logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator ne555 do silnika Turbo odrzutowego Pilne!

mecanic 05 Sty 2008 12:05 1636 7
REKLAMA
  • #1 4659539
    mecanic
    Uczeń
    Ocena: 2
    Witam potrzebuje schmatu generator na ne555 który daje od 4 do 10 impulsów na sekundę regulowane pot. napięcie wyjściowe ma miec 6v a wejściowe 12v

Ps.
    mój komp nie robi c z kreską
    za pomoc daje pkt
    szukałem ale nie znalazłem więc pisze

pozdro Karek
  • REKLAMA
  • #2 4659935
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Co do kompa - jeśli masz grafę ATI i sterowniki Catalyst, to musisz w opcjach odznaczyć skrót klawiaturowy, który używa klawisz C i kilku innych... :)

Co do NE555, to popatrz tutaj:
    http://www.elektroda.net/pomoce/ne555.html
    - może się coś da z tego przerobić.. ;)
  • REKLAMA
  • #3 4660380
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    TU masz prawie wszystko o tym układzie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4661090
    mecanic
    Uczeń
    niestety, nie przyda sie jak potrzebuje schmeat dokładnie do tego bo to specificzny układ morze ktoś narysuje??
  • #5 4662873
    mecanic
    Uczeń
    proszę o pomoc
  • #6 4663006
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Gdybyś dokładnie „przestudiował” podane linki, to z podanych przykładów mógłbyś sam zaprojektować taki generator. Ale ty zamiast sam trochę pomyśleć, wolisz czekać na „gotowca”. Może sam użyłbyś funkcji „szukaj” (nawet na forum jest tego mnóstwo). Przecież do twojego celu potrzeba typowego generatora, a nie jakiegoś specyficznego, z tym że napięcie na wyjściu ma nie równać się napięciu zasilania, ale i to nie żaden problem. Możesz użyć od tego prostego dzielnika rezystorowego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4663026
    mecanic
    Uczeń
    wiesz wykombinowałem cos ale nie wiem czy działa zaraz dam schmeata

Dodano po 6 [minuty]:

1. nie wiem czy schemat jest dobrze zrobiony
    2.nie wiem dokładnie czym regulowac częstotliwośc dawania iskry a wiec proszę o dorysowanie pot. takiego żeby dawał impuls od 4 do 10 razy na sek.
    3. nie wiem dokładnie ile będzie napięcia na wyjsciu potrzebuje max 6v

Generator ne555 do silnika Turbo odrzutowego Pilne!
  • #8 4695786
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6461
    Jakiej znowu iskry? Układ ma wyjście napięciowe a nie prądowe, jego obciążalność jest żadna. Sądząc po temacie, próbujesz zrobić układ do sterowania cewką zapłonową z motocykla (6V)... cewkę kluczuje się od strony masy, a nie zasilania.

Przestudiowałem twój dorobek na forum i widzę, że masz poważne braki w zakresie podstaw elektroniki czy nawet fizyki (że nie wspomnę o ortografii i wyjątkowej niedbałości w pisaniu), zanim więc zaczniesz projektować jakieś układy, zwłaszcza W.N. uzupełnij swoją wiedzę teoretyczną... bo bez tego ani rusz.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy zapytania o schemat generatora impulsów na układzie NE555, który ma generować od 4 do 10 impulsów na sekundę, z regulacją częstotliwości potencjometrem, przy napięciu wejściowym 12 V i wyjściowym 6 V. Użytkownik poszukiwał gotowego schematu, jednak otrzymał wskazówki do samodzielnego zaprojektowania układu na podstawie dostępnych materiałów o NE555. Zwrócono uwagę, że napięcie wyjściowe można uzyskać przez dzielnik rezystorowy, a częstotliwość regulować potencjometrem w układzie astabilnym NE555. W dyskusji pojawiła się krytyka dotycząca braku podstawowej wiedzy elektronicznej i fizycznej autora oraz sugestia, że układ nie jest specyficzny i można go łatwo znaleźć lub samemu zaprojektować. Autor próbował samodzielnie wykonać schemat i prosił o pomoc w doborze elementów do regulacji częstotliwości i napięcia wyjściowego. W odpowiedzi podkreślono, że układ NE555 ma wyjście napięciowe o niskiej obciążalności i nie nadaje się bezpośrednio do sterowania cewką zapłonową, która powinna być kluczowana od strony masy. Podano również linki do materiałów o NE555 oraz zwrócono uwagę na konieczność uzupełnienia wiedzy teoretycznej przed dalszym projektowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA