona w przypadku zatkanej głowicy to wymiama. Takie rozwiąznie niestety kosztuje prawie tyle co nowa drukarka. Jednak istnieją rozwiązania nie firmowane przez epsona (alternatywne), które działają. Poszukaj po sklepach specjalnych pojemników do epsona z płynem (zamaisat atramentu) do czyszczenia głowic. Jest to sprzedawane tak jak atramenty - dobierane do konkretnego modelu drukarki. Po załadowaniu takiego płynu puszczasz kilka lub kilkanaście wydruków (w zależności od stopnia zapchania dysz) i istnieje duże prawdopodobieństwo, że glowica zostanie reanimowana.

Jakbyś miał trudności w znalezieniu takiego pojemnika do swojego modelu to można to kupić także w buteleczkach (chyba po 500ml). Zasada postępowania jest podobna tylko płyn ten należy wstrzyknąć najlepiej do pustego pojemnika po atramencie.
  • #5 3907230
    nexeter
    Poziom 11  
    co do tej drukarki jezeli drukuje bialo to glowka jest uszkodzona elektrycznie wiec nic nie da ze przepchales te dziurki a ze przepchales to dobrze zrobiles byle nie z duza sila bo mozesz wygiac gowke. A jezeli glowka jest padnieta to automatycznie plyta glowna drukarki tez padla najlepiej wyjac plyte glowna i sprawdzic testerem. ale jestem na 90 procent pewien ze glowka i plyta glowna do wymiany.

Dodano po 2 [minuty]:

LEM nie prawda ze stanowisko epsona to wymiana :) Ja pracuje w serwisie epsona we wloszech i reanimujemy takie przypadki :) no chyba ze jest tak jak napisalem ze padla glowka elektrycznie a co za tym idzie rowniez plyta glowna sie spaskudzila ;)
REKLAMA