logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie marki głośników samochodowych omijać przy zakupie?

BOSS123 12 Lut 2009 10:48 7980 29
REKLAMA
  • #1 6138450
    BOSS123
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Mój kolega poprosił mnie żebym mu Doradził przy zakupie głośników do samochodu i chciał bym żebyście mi Podali informacje czego omijać szerokim łukiem jakich firm. Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 6138512
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 6138579
    BOSS123
    Poziom 15  
    Alphard mój kumpel ma głośniki ten firma w Aucie i grają dobrze i nie narzeka Alphard może być
  • #5 6140526
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Cytat:
    Alphard mój kumpel ma głośniki ten firma w Aucie i grają dobrze i nie narzeka Alphard może być

chyba spaliłbym się ze wstydu, gdyby ktoś dowiedział się, że mam taki shit w bagażniku ;p
  • #6 6140793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 6141315
    arcziflo
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    heh frista mozesz dorzucic ;) no i alphard to prawdziwy alpierd ;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 6141375
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6141881
    boro333
    Poziom 2  
    Odradzam Firme Dalco

Po 3 miesiącach radioodtwarzacz do wyrzucenia ...
  • #10 6142964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 6143081
    rutkam
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ja Ci jeszcze blaupunkta odradzę. Mimo iż sprzęt mało awaryjny to jakoś dźwięku jest tragiczna :)
  • #12 6143150
    bambino_81
    Poziom 24  
    Ocena: 14
    Witam.Wykluczacie alpharda!Firma może nie super ale prosze nie zapominać na jakim sprzęcie wyciska mistrz polski w db drag grzegorz krakowiak ponad 150db.Tak,tak.Na niepolecanym alphardzie.Głosniki yakuza z tej firmy akurat nie są niewypałem i napewno serdecznie je polecam.
  • #13 6143268
    Runcajs
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    bambino_81 napisał:
    Witam.Wykluczacie alpharda!Firma może nie super ale prosze nie zapominać na jakim sprzęcie wyciska mistrz polski w db drag grzegorz krakowiak ponad 150db.Tak,tak.Na niepolecanym alphardzie.Głosniki yakuza z tej firmy akurat nie są niewypałem i napewno serdecznie je polecam.

I to sie nazywa wyjątek od reguły, Yakuza byl jedynym głośnikiem Alphard'a polecanym na tym forum ale w zasadzie tylko do db dragu. Z kumplem testowalismy wzmacniacz alpierda, ciut mocniejszy jak radio co najwyzej ;p
  • #14 6143463
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 88
    bambino_81 napisał:

To fakt :D ale powiem Ci bardziej obrazowo, kiedyś miałem fiata pojechałem nim na serwis i jakież było moje zdziwienie gdy zorientowałem się, że większość kadry (kierownicy, mechanicy itd.) nie jeżdżą fiatami. Na pytanie dlaczego tak?, tajamniczo się uśmiechali, rzekłbym nawet z lekkim politowaniem.
    Osobiście wolałbym słuchać muzyki na poziomie 100-110 dB od np. Focala pędzonego Stegiem niż 150dB "łomotu" od Alpharda.
    Myślę, że sam Grzegorz uważa podobnie .
  • #15 6147358
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    rutkam napisał:
    Ja Ci jeszcze blaupunkta odradzę. Mimo iż sprzęt mało awaryjny to jakoś dźwięku jest tragiczna :)

Z tym akurat się nie zgodzę , natomiast napiszę :
    1) Prawdą jest , że prawie z roku na rok jakość ich produktów systematycznie spada ;
    2) Najwyższej klasy radioodtwarzacze tej firmy mają bardzo dobrą jakość dźwięku od której odbiega jakość użytego lasera ;
    3) Linia Velocity była kiedyś High End-em teraz jest raczej klasą wyższą :cry: .
  • #16 6147503
    bambino_81
    Poziom 24  
    Witam.Ogólnie sama firma alphard no nie jest nic ciekawym.Oprócz tego wyjątku czyli yakuzy.Reszta faktycznie dno.Napewno niepolecał bym wynalazków typu boss lub z za niemieckiej granicy typu mega kick lub jakieś mariolla czy inne wynalazki.Producenci tych firm w swoich instrukcjach niewiadomo czemu piszą nieprawdziwe dane.Czyli piszą np 4x250RMS a w rzeczywistości ma 4x60RMS.Miałem sam właśnie taki przypadek.Także zanim kupicie jakiś wzmacniacz warto sprawdzić jakie mocne ma bezpieczniki.Co do yakuzy w golfie.A czemu miał by się nie nadać?Musisz najpierw określić jakiej muzy słuchasz,czy chodzi ci o jakość dzwięku czy raczej o ciśnienie.Wiadomo że jeżeli chodzi o jakość niestety yakuza się nie nadaje.Jest stworzona do robienia ciśnienia.
  • #17 6147602
    rutkam
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    rutkam napisał:

Z tym akurat się nie zgodzę , natomiast napiszę :
    1) Prawdą jest , że prawie z roku na rok jakość ich produktów systematycznie spada ;
    2) Najwyższej klasy radioodtwarzacze tej firmy mają bardzo dobrą jakość dźwięku od której odbiega jakość użytego lasera ;
    3) Linia Velocity była kiedyś High End-em teraz jest raczej klasą wyższą :cry: .

1. Mój błąd, bo wziąłem pod uwagę tylko głośniki i wzmacniacze.
    2. Z tego co wiem, to Velocity było kiedyś samodzielną marką, a Blaupunkt ją przejął, więc nie można powiedzieć, że to Blaupunkt. To tak jakbyś na Audi mówił Volkswagen :)
  • #18 6148012
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Alphard to szajs ale głosniki serii LW i Yakuza sa dobre, co do boschmanna to też ma kilka dobrych rzeczy: wzmak PCH 990 ATX, jakies 2 monobloki PSX D1 i BOSCHMANN PSX D2,sub Boschmann ALX 122 SP.
    Reszta to syf .....
  • REKLAMA
  • #19 6148173
    BOSS123
    Poziom 15  
    A Magnat XTC to dobry głośnik ??? bo tez o nim wiele słyszałem Magnat XTC alby Alphard obydwa moją po 30 cm średnicy Alphard Yakuza ma 38 cm średnicy wersję
  • REKLAMA
  • #20 6148689
    skarak_db
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Xtc jak dla mnie na początek to bdb głośnik i od niego kiedyś zaczynałem min.Ma db zejście i gra miękko,wychylenie spore i głośni zagrać też potrafi
  • #21 6149326
    oryba
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Alphardów kumpel ma subwoofer na tym głośniku (LW1000) i nie zabardzo da się tego słuchać na słabym wzmacniaczu jeszcze jakoś to gra ale podłączając to pod mocniejszy to buczy a nie gra żal .
  • #22 6151056
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 141
    Szczerze odradzam firmę Fusion
    Zestawy odseparowane tej firmy to tragedia(a w tej samej kasie można kupić zestaw chociażby GMS).

Podobnie z firmą ALMANI, bardzo popularne w stanach chińskie badziewie(taki alphard na stany)
  • #23 6151126
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2122
    I nie zapominajcie o znaku CDI- tez niezły kibel. Parę wzmacniaczy miałem "okazję" naprawiać /modyfikowac-czyli doprowadzac do nornalnego stanu po tzw. fabrycznym wykonaniu.....
  • #24 6151665
    an_ke
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    To ja dorzucę jeszcze BLOW CAR SYSTEM totalny szajs
  • #25 6160713
    kobigf9600gt
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Blaupunkt jest ok.... natomiast odradzam boshman i alphard
  • #26 6161377
    Woolly24
    Poziom 17  
    Ogólnie większość firm ma swoje lepsze i gorsze linie. Załóżmy Infinity seria Kappa perf jest naprawdę dobra w swojej klasie cenowej seria ref już nie bardzo:)
  • #27 6168240
    Slawek7755
    Poziom 10  
    A co powiecie na temat wzmacniaczy firmy McHammer?
  • #28 6168389
    Runcajs
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    kobigf9600gt napisał:

Zalezy co blaupunkta jest ok? Wzmacniacze blaupunkta jesli da sie przezyc to dla mnie wszystkie te niby cudowne glosniki i skrzynie sa o kant d** rozbic.
  • #29 6168452
    bambino_81
    Poziom 24  
    Runcajs napisał:
    kobigf9600gt napisał:

Zalezy co blaupunkta jest ok? Wzmacniacze blaupunkta jesli da sie przezyc to dla mnie wszystkie te niby cudowne glosniki i skrzynie sa o kant d** rozbic.

Witam.To zalezy czego kto oczekuje.Dla mnie blaupunkt to zwykła marketówka i masówka.Choćby radioodtwarzacze cd.Są dosyć mocne,mało awaryjne i w przystepnej cenie.Głośniki i skrzynie?Zależy które ale przeważnie polecane modele są do zaznaczenia ''basu'' w aucie a nie zatrzęsienie nim.Zależy czego człowiek oczekuje i ile ma kasy.Właśnie kasa tu rządzi.Takze dla mnie blaupunkt jest firmą ok jednakże głośnika ani tuby z tej firmy bym nie kupil.Wzmacniacze?Są gorsze i lepsze ale kilka mozna wybrać.
  • #30 6182576
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Edit dla powali - zdanie zaczynamy od duzej litery - prosze bardzo ;]
    Nalezy tu podkreslic ze boshmann i alphard to masowki , jednak i one moga sprawic o zawrot glowy mam na mysli alx 122sp glosnik aktualnie chyba nie bardzo do pobicia w stosunku glosnosc i cenie
    to samo seria yakuza alpierda , jak i wzmak boschmanna pch 990 atx - bite ponad 600W rms , i inne podchodzace po kilowat psx d2...
    wiekszosc jednak tanich alphardow, firstow , voice kraftow , ma jakosc i moc wprost proporcjonalna do ceny
    aha jeszcze musze wspomniec o peyingu czy jakos tak i jego jednym ze wzmaku majacym 4x35A zabezpieczenie wyciagajacym lekko kilowat mocy za poniezej 500zl nowy... wiec roznie to bywa w zyciu
    dodam jeszcze ze nie kupilbym nigdy zadnej "tuby" blaupunkta wyglad przypomina mi jakas armate - no i chyba ma z nia cos wspolnego bo nie gra tylko raczej strzela ? Czy moze dudni ?

Pozdrawiam!
    Dalej piszesz "niedbale" i takie edit w kierunku któregokolwiek z moderatorów jest nie na miejscu. Regulamin (pomijam zasady poprawnej pisowni) obowiązuje każdego uzytkownika forum. [S]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji na temat marek głośników samochodowych, których warto unikać, najczęściej wymieniano firmy Alphard, Boschmann, Dibeisi, Sistek, Voice Kraft, Audion, Roadstar, Dalco, Fusion, Almani, CDI oraz Blow Car System jako producentów sprzętu niskiej jakości lub awaryjnego. Alphard jest krytykowany za spadek jakości, choć niektóre serie, takie jak Yakuza i LW, są uznawane za wyjątki, szczególnie do zastosowań w db drag, gdzie liczy się ciśnienie akustyczne, a nie jakość dźwięku. Blaupunkt jest oceniany jako marka masowa, z dobrymi radioodtwarzaczami, ale przeciętnymi głośnikami i skrzyniami basowymi. Wzmacniacze Boschmann PCH 990 ATX oraz PSX D1 i D2 są pozytywnie wyróżniane, podobnie jak subwoofer Boschmann ALX 122 SP. Wskazano, że sprzęt oznaczony "Made in China" często bywa niskiej jakości. Warto zwracać uwagę na rzeczywistą moc RMS urządzeń, gdyż niektóre firmy podają zawyżone dane. Model Magnat XTC jest oceniany jako dobry na początek, oferując miękki dźwięk i dobre zejście basu. Ogólnie większość marek ma linie lepsze i gorsze, a wybór powinien zależeć od oczekiwań dotyczących jakości dźwięku i budżetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA