logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować impulsator do tachografu na układzie NE555?

Heroses 10 Kwi 2004 08:58 6096 13
REKLAMA
  • #1 588915
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Witam :)

Chciałem sobie zrobić impulsator do tachografu oparty na ukl 555.
    Ponieważ od pewnego czasu naprawiam tachografy nie mogę już wytrzymać z silnikiem który ciągle wyje mi za uszami i napędza prądniczkę.
    Chciałbym to wyeliminować. Zrobiłej już sobie układ wytwarzający impulsy z płynną regulacją niestety coś mi nie działa po podłączeniu do tacha nic nie reaguje.

Czy powienien przy układzie jakiś przekaźnk bądź tranzystor jeśli tak to prosze o pomoc jak on ma być.

Może ma ktoś jakieś ciekawsze schematy??

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt :)
  • REKLAMA
  • #2 589095
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Napisz jaki sygnał wytwarza prądniczka dla tachografu: amplituda,
    kształt, minimalna-maksymalna częstotliwość, obciążenie jakie daje
    tachograf, wtedy będzie można powiedzieć coś wiecej.
  • REKLAMA
  • #3 589114
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    A jakiego typu masz tachografy bo nie z wszystkimi to dziala ??? na pewno tacha KIENZLA dzialaly ! kiedyś robiłem cos takiego !!! typowa aplikacja generatora na NE555 (2 rezystory potencjometr i kondensator) wytwarazająca impulsy prostokątne 100% dzialalo sygnał do tacha wychodził chyba z 3 nózki NE 555( nie pamietam dokładnie)
  • #4 589142
    AB
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Posiadam gotowe urządzenie mogę odsprzedać.
  • REKLAMA
  • #5 589442
    Heroses
    Poziom 24  
    Z tacha wychodza 3 kable.
    1 +
    2 -
    3 imp.

Jest to tachograf kienzl'a 24V

Ok 3700 imp/km.

Mam problem bo zrobiłem taki układzik ale po podłączeniu kicha nic nie działa. :(

Ma może ktoś schemacik takiego urządzonka??

:arrow: AB
    Proszę o cene gg 2684463
  • #6 590262
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Przypuszczam, że sygnał wychodzący z 555 nie ma amplitudy 24V
    a tachograf pracuje przy 24V. Przerób generator tak zeby generował
    przebieg o amplitudzie 24V wtedy napewno wszystko będzie działało.
    A generator zrób na jakimś układzie tranzystorowym, wtedy nie
    bedziesz miał problemów z 24V. Parę dni temu był taki schemat
    na Elektrodzie. Jeśli nie znajdziesz daj znać na PW.
  • REKLAMA
  • #7 590978
    Heroses
    Poziom 24  
    Nie mogę znaleźć :(
    proszę o przesłanie na Heroses(_at_)wp.pl
    :)

pozdrawiam Sebastian/Heroses
  • #8 604575
    Heroses
    Poziom 24  
    Zrobiłem wszystko wg schematu jaki dostałem.

Układ na dwóch tranzystorach bc 108 wytwarza impulsy ale po podłączeniu do tachografu zero reakcji wskazówka nawet nie drgnie.

Układ generuje ok 10 imp/s

W czym może tkwić problem??

==============================================================

Okazało się że tachograf an którym sprawdzałem to urządzonko był uszkodzony więc nie mogło to działać

Teraz wsio jest ok :lol:
    Dzięqję za podpowiedzi

Pozdrawiam Sebastian/Heroses
  • #9 1818369
    bete
    Poziom 1  
    Witam. Heroses, czy mógłbyś przesłać na e-mail schemat tego urządzenia? mój e-mail bethe(_at_)op.pl. Z góry dziękuję.
  • #10 2048150
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    cos Wam powiem, urzadzenie tasieto prosta sprawa, ale nie zapominajcie ze nie grzebiecie w firmowym osobowym aucie!! tylko zaplombowanym tachografie!! chyba niektorzy z Was nie zdaja sobie zkonsekwencji takiego postepowania!! Sam demontowalem juz wiele razy takie urzadzonko, gdy klient przyjechal na legalizacje. Przeciez jak ITD zlapie kogos z takim czyms, a nie daj boze wylacznikiem (ktory przeciez tez nie jest problem zrobic) to facet sie nie wyplaci..! czy za kilkadziesiat litrow paliwa oplaca sie kombinowac?! Niemiecka np kontrola ma specjalny sprzet do wykrywania takich pierdol, a jak maja juz pewnosc i klient sie nie chce przynac, to tna bezczelnie ucinaczkami wszystkie przewody az sie dostana do takiwego urzadzenia! SLOWO DAJE ZE BYLY TAKIE PRZYPADKI!!> KILKA RAZY KLIENCI DOSTALI ZWLASZCZA NA ZACHODZIE mandaty rzedu 15tyś . EURO ... wiec czy warto za jakas 100 cz 200 robic komus take klopoty... a potem i tak powie,ze to TY zrobiles.. A 15tyś Euro X 4zl = 60 000 WARTO????
    W Polsce Inspekacja Transportu Drogowego za rozne wykroczenia az do 30 000zl Zanim komus takie cos zamontrujecie, moze zapytajcie sie czy mu sie naprawde oplaca. Pozdrawiam i przestrzagam, anaprawde wiem co mowie...

Dodano po 4 [minuty]:

a co do naprawy tachografow, to jakos mi sie nie cche wierzyc,ze do tego ma sluzyc pradniczka... no ale moze.. a po za tym, jesli naprawiasz tachografy, to jak???? bez uprawnien????? to jest urzadnie rejestrujace jak np. kasa fiskalna w taksowkach, ktorej nawet kolega z pracy nie moze dotknac, tylko konkretny serwisant, bez uprawnien, bez plomb puscisz takiego klienta??? przy pierwszej lepszej kontroli bedzie mial pretensje, jak zaplaci "troszke"..
  • #11 2383096
    tadzio8
    Poziom 11  
    Ceść bardzo bym prosił o przesłanie tego schemtu na adres tadzio8(_at_)wp.pl Z góry DZIĘKUJE
  • #12 2383268
    track
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    To wszystko do czasu.Jeśli coś chcecie zrobić to zróbcie to porządnie .Do naprawy czy sprawdzania tacha typu1314 wystarczy taki układ ,ale do 1318 potrzebny jest układ o 2-óch przebiegach prostokątnych dodatnim i ujemnym.Więc układ jest zbudowany zupełnie inaczej.Tacho typu1314 to prawie zabytek i taki generatorek też niedługo trafi do lamusa.Na takie tacha typu 1318 i 1324 jest całkie inna zabawka tymbardzie ,że 1324 ma tryb samodiagnozy uszkodzeń i potrafi wywalić błąd.Ciekawe co za szaleniec jeszcze chce ingerować w tacha.TO SIE NIEOPLACA.Pozdrawiam
    PS .taki układ działa na1318 ale nie jest zbyt dokładny.
  • #13 2809188
    arturo_88
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prosilbym schemat na email arturo-88(małpa).o2.pl
  • #14 2811362
    swirk
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    NOWA aktualna cena ITD gdy udowodni ingerencje w tacho (wylacznik, kreciolek) wynosi 10tys. zl!!.... wybor nalezy do ciebie... znam takich ktorych sprawa skonczyla sie u prokuratora, w sadach..

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy impulsatora do tachografu opartego na układzie NE555, mającego zastąpić oryginalny silnik napędzający prądniczkę tachografu. Użytkownik posiada tachograf marki Kienzle 24V, generujący około 3700 impulsów na kilometr. Problemem jest brak reakcji tachografu na sygnał z własnoręcznie wykonanego generatora impulsów, mimo że układ generuje impulsy prostokątne z regulowaną częstotliwością. Wskazano, że sygnał z NE555 może mieć zbyt niską amplitudę (standardowo 5-15V), podczas gdy tachograf wymaga sygnału o napięciu 24V, co wymaga zastosowania dodatkowego stopnia wzmacniającego, np. tranzystora lub przekaźnika. Zaproponowano użycie układu tranzystorowego (np. z tranzystorami BC108) do wytworzenia impulsów o odpowiedniej amplitudzie. Po zastosowaniu takiego układu i wyeliminowaniu uszkodzonego tachografu, urządzenie zaczęło działać poprawnie. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące różnych modeli tachografów (1314, 1318, 1324) i ich wymagań co do sygnałów (np. sygnały prostokątne dodatnie i ujemne dla nowszych modeli), a także ostrzeżenia przed ingerencją w zaplombowane tachografy ze względu na ryzyko prawne i wysokie kary finansowe. Wiele osób prosiło o schematy układów generujących impulsy do tachografów, a także podkreślano, że proste generatory na NE555 działają głównie z tachografami starszego typu Kienzle.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA